17 Ağustos 2017 09:57

Brezilya yerlilerinin hukuk zaferi

Brezilya'da Yüksek Mahkeme Avrupalı yerleşimcilerin kapattığı kuzeydeki toprakların yerlilere ait olduğu kararını verdi.

Paylaş

Brezilya Yüksek Mahkemesi Avrupalı yerleşimcilerin kapattığı kuzeydeki toprakların yerlilere ait olduğuna hükmetti. Karara bağlanması gereken üç büyük dava daha bulunuyor.

Brezilya’nın ilk sakinleri olan yerli halkı için ülkenin kuzeybatısında korunma bölgesi kurulması Brezilya yüksek mahkemesi tarafından onandı. DW Türkçenin haberine göre Mato Grosso eyalet yönetimi istimlak edilen toprakların tazmin edilmesi talebiyle federal devlete dava açmıştı. Yüksek mahkeme bu talebi geri çevirdi ve dava masraflarının eyalet yönetimince üstlenilmesine hükmetti.

Karar gerekçesinde dava konusu olan topraklarda Brezilya yerlilerinin yüzyıllardır yaşadıkları, dolayısıyla eyaletin bu topraklara sahip çıkamayacağı belirtildi. Büyük toprak sahipleri tartışmalı bölgelerde Anayasa’nın yürürlüğe girdiği 1988 yılında kim yaşıyorsa bu bölgelerin ona ait olması gerektiğini savunurken yüksek mahkeme mülkiyet hakkının belirlenmesinde zaman sınırlaması olamayacağına karar verdi. Brezilya yerlilerinin avukatları, yerlilerin bu topraklardan sürülerek yerleşimciler tarafından işgal edildiğini savunuyordu.

Brezilya yerlileri, irili ufaklı 200’ün üzerinde halk grubu ve 2 binden fazla kabileden oluşuyor. 2010 yılındaki sayıma göre Kızılderili nüfusun toplamı 817 bini buluyor.

Yerli halk, gerek yetkililere seslerini duyurmak, gerekse kamuoyu desteği alabilmek amacıyla haftalardır ülkenin büyük kentlerinde protesto gösterileri düzenliyor. Devlet Başkanı Michel Temer’i kanun hükmünde kararname ve vergi kolaylıklarıyla maden işletmeleri ve büyük arazi sahiplerini desteklemekle suçlayan yerliler, anayasal güvence altında olan toprak haklarının ihlal edildiğini savunuyor. Gösterilerde ayrıca Amazon ormanlarındaki ağaç katliamının hızlandırıldığına da dikkat çekiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş'tan Akaydın tepkisi: FETÖ soruşturmaları sulandı

SONRAKİ HABER

Güney Kore: Bir daha asla savaş olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...