17 Ağustos 2017 09:45

Bakan Çelik, Merkel’in açıklamasına, ‘talihsiz’ dedi

AB Bakanı Ömer Çelik, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceklerini ifade etmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Amerika’dan sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemeyeceklerini ifade etmesine ilişkin bir soruya Çelik şu yanıtı verdi: “Gümrük Birliğinin güncellenmesi Türkiye’ye sanki bir lütuf, ödülmüş gibi davranılıyor bu son derece yanlıştır. Hiç acelemiz yok. Tek taraflı bir iştahımız da yok. Bu mesele bir kazan kazan  formülü içerisinde yürüyecekse anlamlıdır. Bu talihsiz bir açıklama. AB kurumlarına süreçlerine herhangi bir AB ülkesi talimat vermemelidir... Türkiye AB içindeki çeşitli ülkeler ile ikili sorunlar yaşayabilir. Bu ikili sorunların Türkiye AB ilişkilerinde bir sorun haline getirilmemesi  gerekir böyle olursa AB bir siyasi birlik olmaktan çıkar bir federal birlik olur. Gümrük Birliğinin güncellenmesi iradesine sahiplerse  biz de sahibiz acelemiz yok”

Türkiye’nin ‘FETÖ’ firarisi Adil Öksüz’ün Almanya’da görüldüğü haberleri üzerine Almanya’ya nota vermesine ilişkin bir soruya Çelik şu yanıtı verdi: “Bu kriz gelinen son nokta. Referandum sürecinde arkadaşlarımızın soydaşlarımız ile görüşmesine izin verilmemesi ile başlayan bir süreç. FETÖ ileri gelenlerinin Almanya’da saklandığı, himaye edildiği açık. Adil Öksüz meselesi çok açık. Biz Almanya ile dost bir ülkeyiz, müttefikiz. Tarihsel bir derinliğe sahip ilişkilerimiz, tarihsel derinliğe ve bugünkü iş birliğimizin kapasitesine uygun bir tavır bekliyoruz.”

DUNCAN’DAN AÇIKLAMA

Alan Duncan, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, “Neler yaşadığınızı yakından anlıyor darbe girişimi ile karşı karşıya kalmamanızı çok iyi anlıyor. Türkiye düzeni yeniden tesis edebilmek için belli adımlar atıyor. Biz çok net bir görüşe sahibiz; orantılı, makul tedbirler ile zorlukların aşılması gerektiğine inanıyoruz iyi işleyen demokratik yargı  sistemleri olması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Diğer yandan Başbakan Binali Yıldırım, Alan Duncan’ı Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

KILIÇDAROĞLU DA GÖRÜŞTÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere Devlet Bakanı Alan Duncan’ı TBMM’de kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yarım saat sürdü.Görüşmede 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimi de gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, daha zamanın çok olduğunu ama bu konuda da vakti zamanı gelince CHP’nin kendi stratejisini devreye sokacağını söyledi.


NOTA SONRASI İLK GÖRÜŞME

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas  bugün yaklaşık bir saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "İki ülke arasındaki çok boyutlu konuların ve ikili adli işbirliği hususlarının ele alındığı görüşme, gayet yapıcı ve olumlu bir havada seyretmiştir. Adalet Bakanları, görüşmelerin sürdürülmesi ve kısa bir zaman içinde biraraya gelme konusunda da mutabık kaldı" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şirin Tekeli anısına araştırma ödülü verilecek

SONRAKİ HABER

Yarkadaş'tan Akaydın tepkisi: FETÖ soruşturmaları sulandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...