17 Ağustos 2017 08:59

'Okul kayıt parası yasal değil, bağış zorunlu tutulamaz'

Okul kayıtlarının başladığı bugünlerde velilerin de 'kayıt parası', 'zorunlu bağış' çilesi başladı. 

Paylaş

Konu ile ilgili açıklama yapan İzmir Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Orhan Yüce, e/okul kaydının da kayıt parası alınmasını engellemediğini dile getirerek, velilerin e/okul  kaydını onaylatmak için okula geldiklerinde ''zorunlu bağış'' ile karşı karşıya kaldığını dile getirdi. 

E/Okul üzerinden kaydı yapılmış öğrencilerin velilerinin, “Okula almayız, kaydını yenilemeyiz” diye tehdit edildiğini ifade eden Yüce, velilere banka hesap numaraları verildiğini belirtti. 

Velilerin okul döneminde de “zorunlu bağış” adı altında aidat, dergi, muhtelif günlere özgü hediye, hizmetli katkısı, sınıf temizletme, temizlik malzemesi ile fotokopi ve sınav parası gibi yasal olmayan paralar ödediğine dikkat çeken Yüce, okul giderlerinin velinin sırtına yıkılmasının okullar arasında farklılıklar oluşmasına yol açtığını dile getirdi. 

‘İYİ OKUL KÖTÜ OKUL İMAJI YARATILDI’

Yüce, “İyi okul, kötü okul imajı yaratıldı. Çocuğu okul çağına gelen veli, çocuğunu iyi okula kayıt ettirmek için mahalle, semt değiştirmeye başlıyor. Hatta okul içinde iyi öğretmen aramaya başlıyor. Bunu bilen okul müdürleri, okulunu ve öğretmenini pazarlayarak için kayıt parasını yüksek tutuyor” dedi.

Tüm bunların gerek Milli Eğitim Müdürlüklerine gerekse Bakanlığa çeşitli yollardan iletildiğini dile getiren Yüce, ancak zorunlu ve yasal olmayan bu yaptırımların engellenmediğini belirtti.

ÖVDER olarak çağrı yapan Yüce, “Okullar bir soygun yerine dönüşmesin, Okul Aile Birliği ile veliler karşı karşıya getirilmesin. Her ne ad atında olursa olsun okullarda para toplanmasın. Bu okullar devletin okulları, bakanlık özel okullara aktardığı paraları devlet okullarına aktarsın ve okulların ihtiyaçları karşılansın” dedi.

Yüce, İzmir İsmail Rahmi Karadavut ilkokulunda velilerinin eline hesap numarası verilerek, “500 TL’den aşağı kabul etmiyoruz. Yatırmazsanız kaydınızı yapmayız” şeklinde tehdit edildiklerini sözlerine ekledi. 

YASALARA GÖRE EĞİTİM PARASIZ

Eğitimle ilgili olarak ulusal ve uluslararası yasalar ve sözleşmeler şöyle diyor:

1-Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre: "Taraf Devletler... İlköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getirirler." (madde 28)

2-Anayasa'nın ilgili hükmüne göre: "İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır." (madde 42)

3-İlköğretim ve Eğitim Kanunu'na göre: "İlköğretim, ilköğretim kurumlarında verilir. Öğrenim çağında bulunan kız ve erkek çocuklar için mecburi, Devlet okullarında parasızdır." (madde 2) (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Zaharçenko: ABD, başından beri Ukrayna’ya silah sağlıyor

SONRAKİ HABER

Atıf Yılmaz filmleri Foça’da gösteriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa