17 Ağustos 2017 08:06

MEB'i devre dışı bırakan vakfa MEB'den kaynak aktarımı

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Maarif Vakfı'na 241 milyon kaynak aktarılacak.

Paylaş

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na göre Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Maarif Vakfı'na 241 milyon kaynak aktarılacak. Vakfın kurulması için Meclis'te yapılan görüşmelerde CHP muhalefet etmiş ve eğitimin AKP’ye yakınlığıyla bilinen dini vakıfların güdümüne ve yönlendirmesine bırakılacağını vurgulamıştı. 

Resmi Gazete'nin bugün yayınlanan sayısında Türkiye Maarif Vakfı'na Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) üzerinden kaynak aktarılmasını sağlayan Bakanlar Kurulu Kararı  yer aldı. Karara göre MEB bütçesinden vakfa 241 milyon lira kaynak aktarılacak. Kararın amacı “yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi de dahil almak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek, bilimsel araştırmalar ve araştırma- geliştirme çalışmaları yapmak, yayınlar yapmak ve metotlar geliştirmek ve faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütmek için, genel bütçeden ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlardan aktarılacak kaynak tutarının belirlenmesidir” diye açıklandı. 

TEVHİDİ TEDRİSAT'A AYKIRI

Vakfın kurulması için Meclis'te yapılan görüşmeler sırasında CHP böyle bir vakfın kurulmasına karşı çıkarak, MEB'in devre dışı bırakılmak istendiğini belirtmişti. CHP'nin muhalefet gerekçesi ise eğitimin, AKP’ye yakınlığıyla bilinen dini vakıfların güdümüne ve yönlendirmesine bırakılacağıydı. Vakfın kuruluşuyla, Tevhidi Tedrisat Kanunu ihlal edildiği de vurgulanmıştı. HDP de vakfın kuruluşuna itiraz ederek, kamusal ve parasız hizmet olarak MEB tarafından yerine getirilmesi gereken eğitimin özel şirket gibi hareket edecek bir vakıfa devredilmek istendiğini vurgulayarak tasarının anayasanın “eğitim öğretim devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır” ilkesine aykırı olduğunun altını çizmişti. (Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Karyer’den atılan işçilerin eylemleri sürüyor

SONRAKİ HABER

Damla Koşar Viyana’da birinci oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...