16 Ağustos 2017 18:38

Okul servisinde unutulan 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

İzmir'in Çiğli ilçesinde, kreşe giden 3 yaşındaki Alperen Sakin, uyuduğu okul servisinde unutulunca havasızlıktan yaşamını yitirdi.

Paylaş

İzmir'in Çiğli ilçesinde, kreşe giden 3 yaşındaki Alperen Sakin, uyuduğu okul servisinde unutulunca havasızlıktan yaşamını yitirdi. Olayla ilgili gözaltına alınan servis şoförü ve rehber personel, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Olay, dün sabah saatlerinde Köyiçi Mahallesi'nde meydana geldi. Serkan ve Buket Sakin çifti, 3 yaşındaki oğulları Alperen'i kreşe götürmek üzere okul servisine bindirdi. Servis şoförü 47 yaşındaki T.İ. ile rehber personel 18 yaşındaki D.K., Özel Sevgi Yumağı Anaokulu'na geldiklerinde öğrencileri indirmeye başladı. Rehber personel D.K., bu sırada ağlayan bir öğrenciyi alarak okula girdi. Serviste uyuyan Alperen'i fark etmeyen şoför, aracı otoparka çekti. Öğle yemeğinde Alperen'in yokluğu fark eden öğretmenler, okulu ve bahçesini aramaya başladı. Öğretmenlerin çabası yetersiz kalınca okulun güvenlik kameraları incelendi. Görüntüleri izleyen okul yönetimi Alperen'in okula hiç girmediğini gördü. Bunun üzerine okul servisine bakan görevliler, minik Alperen'i sabah oturduğu koltukta hareketsiz halde bulunca, Karşıyaka'da özel bir hastaneye kaldırıldı. Ancak minik Alperen'in havasızlıktan öldüğü anlaşıldı. Alperen Sakin'in cansız bedeni, savcının incelmesinin ardından otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

İKİ SERVİS ÇALIŞANI GÖZALTINA ALINDI

Otopsisi yapılan minik Alperen daha sonra Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verildi. Olaydan sonra geniş çaplı soruşturma başlatan polis, olayla ilgili servis şoförü T.İ. ile rehber personel D.K.'yi gözaltına aldı. İfadelerinde suçsuz olduklarını belirten iki şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. Çocuklarının ölümüyle büyük üzüntü yaşayan Serkan ve Buket çiftinin okuldan ve servis görevlilerinden şikayetçi oldukları ve dava açacakları öğrenildi. 

ÖĞRETMENLERE YALAN SÖYLEMELERİ İÇİN TEHDİT

Alperen'in hayatını kaybetmesinden iki gün sonra Doğan Haber Ajansına röportaj veren kreş öğretmenleri Arzu Gülmez (19) ve Nurcan Altıok'un ifadeleri, konu ile ilgili başka bir çarpıcı noktayı açığa çıkardı. Okul müdürünün kendisini tehdit ederek baskı altına aldığını söyleyen Öğretmen Arzu Gülmez "Gerçeği anlatmasam vicdanım rahat etmezdi. Vicdanımın sesini dinledim" dedi. Minik Alperen'in cansız bedenini servisten çıkaran Nurcan Altıok ise, "Giden 3 yaşında bir can. Kim sorumluysa cezasını çeksin" ifadelerini kullandı.

Arzu Gülmez ve Nurcan Altıok, Alperen'in serviste havasızlıktan yaşamını yitirmesini gizleyen şoför Tamer İşgören ile okulun müdürü ve sahibi olan eşi Yurdagül İşgören'in olayı saklama çabasında olduğunu söyledi. 

Olay günü kreşte Alperen'in olmadığını fark eden ve okul yetkililerine haber veren Arzu Gülmez, kendisinin doğruyu anlatmaması yönünde baskı altına alındığını söyledi.

Gülmez, röportajında olay günün şöyle anlattı: Alperen'in olmadığını yoklamayı alınca fark ettim. Dilara öğretmene Alperen'in olmadığını söyledim. O da 'Sabah aldık, olması gerekiyor' dedi. 'Emin misin?' diye sordum. Emin olduğunu söyledi. O da Nurcan Öğretmen'e gidiyor, Nurcan Öğretmen de 'Onu sabah siz almadınız mı?' diyor. Sonra servis şoförü Tamer Bey'e soruyorlar.

'AMBULANSI ARADIĞIMDA BANA KIZDILAR'

Şoförün, servis aracının anahtarını Dilara'ya verdiğini ve servise bakan Dilara'nın çığlık atarak geri çekildiğini aktaran Öğretmen Arzu Gülmez, Nurcan Öğretmen'in Alperen'i servisten alarak kreşe getirdiğini anlatıyor. Bahçedeki kameraların her şeyi kayıt altına aldığını söyleyen Gülmez "Alperen'i yere yatırdık. Şoför 'Su dökelim' dedi. Ben de bizim acil müdahale eğitimimiz olmadığını söyledim. Sonra Okul Müdürü Yurdagül Hanım'ı aradılar. Ambulansı aradığımda bana kızdılar. 'Biz özel hastaneye götüreceğiz' dediler.

'DOĞRUYU ANLATSAN GERİ Mİ GELECEK ÇOCUK?'

Hastaneye gittiğimde kendimi kaybettim, fenalaştım ve beni servise yatırdılar. Burada Yurdagül'ün arkadaşı A.S., bana gerçeği anlatmamamı, kendi söyleyeceklerini anlatmamı söyledi. 'Doğruyu anlatsan geri mi gelecek çocuk? Yoksa hepiniz hapse girersiniz' dedi. Sonra karakola gidip onların baskısıyla o şekilde ifade verdim. Sonra vicdanımız rahat etmedi ve Nurcan öğretmenle gerçeği anlattık.

'BASKI ALTINDA OLDUĞUM İÇİN ÖNCE FARKLI İFADE VERDİM'

Alperen'in normalde kendi grubunda olmadığını söyleyen Arzu Gülmez, öğretmen yetersizliği olduğunu belirtti. O gün doğum günü etkinliği olduğunu ve diğer öğretmenlerin süsleme yapmak için bütün çocukları kendisine bıraktıklarını aktaran Gülmez "Hepsine aynı anda yetişebilmem mümkün değildi. Kapanış yoklamasını alayım istedim. Sabah da Alperen'i aldıklarını söylemediler. Servise bakınca olay ortaya çıktı. Ben baskı altında olduğum için önce farklı bir ifade verdim ama daha sonra vicdanımın sesini dinledim. Nurcan Öğretmen'le birlikte doğruyu söyledik" dedi.

'ÖĞRETMEN YETERSİZLİĞİ VAR FAKAT DİKKATE ALINMIYOR'

Kreş öğretmenlerinden olan ve Alperen'in cansız bedenini servisten çıkaran Nurcan Altıok, olayda okulun ihmali oluğunu, öğretmen yetersizliğini sürekli dile getirdiklerini ancak okul müdürünün bunu dikkate almadığı söyledi.

Nurcan Altıok ise olay gününü şöyle anlattı: O gün 08.30'da servis geldi. Öğrencileri kreşin kapısında karşıladım. Biz bahçeyi süslemeye başladık. Alperen'in yokluğu ortaya çıkınca şoföre ve Dilara'ya onu alıp almadıklarını sordum çünkü yaz dönemi olduğu için öğrenci sayılarında günlük değişiklik oluyordu. Pazartesi 20 kişi oluyorsa Salı günü 40 kişi olabiliyordu. Şoför Tamer Bey 'Servise bakalım' dedi. Anahtarı aldım, kapıyı Dilara açtı. Çığlık attı, ben öne geçtim. İkinci koltukta oturuyordu. Rengi, durumu hiç iyi görünmüyordu. 3 yaşındaki çocuğa ölümü konduramıyorsunuz. Sonra okula aldık, ama ilk müdahale eğitimimiz olmadığı için müdahale etmedik. Hastaneye kaldırdık. Bu sırada diğer çocuklar olayı görüyordu. Çocuklar bana 'Anne ne oldu' diye soru sorarak ağlamaya başladılar. Alperen'i o şekilde görmemeleri gerekiyordu. Ben de üzerine örtü örttüm.

'AİLEYE YALAN SÖYLENDİ'

Kreş yönetiminin Alperen'in ailesine "Çocuk uyudu, bir daha uyanmadı, baygınlık geçirdi" dediğini aktaran Nurcan Altıok "Alperen'in ailesi hastaneye gelince öldüğünü söylediler. Annesi bana sordu nasıl öldüğünü ancak söylemeye gücüm yetmedi. Arzu'ya gerçeği anlatmaması konusunda baskı yaptılar. Doğruyu söylesek bile çocuğun geri gelmeyeceğini ve bizim de hapse gireceğimizi söylediler" dedi.

'BENDEN OLAYI ÜSTLENMEMİ İSTEDİLER'

Altıok, "Ben, eşimle konuştuktan sonra doğruyu söyledim. Arzu'ya da korkmamasını ve gerçeği anlatmasını söyledim. Hatta bana olayı 'Sen üstlen' dediler. Ben, neden öyle bir şey yapacağımı sordum. Olayı örtbas edemezdim, buna izin vermedim. Biz böyle üzülüyorsak o ailenin durumu nasıl olur, giden 3 yaşında bir can. Kim sorumluysa cezasını çeksin" şeklinde konuştu. 

ANAOKULUNUN SAHİBİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

3 yaşındaki Alperen'in ölümüyle ilgili soruşturmada anakolunun sahibi Yurdagül İşgören hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Özel Sevgi Yumağı Anaokulu'nda, 3 yaşındaki Alperen'in ölümüyle ilgili soruşturma sürdürülürken, okulun sahibi Yurdagül İşgören hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturmayı yürüten Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’Ndan yapılan açıklamada, 15 Ağustos'ta kreşe ait servis aracında unutulmasının ardından hastanede hayatını kaybeden Alperen Sakin'in ölümüne ilişkin başsavcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında çocuğun otopsi işleminin yapıldığı, kamera kayıtları da dahil tüm delillere el koyulduğu belirtildi.

Anaokulu sahibi Yurdagül İşgören hakkında yakalama kararının çıkartıldığı bildirilirken, olaydan sonra gözaltına alınıp serbest bırakılan rehber personel Dilara Kuman’ın tekrar gözaltına alınıp adliyeye sevk edildiği açıklandı.

Başsavcılık açıklamasında, "Olayda ağır ihmali bulunduğu tespit edilen servis şoförü savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştır. Bahse konu kreşin müdürü için de gözaltı talimatı verilmiştir" denildi.

ANAOKULUNUN SAHİBİ TUTUKLANDI

3 yaşındaki Alperen Sakin'in havasızlıktan ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Özel Sevgi Yumağı Anaokulu'nun sahibi Yurdagül İşgören, gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Yurdagül İşgören, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
 

ANAOKULU SÜRESİZ OLARAK KAPATILDI

Çiğli’de Özel Sevgi Yumağı Anaokulu’na giden 3 yaşındaki Alperen Şahin'in ölümü ile ilgili adli ve idari soruşturmalar devam ederken, okulun İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından süresiz olarak kapatıldığı açıklandı. Konuyla ilgili konuşan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, “Okulu süresiz bir şekilde kapattık. Adli soruşturmalar devam ediyor. İdari soruşturma sonucunda ciddi boyutta bir para cezası kesilecek. Henüz rakam netleşmedi. Öğrenci e- okul sistemine kayıtlı değil. Servis kayıtlı değil. Bu okul yaz okulu olduğu için Kaymakamlık oluru ile açılmış. Bizim denetimlerimiz daha önce olduğu gibi sıkı bir biçimde devam edecek" diye konuştu. 

OKULUN SAHİBİ KAMERA KAYDINI SİLDİRDİ

Okulun sahibi Yurdagül İşgören, özel hastanede aileye çocuklarının uykuda öldüğünü söyleyince anne Buket Sakin, oğlunun son görüntülerini izlemek istedi. Ancak İşgören bir yandan aileye tesseli verirken öte yandan okulu arayıp kamera kaydının çıkarılması talimatını verdi. Acılı anne oğlunun görüntülerini izleme konusunda ısrarını sürdürünce okulun sahibinin "Bugün bozuktu, çalıştıramadık, kayıt alamadık" gibi mazeretler öne sürdüğü öğrenildi. Kamera kaydı, İşgören'in evinden çıktı.

OKULUN CAMLARI TAŞLANDI

Alperen'in yaşamını yitirdiği anaokulunun camları gece saatlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından taşlandı. Camları kırılan kreşin müdürü olan Yurdagül İşgören'e tepkili olan veliler, okulun kapatılmasını istedi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan öğrenci velileri, İşgören'in tutuklanmasını istedi. Öte yandan İşgören'in polisteki ifadesinde olayda kendisinin bir suçunun olmadığı, öğrenci yoklamalarını öğretmenlerin aldığını ve onların suçlu olduğunu söylediği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta Hemşire Esma Güler evinde ölü bulundu  

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe Üsküp’te avantaj arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...