16 Ağustos 2017 16:40

İktidar medyasına göre işsizlik var ama yok...

İktidar yanlısı gazetelerin bazıları işsizlik rakamlarını görmemezlikten gelirken bazıları ise işsizlikte rekor düşüş olduğunu iddia etti.

Paylaş

İŞSİZLİK rakamları açıklandıktan sonraki gün gazetelere baktığınızda, gazetelerin rakamları görme biçimleri ile üçe ayrıldığını görürsünüz.

Birincisi rakamlar korkunç olduğu için onları yok sayan, açıklanmamış gibi davranan gazeteler, ikincisi rakamlar ne kadar korkunç olursa olsun, onları iktidar lehine maniple eden ve her şey yolundaymış, hatta iyiye gidiyormuş gibi haber yapan gazeteler ve üçüncüsü de bu rakamların gerçekten neye işaret ettiğini, ne anlama geldiğini anlatan gazeteler.

Önceki işsizlik rakamlarının açıklanması ile birlikte gazetelerde dün yine aynı durum yaşandı. Bazı gazeteler rakamlarda savunulacak bir şey bulamadığı için onları hiç görmemeyi tercih ederken, bazıları ise işsizlikte rekor düşüş olduğunu iddia etti. 

Bu gazeteler ne geçen yıldan bu yana işsizler ordusuna eklenen 330 bin kişiyi gördü, ne de geçen yılın aynı ayına oranla rakamlarda yaşanan yükselişten bahsetti. 

Yüzde 19.8’e yükselen genç işsizleri ise bu gazeteler gündemlerine bile almadı.

MİLLİYET İÇERİDE BAŞKA, BİRİNCİ SAYFADA BAŞKA

İşsizlik rakamlarının düştüğünü iddia eden gazetelerden biri Milliyet. Gazete birinci sayfasından gördüğü haberinde, “İşsizlerin sayısı 760 bin’ azaldı başlığını kullanırken, detaylarda ise rakamlara yer verdi. Haberinde “Ekonomideki  yavaşlamaya rağmen 1 milyon 815 bin kişiye iş imkanı yaratıldı... Ocak ayında yüzde 13’e tırmanan işsizlik, mayıs ayında yüzde 10.2’ye geriledi” ifadeleri kullanıldı. Gazete bu rakamları Güngör Uras’ın yazısından alıntıladı ancak, Uras’ın yazısında verdiği rakamlara bakınca meselenin tam da birinci sayfaya verilen bilgiler gibi olmadığı görülüyor. Örneğin Uras’ın yazısında verilen rakamlarda, geçen yıl aynı ayda yüzde 9.4 olan işsizliğin bu yıl aratarak 10.2 olduğu net görülüyor. Yine gazete mevsimsel olarak her dönem yaşanan azalmayı da hiç görmemeyi tercih etti.

SABAH’A GÖRE REKOR KIRILMIŞ

İktidara yakınlığı ile bilinen Sabah gazetesi birinci sayfasında işsizlik rakamlarını hiç görmeyen gazetelerden. Gazete içeride yaptığı haberinde ise ‘İstihdamda Rekor’ kırıldığını iddia etti. Gazeteye göre “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Şubat’ta başlattığı seferberlikle birlikte istihdam edilenlerin sayısı 4 ayda 1 milyon 816 bin kişi aratarak, 28 milyon 488 bin ile tarihi zirvesine çıktı.” Gazete ne artan nüfusu, ne de geçen yılın aynı ayına oranla artan rakamları görmemiş. 

 STAR, AKŞAM, HÜRRİYET...

“Star gazetesi işsizliğin beli kırıldı” derken Akşam ise “İşsizlik 11 ayın dibinde: Yüzde 10.2” başlığını kullanmayı tercih etti. Her iki gazete de haberleri birinci sayfalarından küçük görmeyi tercih etti. İşsizlik rakamları ‘Amiral Gemisi’ Hürriyet’in birinci sayfasında da kendine yer bulamadı. 

PEKİ GERÇEKLER?

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına göre milyonlarca işsize 330 bin yeni işsiz eklendi. Böylece işsiz sayısı 3 milyon 225 bin oldu. İstihdam seferberliği ile patronlara verilen teşvik ise istihdama dönüşmedi. Rakamlar geçen yılın aynı ayına oranla 0.8 puan artarken, genç işsizlik oranı 19.8 oldu. DİSK-AR’ın raporuna göre ise rakamlar çok daha korkunç. Rapora göre, geniş tanımlı gerçek işsizlik 5 milyon 879 bin. Bütün bu gerçekler ise sadece gazetemiz Evrensel’ ve Birgün’ün maşetinde yer alabildi.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ünlü pizzacı ve eşi serbest

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da 4,9 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...