16 Ağustos 2017 15:27

Sarıbal: Tarım Bakanı Fakıbaba, çiftçiye masal anlatıyor

CHP'li Orhan Sarıbal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın buğdaya ithal ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın buğday ithalatında verginin düşürülmesini eleştirenlere verdiği “Buğday ithal eden var mı? Yok. Olduğu zaman biz ne güne duruyoruz” yanıtına CHP Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal’den sert yanıt geldi: “Göz göre göre masal anlatıyorlar, unutuyorlar halka yalan söylemek suçtur.”

Tarım ve hayvancılık konusunda bakanlığı ve iktidarı eleştiren Sarıbal, yaptığı yazılı açıklamada, “Halen buğday ithal ediliyor mu, veriler açıklanıncaya kadar bunu bilemeyeceğiz. Ancak TÜİK’in 31 Temmuz’da açıkladığı veriler bu yılın ocak-haziran döneminde 2.1 milyon ton buğday ithal edilerek 444 milyon dolar ödendiğini ortaya koyuyor” dedi. 

Haziran ayında buğdayda yüzde 130 olan gümrük vergisinin yüzde 45’e düşürüldüğünü hatırlatan Sarıbal, “Temmuz ayında TMO’ya gümrüksüz olarak 750 bin ton buğday ithalat yetkisi verildi. Yıl sonunda buğday ithalatı kesinlikle 4 milyon tonu aşacaktır” dedi.

Tarım Bakanı Fakıbaba’nın önümüzdeki 2.5-3 yıl içinde et ithal etmeyecek duruma geleceklerini söylediğini hatırlatan Sarıbal, Fakıbaba’dan önceki Tarım Bakanı Faruk Çelik’in de 2 Aralık 2016 tarihli demecinde “El alemin çiftçisinin büyüttüğü hayvanı getirelim burada 6 ay da biz besleyelim, sonra keselim, milletin sofrasına koyalım. Ben böyle Tarım Bakanlığı yapmam kardeşim” dediğini hatırlattı. 

1 MİLYON 475 BİN CANLI HAYVAN İTHALATINA İZİN VERİLDİ

Faruk Çelik’in bu demecine rağmen, Et ve Süt Kurumuna gümrüksüz olarak 31 Aralık 2016’da 500 bin büyükbaş, 29 Temmuz 2017’de 500 bin büyükbaş hayvan ile 475 bin koyun ve keçi ithalatı (toplam 1 milyon 475 bin baş canlı hayvan) için yetki verdiğini belirten Sarıbal, “Ayrıca yine sıfır gümrükle 95 bin ton kırmızı et ithalatı yapılacak” dedi.

CHP Milletvekili Sarıbal sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin kırmızı et üretimi veya kesilecek hayvan sayısı yetersizdir. Mevcut üretim sisteminde ısrar edildiği sürece, kırmızı et fiyatlarında önemli ölçüde gerileme olması mümkün değildir. Türkiye bu işi, hemen her zaman tercih ettiği büyük ölçekli işletmelerin kurulmasını teşvik ederek gerçekleştiremez. Dolayısıyla ithalatçı yapının kırılması mümkün olmayacaktır.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Aytun Çıray: BOTAŞ isminin neden saklı tutulmasını istedi?

SONRAKİ HABER

AOÇ arazisi tıp fakültesi için bağış yapıldı, ABD'ye satıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...