16 Ağustos 2017 15:03

12 Eylül sonrası ilk kitabevi örgütlenmesi engelleniyor

Sosyal-İş Arkadaş Kitabevi'nde örgütlendiklerini ancak işverenin örgütlenmeyi engellemek için 8 işçinin iş akdini feshettiğini açıkladı.

Paylaş

DİSK'e bağlı Sosyal- İş Sendikası, 12 Eylül darbesi sonrasında ilk başarılı kitabevi örgütlenmesini Arkadaş Kitabevi'nde gerçekleştirdi. DİSK'e bağlı Sosyal- İş Sendikası, 12 Eylül darbesi sonrasında ilk başarılı kitabevi örgütlenmesini Arkadaş Kitabevi'nde gerçekleştirdi. Ancak işveren tarafından örgütlenme engellenmek istendi ve 8 işçinin iş akdi feshedildi.  

DİSK'e bağlı Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Sosyal- İş),  Arkadaş Kitabevi'nde 6 aydır,  örgütlenme faaliyeti yürütüyordu. Bu faaliyetleri sonucu sendika, 2 Mayıs 2017 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tespitiyle  çoğunluğu sağladı ve Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yapma yetkisini aldı. Ancak, Arkadaş Kitabevi işvereni Cumhur Özdemir çoğunluk tespitine dava yoluyla itiraz etti.

Örgütlenmeleri ve patronun tutumuyla ilgili sendika genel merkezlerinde basın toplantısı düzenleyen Sosyal- İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, işvereni defalarca sendikal örgütlenmeye saygılı olmaya davet ettiklerini ancak işverenin buna olumlu yanıt vermeyerek, işçiler üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyledi. Ebetürk, işverenin TİS sürecinin geciktirmeye çalıştığına vurgu yaparak, “Bir yandan yetki kararına itiraz yoluyla, bir yandan da kapsamlı bir sendikasızlaştırma politikası uygulamaya başlamıştır. Bazı üyelerimiz hukuka aykırı olarak işten atıldı, bazıları işten ayrılmaya zorlandı. Bazı işçiler ise baskı yoluyla sendikadan istifa ettirildi” dedi. 

Arkadaş Kitabevi'nde gerçekleşen örgütlenmenin 12 Eylül darbesinden buyana ilk başarılı kitabevi örgütlenmesi olduğuna dikkat çeken Ebetürk, işverenin solcu kimliğiyle bilindiğini hatırlatarak, “Örgütlenmenin kitabevinin yayın çizgisiyle de örtüştüğüne dikkat çektik. Fakat tüm yapıcı girişimlerimize rağmen işveren tutumunda ısrar etti. İşverenin sendikal örgütlenme hakkına saygılı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu. 

Toplantıda, Arkadaş Kitabevi'ndeki örgütlenme sonrasında iş akti fes edilen işçi sayısının 8 olduğu belirtilirken, bu işçilerle beraber ilerleyen süreçte neler yapılacağını ilişkin yol haritası çıkarılacağı ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ceyhun İrgil: Bakan ÖSYM’yi aklama peşinde

SONRAKİ HABER

Aytun Çıray: BOTAŞ isminin neden saklı tutulmasını istedi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...