16 Ağustos 2017 14:04

Kara yolu işçilerine esnek çalışma dayatması

Karayolları işçilerine imzalatılmak istenen dilekçe ile esnek çalışma dayatılırken, fazla mesai ücretleri talep etmesinin önüne geçilmek isteniyor. 

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Karayolları işçilerine imzalatılmak istenen dilekçe ile esnek çalışma dayatılırken, fazla mesai ücretleri talep etmesinin önüne geçilmek isteniyor. 

Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğüne bağlı Sabuncubeli Tünel İşletme Şefliğine ait şantiyelere geçtiğimiz hafta bir dilekçe örneği asıldı. Herhangi bir üst yazı olmadan asılan yazıda işçilerden çalışma saatlerinin düzenlenmesinin tamamen yöneticilere bırakılması, fazla mesai ücretinden feragat etmesi isteniyor. 

Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikasının örgütlü olduğu işyerlerine asılan dilekçede “... Sicil numarası ile çalışmakta olduğum, Sabuncubeli Tünel İşletme Şefliği Konak Tüneli olan işyerinde, işverenin gerekli gördüğü zaman ve vardiya sistemiyle işlerin aksamadan yürümesi için istenilen gün ve saatlerde çalışmak için muvafakatım olduğunu ve çalışmam karşılığında yürürlükte olan İş Kanunu çerçevesinde çalışma karşılığında mesai ve bunun gibi ek ücret içeren taleplerde bulunmayacağımı kabul ve beyan ederim” ifadeleri yer alıyor. 

‘SENDİKA SESSİZ KALDI’

Dilekçeyi gazetemize değerlendiren bir kara yolu işçisi “Dilekçeyi kimin astığı belli değil, asanları görmedik ve ne de bize kurumdan bir açıklama yapmadılar. Dilekçeyi  işyeri temsilcilerimize ilettik ancak sendika da bir şey demedi. Kendi istedikleri saatlerde çağırarak ve fazla mesai almamızı engelleyerek bizi köleleştirmeye çalışıyorlar. Haklarımızı elimizden almak istiyorlar ve sendikamız bu sürece sessiz. İşçilerin hakları bu şekilde korunmaz. Sendikalıyız ama örgütlü değiliz. Örgütlü olabilsek bu dilekçeyi işçiler işimden olurum korkusuyla imzalamak zorunda kalmazdı” dedi. 

Dilekçe ile ilgili konuştuğumuz Yol-İş İzmir Şube Başkanı Çoşkun İz ise dilekçede bir yanlış anlaşılma olduğunu belirtilerek işveren tarafından geri çekildiğini dile getirdi. 

‘DOĞMAMIŞ HAKTAN FERAGAT EDİLEMEZ’

Dilekçeyi Evrensel’e değerlendiren İzmir Barosu avukatlarından Nurettin Özlütaş işçilerin dilekçeyi imzalamak zorunda olmadığını belirterek “Doğmamış bir haktan feragat edilmesi istenemez. Böyle bir beyan olamaz. İşveren her halükarda fazla mesai ücretini ödemek zorundadır. Aksi durumda dava açıp talep edilebilir ama bu dilekçeyle örneğin pazar günü çalıştırılma olduğu durumda fazla ücret talep edilmesinin önü kesiliyor ve de çağrıldığı zaman gidilmemesi durumunda işçi açısından sorun teşkil edebilir” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Rakı fabrikası artık yok: Özelleştirme fabrika kapattı

SONRAKİ HABER

Tüm Köy-Sen Adıyaman Temsilcisi Ramazan Gökay ifade verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...