16 Ağustos 2017 12:58

'50 Yıllık baraj için 12 bin yıllık tarihi yok etmeyin!

Diyarbakır ve Batman Barosundan oluşan heyet Hasankeyf'teki kayaların dinamitlerle patlatılmasına ilişkin incelemelerde bulunarak açıklama yaptı.

Paylaş

Diyarbakır ve Batman Barosundan oluşan bir heyet Hasankeyf'teki kayaların dinamitlerle patlatılarak düşürülmesine ilişkin incelemelerde bulundu. Esnaf ve vatandaşla görüşen heyet daha sonra dinamitle patlatılan kayalara yakın bir noktada açıklama yaptı.

Heyet adına açıklamayı yapan  Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, Hasankeyf'teki tarihin yok edilişinin devlet politikasından bağımsız olmadığını belirterek, Baraj yapımına son verilmesi için yürüttükleri mücadelede tüm dünyaya destek olmaları çağrısında bulundu. 

'HASANKEYFLİLER KAYGILI'

Özmen, "Buranın gerçek sahibi olan halkla görüştük. Burada patlayıcıların kullanıldığı yönünde bir bilgi aldık. Tarihin bu şekilde tahrip edilmesinin kabul edilemez. Hasankeyflilerle yaptığımız görüşmelerde ilçelerini terk etmek istemediklerini, yaşam alanlarını bırakmak istemediklerini ancak kamulaştırma karşısında çaresiz olduklarını, güçlerinin yetmediğini, bu sebeple 'Yeni Hasankeyf'e taşınmak zorunda olduklarını söylediler" dedi.

'BARAJ İÇİN İNSANLIK TARİHİ HEBA EDİLİYOR'

Hasankeyflilerin buradaki mülklerine ödenen kamulaştırma bedeli ile yeni yaşam alanlarında bir ev veya iş yeri alma imkanlarına sahip olmadıklarını ve bu nedenle ciddi bir mağduriyete uğradıklarını aktaran Özmen, "Yeni yaşam alanlarındaki yeni yaşamlarıyla ilgili çok ciddi kaygıları var.

Hasankeyf'in 12 bin yıllık bir tarihi var. Hasankeyf insanlık tarihi için  ender yerlerden biridir. Burası koruma altında olan bir sit alanı. Ama tüm mücadelelere rağmen ortaya konulan bir baraj kararı var. Bir  baraj için insanlık tarihi heba ediliyor. Hasankeyf kalesinde gün ışığına çıkarılmış büyük bir tarih yatıyor. Yani devletin buradaki 400 höyükte arkeolojik çalışmalar yaparak insanlık tarihine ışık tutması gerekirken, ne yazık ki bugün rahatlıkla söyleyebiliriz ki patlayıcılarla söz konusu tarihi tahrip ediyor ve sulara gömmeye hazırlanıyor" diye konuştu.

'50 YILLIK BARAJ İÇİN 12 BİN YILLIK TARİHİ YOK ETMEYİN!

70 bin insanı zorla göçertme durumunun var olduğunu söyleyen Özmen, "Geçmişini unutan toplumlar sağlıklı bir gelecek inşa edemezler. Bizler hem Batman hem Diyarbakır Barosu olarak basının da aracılığıyla bu barajın durdurulması ve yapımının derhal sona ermesini talep ediyoruz. Bu tarihin yok edilişinin devlet politikasından veya resmi ideolojiden bağımsız olarak yürüdüğünü iddia etmek gerçek dışıdır. Devlet yetkililerine sesleniyoruz; 50 yıllık ömrü olan bir baraj için 12 bin yıllık bir tarihi yok etmeye hakkınız yok. Biz Diyarbakır ve Batman Barosu olarak bunun karşısındayız. Hasankeyf tüm insanlık medeniyetinin ortak mirasıdır. Buradan tüm dünyaya çağrımız; Hasankeyf'in sular altında kalmasına, insanlık tarihinin yok edilmesine karşı duruşumuza destek vermelerini talep ediyoruz" dedi.

BATMAN VALİSİ: PROJEDE DİNAMİTLE PATLATMAK YOK

Açıklama sonrası heyet Batman Valisi Ahmet Deniz ile Batman Valiliği'nde bir görüşme gerçekleşterdi. Heyetin yaptığı açıklamaya göre Vali Ahmet Deniz projede kayaların dinamitle patlatılması yönünde bir şey olmadığını belirterek projeyi gerçekleştiren şirketi etrafa zarar verilmemesi yönünde uyaracağını ifade etti.(Batman/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'İntihar etti' denilen genç kadın dövülerek öldürülmüş

SONRAKİ HABER

Salman: Yalova’da çadır kent kuracak alan kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...