16 Ağustos 2017 12:23

Bilim insanları: Dinozor evriminin kayıp halkası bulundu

Chilesaurus diegosuarezi, klasik sınıflandırmayı değiştirerek kuş kalçalı dinozorlarla teropodlar arasındaki yakınlığı ortaya koyuyor.

Paylaş

Fosilleri 13 yıl önce Şili’nin güneyinde ortaya çıkarılan otobur dinozor Chilesaurus diegosuarezi’nin, dinozor evrimindeki “kayıp halka” olduğu öne sürüldü.

Biology Letters dergisinde yayımlanan makalenin yazarlarından Paul Barrett’a göre  “Chilesaurus, iki dinozor grubu arasındaki evrimsel boşluğu dolduruyor.”

Bu iki tür, Paleontolog Harry Govier Seeley’nin klasik sınıflandırmasında kertenkele kalçalı dinozorlar arasında yer alan teropodlarla kuş kalçalı dinozorlar(ornithischia).

Chilesaurus, 2015’te ilk kez dünyaya tanıtıldığında otçul olmasına karşın Velociraptor ve Tyrannosaurus rex gibi theropod türüne dahil edilmişti.

Dik duruşu, güçlü arka bacakları ve küçük ön bacaklarıyla theropodu andıran dinozor aynı zamanda kuş benzeri bir kalça yapısına ve düz dişlere sahipti. Diş yapısıyla otobur olduğunu ortaya koyan dinozorun bu özellikleri onun kuş kalçalı dinozor (ornithischia) türüyle olan benzerliklerini de yansıtıyordu.

Barrett, “Chilesaurus ilk başta theropod türünün erken dönem mensubu olarak gözüktü. Ancak bitki yemek için geçirdiği tüm bu evrimsel adaptasyonlar düşünüldüğünde bu biraz şüpheliydi” diyor.

Chilesaurus 150 milyon yıl önce yaşamıştı. Bu pek çok theropod’un otoburlaştığı tarihten çok daha öncesi.

Cambridge Üniversitesi’nden Barrett ve Matthew Baron, Chilesaurus’un dinozorların aile ağacındaki yerini netleştirebilmek için 450 erken dönem dinozorunun anatomik yapılarını inceledi.

Barrett ve Baron şu sonuca varıyor: “Şunu gördük ki bu dinozor bir erken dönem otobur theropod değil ama başka bir grup olan ornithischia’nın erken dönem türü.”

THEROPOD'LARIN SOROPOD'LARA YAKIN OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYORDU

Geçtiğimiz yüzyıl boyunca bilim insanları theropodların, Diplodocus, Brachiosaurus gibi dev soropodlara daha yakın olduğunu düşünüyordu. Ancak Chilesaurus, theropod’ların uysal kuş kalçalı dinozorlarla daha fazla ortak özelliğinin olduğunu ortaya koydu.

Bu teori Mart ayında Nature dergisinde yayınlanmıştı. Barrett ve Baron, “Bizim çalışmamız ornithiscia ile theropodların çok daha yakın olduğunu öne sürüyordu ve bu yeni canlı bu ilişkiyi daha güçlü hale getiriyor. Chilesaurus iki grupta olan çok sayıda özelliği yansıtıyor” diyor.

KISA DİNOZOR TARİHİ

İlk dinozorlar 228 milyon yıl önce ortaya çıktı. Yeni bulgular, theropod’larla ornithischian’ların 225 milyon yıl önce ortak bir ataya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Ornithischian 100 milyon yıl boyunca yaşadı ancak dünyaya çarpan meteorun yarattığı uzun süreli kış, bitki örtüsünü yok etti ve bu dinozorların besin zincirindeki başlangıç noktasını sonlandırdı. Buzul çağı pek çok theropodu da yok etti ancak bu türe ait modern kuşların ilk örnekleri hayatta kalabildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Darbedilen Bayrak'a ifade vermedi diye rapor verilmedi

SONRAKİ HABER

Tajani: Erdoğan’la işbirliği yapmak zorundayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...