16 Ağustos 2017 12:35

Darbedilen Bayrak'a ifade vermedi diye rapor verilmedi

Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin ilk gününde polisin darbettiği Deniz Bayrak'a gittiği hastanede polise ifade vermediği gerekçesi ile darp raporu verilmedi

Paylaş

HDP'nin İzmir'de gerçekleştirdiği Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin ilk gününde polisin darp ettiği insan hakları savunucusu Deniz Bayrak'a gittiği hastanede polise ifade vermediği gerekçesi ile darp raporu verilmedi. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Diyarbakır, İstanbul ve Van'ın ardından İzmir'e devrettiği Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin ilk gününde polisin arama noktasında bekleyen yurttaşlara ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik sert müdahalesi sonucu çok sayıda kişi darbedildi. Darp raporu almak için hastaneye giden insan hakları savunucusu Deniz Bayrak'a polise ifade vermediği gerekçesi ile darp raporu verilmedi. Hastanenin tutumu Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Şapatan'da işkenceye maruz kalan köylülere darp raporu vermeyen doktoru akıllara getirdi. 

'SAÇLARIMDAN ÇEKİP SÜRÜKLEDİLER'

Yaşadıklarını anlatan Bayrak, toplumsal olaylarda dernek olarak yaşanan hak ihlalleri konusunda gözlem yaptıklarını ve HDP'nin Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne de gözlem yapmak amacıyla geldiklerini söyledi. Milletvekillerine ses sistemi ve diğer ihtiyaçlarının verilmediğini, yine gazetecilerin içeri alınmadığını söyleyen Bayrak, yurttaşların bu duruma alkışlarla tepki göstermesi üzerine ise polisin sert müdahalesi ile karşılaştıklarını belirtti. Kendisinin de darbedildiğini söyleyen Bayrak, "Arkam dönüktü. Bir anda saçlarımdan çekip beni yere düşürdüler. Yere düştüğüm esnada saçımdan çekip sürüklemeye devam ettiler. Kendimi zor kurtarabildim" dedi. Başka arkadaşlarının da darbedildiğini gördüklerini söyleyen Bayrak, gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını söyledi. 

POLİS 'SİZİ DE BİLİYORUZ' DİYEREK DARBETTİ

Darbedilen Caner Canlı ise kargaşa sırasında çevik kuvvet ve sivil polislerin kitleye saldırarak dağıtmaya çalıştığını, İHD gözlemcisi olarak orada bulunduğu esnada da bir polis tarafından arkadan itilerek yere düşürüldüğünü söyledi. İHD adına gözlemci olduğunu söylemesine rağmen darbedildiğini belirten Canlı, polisin kendisine "Biz sizi de biliyoruz. Defolun gidin buradan. Sizi burada bulundurmayacağız" dediğini kaydetti. Hastaneye giderek darp raporu aldığını belirten Canlı, dernek olarak gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. 

SERBEST BIRAKILDI NÖBET ALANINA KOŞTU

Darbedilenlerden Onur Yaman ise, darbedilerek gözaltına alınmasının ardından sabah saatlerinde yeniden Gündoğdu Meydanı’nda olduğunu belirterek, "İşkenceye, gözaltına, tutuklamaya karşı herkes Gündoğdu’ya gelerek nöbete katılmalıdır" dedi. 

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

İHD İzmir Şube Başkanı Ali Aydın, dernek olarak 32 yıldan beri hak ihlalleri takibi yaptıklarını, Türkiye'nin de altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ile böyle bir haklarının olduğunu söyledi. Arkadaşlarının haksız saldırıya uğradığını vurgulayan Aydın, "Bu haksız saldırının takipçisiyiz. Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi. (DİHABER)


 

ÖNCEKİ HABER

Van-Hakkari yolu sel nedeniyle ulaşıma kapandı

SONRAKİ HABER

Bilim insanları: Dinozor evriminin kayıp halkası bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...