20 Temmuz 2012 12:55

Eşitsizlik birinci oldu

Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin heyecanla beklediği 2012-Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) sonuçları açıklandı. Ancak sonuçlara eşitsizlikler damgasını vurdu. Özel okullar ve fen liseleri öğrencileri başarısı sıralamasında zirvede yer alırken endüstri meslek lisesi, spor lisesi, akşam lisesi ve sekreterlik meslek lisesi

Eşitsizlik birinci oldu
Paylaş
Arif Koşar

Dersane, özel ders, özel okul girdabında ve yoğun bir ‘test yarışı’ içinde geçen hazırlık sürecinin sonunda öğrencilerin bir kısmı üniversite hedefine ulaşacak, bir kısmı ise üzülecek. Elbette, emekçi çocukları için bu süreç oldukta zor ve ağır geçti. Bu da sınav sonuçları heyecanını ve üzüntüsünü bir kat daha arttırdı.
Sınavlara toplam 2 milyon 29 bin 200 aday başvururken, 1 milyon 938 bin 165 aday sınava katıldı. 1 milyon 938 bin adayın sınavı geçerli sayılırken, 165 adayın ise sınavı geçersiz sayıldı. Adaylar tercihlerini 23 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında yapacaklar.

ÖZEL OKULLAR VE FEN LİSELERİ

LYS sonuçlarına göre, Matematik Fen-1 ve Matematik Fen-4 puan türlerinde Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi’nden Abdullah Coşkun birinci, Matematik Fen-2 ve Matematik Fen-3 puan türlerinde Niğde Fen Lisesi’nden Tamer Taşkıran birinci oldu.

Türkçe Matematik-1, Türkçe Matematik-2 ve Türkçe Matematik-3 puan türlerinde Özel İstanbul Fatih Fen Lisesi’nden Fatih Mehmet Adanır birinci olurken, Türkçe Sosyal-1 ve Türkçe Sosyal-2 puan türlerinde İstanbul Galatasaray Lisesi’nden İhsan Can Argon birinci oldu.

Dil-1 puan türünde Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi’nden Dilara Aykanat ve İstanbul Lisesi’nden Merve Özperk birinciliği paylaştı.

Dil-2 puan türünde Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Cengiz Kaan Aköz, Galatasaray Lisesi’nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi’nden Gökçe Sarar birinciliği paylaştı.

Dil-3 puan türünde ise Özel Amerikan Robert Lisesi’nden Mehmet Fatih Çamlı, Galatasaray Lisesi’nden Rengim Aykan Öztürk ve İstanbul Lisesi’nden Gökçe Sarar birinci oldu.

BÖLGESEL EŞİTSİZLİK DİKKAT ÇEKTİ

Başarı ortalamasında bölgeler arasındaki çarpıcı farklılıklar da dikkat çekti. Yine en başarısız iller sıralamasında Gaziantep, Şırnak ve Hakkari başı çekti. Puan türlerine göre LYS’de en başarılı illerde ise Bartın, Sinop, Karabük, Eskişehir ve Bursa gibi iller listenin üst sıralarında yer aldı. (HABER MERKEZİ)


EĞİTİM SEN: SIFIR ÇEKEN EĞİTİM SİSTEMİ

Ünsal Yıldız (Eğitim Sen Genel Başkanı): Sıfır çeken Milli Eğitim sisteminin kendisidir. Ve bu programa sahip olan siyasal iktidar AKP’dir. Maalesef bu sonuçlar bizim yıllardır verdiğimiz mücadeleye rağmen mevcut sistemin bütün olumsuz sonuçlarını ortaya çıkarmıştır. Bu sistem elemeye dayalı, piyasaya açılmış ve ticarileştirilmiş, bilimsel eğitimden uzaktır. Tüm bu koşullar bu başarısızlıkla bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ancak, bu çocuklarımızın başarısızlığı değil siyasal iktidarın başarısızlığıdır.
Özel okulların çok büyük bir bölümü burs yoluyla yoksul ve zeki öğrencileri almaktadırlar. Ama sınav sonuçlarındaki özel okulların başarısı aynı zamanda Türkiye’de siyasal iktidarın vermediği olanakların kısmen verilmesi durumunda nasıl başarıların sağlanacağına dair bir örnek sayılabilir.

T. EĞİTİM-SEN: DERS ÇIKARMADIK

İsmail Koncuk (T. Kamu-Sen ve T. Eğitim-Sen Genel Başkanı): Sınav sonuçları geçmiş yıllardan farklı değil. Son 10 yılda yapılan sınavlardan ders çıkarmadık. Aynı şehrin farklı mahallerindeki başarı bile birbirinden farklı. Yine bölgesel farklılıkları devam ediyor. Sadece Güney ve Doğu Anadolu’yla ilgili değil. Şehirler ve ilçeler arasında bile farklılıklar sürüyor. Bölgeler arasındaki eğitimdeki eşitsizlik büyük boyutlarda.
Henüz vasat noktayı bile yakalayamadık. Türkiye’nin bir başarısı haritası, okul bazında çıkarılmalı. Okulların sosyoekonomik durumları incelenmeli. Ama 10 yıldır yapılmadı. Bugün yapılsa da iyidir ama iktidar şimdiye kadar yapmalı. Bu harita üzerinden gerekli önlemler alınmalı.

PROF. OKÇABOL: YOKSULLAR ELENİYOR

Prof. Dr. Rıfat Okçabol (Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi): AKP’nin 10 yıldır yaptığının sonucu. Devlet okulları sıfır çekiyor, özel okullardaki öğrenciler başarılı oluyor. Hükümetin yaptığı yatırımın doğal sonucudur bu. Ama eğitim açısından içler acısı bir durum. Sınavlar çocuğuna yatırım yapanın kazanması üzerine kurulmuş. Sadece LYS değil SBS ve diğer sınavlar da böyle. Çocuğuna yatırım yapabilen, parası olan biraz başarı sağlıyor. Ancak fakirler, yoksullar için değil bu sınavlar. Onların başarılı olması için değil. bu nedenle sonuçlar şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan bu sonuçların normal karşılanması.

ÖNCEKİ HABER

Kontrgerilla yine mi devrede?

SONRAKİ HABER

İş yasasını ‘sinemaca’ya çevirteceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...