16 Ağustos 2017 11:07

‘Deprem hala ülkemizin en büyük sorunu’

TMMOB Kocaeli İKK Sekreteri Ünal Özmural, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümü dolayısıyla basına bir açıklama yaptı.

Paylaş

17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümü nedeniyle TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ünal Özmural bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada Özmural, depremin hala ülkemizin en büyük sorunu olduğunu söyledi. Özmural konuşmasına şöyle devam etti: 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçti. 18 yıl önce bugün, merkez üssü Gölcük olan ve beraberinde tüm Marmara Bölgesi’ni etkileyen 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 17.479 kişi hayatını kaybetti, 45.953 kişi yaralandı, 244.383 civarında konut ve işyeri hasar gördü, ülke ekonomisi kısa zamanda telafi edilmesi mümkün olmayacak derecede etkilendi

‘TÜRKİYE DEPREME HAZIR MI?​’

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Özmural, “Bu yıl da,17 Ağustos depreminin yıl dönümünün hemen öncesinde deprem gerçeği kendini bir kez daha hatırlatmıştır. Uzunca bir süredir Çanakkale, Manisa, Adıyaman ve İzmir ilimiz, son olarak da Muğla ilimiz ve ilçeleri depremden nasibini almış, 6,6 büyüklüğünde olan deprem aynı zamanda bir su hareketine (tsunami) neden olmuştur. Bodrum ve Datça’da yapılar hasar görmüş, deniz kıyısında bulunan tekne ve otomobiller üst üste yığılarak çalışamaz hale gelmiş, can kaybı olmasa da panik ve korku ile koşuşan ve pencerelerden atlayarak yaralanan insanlar olmuştur. Bugün kişi başına 1,5 m² yeşilin olduğu; ağacın, ormanın ve su havzalarının yok edilerek boş alanların betona teslim edildiği bir kentle karşı karşıyayız. Bu kent, 7 ve üzeri şiddetteki bir depremi bekleyen İstanbul’dur” dedi.

“Türkiye depreme hazır mı?​” sorusunu soran Özmural, “Bu soruya ne yazık ki olumlu yanıt veremiyoruz. Ne deprem önlemleri ne de afet sonrası hazırlığı ikna edici buluyoruz. Açıkçası ne sorunlar, ne de çözüm sırdır. Ne sorunlar değişiyor, ne de güvenli yaşam kuracak adımlar atılıyor. Siyasi iktidarın kentleşme ve imar politikaları bağlamındaki yaklaşımı ve doğal afetleri ‘kader’ gibi gören anlayışı ne yazık ki endişelerimizi artırıyor. Kentler deprem tehlikesine değil ranta göre düzenleniyor. Endişeliyiz. Yapı üretim sürecinin endişelerimizi giderecek şekilde sağlıklı işlemediğinin farkındayız. Lakin endişemiz bu kadarla sınırlı değildir. En azından meslek odalarının, üniversitelerin, bilim çevrelerinin, sivil inisiyatiflerin kamu yönetimi tarafından oluşturulacak ortak bir zeminde bir araya gelerek başlatacağı sürecin, tuhaf ki yine siyasi iktidarın yanlış tutumu nedeniyle sekteye uğratıldığını görmek endişelerimizi artırıyor” ifadelerini kullandı. 

‘GELECEĞE GÜVENLE BAKMAK İSTİYORUZ’

Son yıllarda yaşanan depremlerin gereken önlemlerin alınması için bir uyarı olduğunu aktaran Özmural, “Geçen her saniyenin çok önemli olduğunun farkında olarak ivedilikle eksikliklerimizi tamamlamak ve başta deprem olmak üzere ülke jeolojik koşullarının ürünü olan risklere ve teknolojik risklere karşı ‘etkin ve verimli bir afet yönetim sistemini oluşturmak’ zorundayız. Mevcut Yapı Denetim Yasasının öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi ve öngörülen teknik müşavirlik şirketi modeli yerine uzmanlık ve etik niteliklere sahip yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modelinin benimsenmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Bizler geleceğe endişeyle değil, güvenle bakmak istiyor ve bu isteğimizin her daim arkasında olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğum gününde iş cinayetinde yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

KESK: Bunun adı teklif değil, dalga geçmektir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...