21 Temmuz 2012 09:43

Sendikalı olmak ‘performansı düşürüyor’!

Taşımacılık sektöründe dünya çapında bir firma olan DHL, “Sözünüz sözümüzdür” reklam sloganını kullanarak, taşımacılık sektöründe işi zamanında yetiştirmesiyle övünüyor.Yıllık cirosu 52 milyar avroyu bulan firmanın çalışanlarının çalışma koşulları ise i&ccedi

Sendikalı olmak ‘performansı düşürüyor’!
Paylaş
Murat Doğan / Serkan Demir

Yıllık cirosu 52 milyar avroyu bulan firmanın çalışanlarının çalışma koşulları ise içler acısı. Bu ağır çalışma şartlarına karşı haklarını isteyen işçilerin ise DHL’den aldığı yanıt ‘işine gelirse’ oluyor.

İstanbul’da bulunan işletmelerinde uzun çalışma, düşük ücretle çalışma ve meslek hastalıklarına karşı insanca çalışma koşulları isteyen ve sendikalaşmaya çalışan işçilerin, bu talepleri karşısında firmanın yanıtı işçileri kapı önüne koymak oldu.  Kıraç sanayi havzasında bulunan DHL’de 1 buçuk ay önce işten atılan işçilerin, işten atılma bahanesi ise performans düşüklüğü. 

Sendika üyeliklerinin başlaması ile birlikte uluslararası firma olan DHL yetkilileri harekete geçerek işçilerin bir kısmının işine son verdi.

BAHANEYE BAK

Sendikalaşma sürecinde işten atılan işçilerin hepsinin işten atılmasının ortak gerekçesi ise performans düşüklüğü. İşçilerden Ferhan Temel, 2 yıllık işçi olduğunu, rol profilinde fiyatlandırma bölümünde çalıştığını son 1.5 aydır asıl yetkililerin yapması gereken tüm görevleri kendisinin yaptığını ama performans düşüklüğü bahanesiyle  atıldığını söyledi. “İlginçtir işyerine giriş çıkışlarda parmak basmak yöntemiyle çalışmaya başlıyorduk. Ancak  diğer birimlerde çalışan arkadaşlar parmak basarak iş yerinden ayrıldıktan sonra sendika mücadelesi veren bizler tam çıkacakken ne hikmetse sistem bozuldu. Bize sistem bozuldu siz çıkın dediler. Biz bunu kabul etmedik çıkışımızın belgelendirilmesini istedik. Burada amaç şuydu; bizi istedikleri saatte izinsiz dışarı çıkan kişiler olarak gösterip atılma nedeni yaratmak”. Çok daha ilginci sendika adını ağızlarına almamak için sendikaya kod isim takmışlar. Fenerbahçe gibi kulüp isimlendirmeleri yapılmış. “Bana sen Fenerbahçe’ye üye olmuşsun dediklerinde şaşırarak ben Galatasaray’lıyım niye Fenere üye oluyorum” dedim. Konuyla ilgili görüştüğümüz diğer işçiler ise işveren vekillerinin kendilerini sendikadan istifaya zorlarken ücretlerin arttırılacağını, izin verileceğini söylediklerini ve istifa için gidecek işçiler arkadaşlarından çekiniyorsa eğitime gidiyorum diyebileceklerini söylediler.    

‘O KONUYU AÇMAYIN’

DHL yönetimi işçilerine gönderdikleri e-postalarda üstün çalışmalarından dolayı teşekkür ederken işyerlerinde yapılan haftalık sorun dinleme toplantılarında maaş zammı talepleri karşısında “O konuyu açmayın” diyerek hemen kapatıyorlar. “Biz kadrolu işçiler olarak aldığımız parayı taşeron işçi arkadaşlarla paylaştık. Şirketimiz hizmet satıyor dolayısıyla bu hizmeti biz işçiler veriyoruz. Elde ettikleri yüksek cirolara rağmen asıl hizmeti veren biz işçiler çalışma şartları ve ücret konusunda gerçek hakkımızı alamıyoruz. İşyeri prensip olarak işten ayrılan yada atılan arkadaşları geri almıyordu. Gerekçe de şuydu. Bakın biz iyi bir şirketiz bizden ayrılan olursa bir daha geri dönemez buraya. Ancak sendika mücadelesin den dolayı bizi işten attıkları için prensiplerini bir tarafta bırakan şirket eski ayrılan ve atılanları arayarak tekrar iş başı yapmalarını istedi.” “Bu işyerine muhakkak sendika girecek diyen işçiler”, sendikal hakları için mücadeleye devam etmekte kararlı.

DHL’de 9 işçinin işine son verildi, bütün engelleme ve istifaya zorlama çabalarına karşısın işçiler kararlılıklarını sürdürüyor. (İstanbul/EVRENSEL)


KEŞKE ÖDÜL ALMASAYDIM

2011 yılında başarılı çalışmalarında dolayı işyeri yönetimi tarafından ödüllendirilen Burcu Sonbahar performans düşüklüğü sebebiyle işten atıldığını ifade ederek “madem performansım düşüktü bana bu ödül neden verildi”  diyerek asıl nedenin sendikaya üye olmak olduğunu söyledi . “Hatta çıkışım verilmeden bir hafta önce işyeri yönetimi tarafından ‘Çok göze batıyorsun Bize iyi haberler gelmiyor Hareketlerine dikkat et’ diye tehdit edildim. Madem ben çok göze batıyordum, disiplinsizdim neden ödül verildikten sonra terfi ettirilerek görev yerim değiştirildi. Şunun çok iyi farkındayım ki bunların hepsi sendikalı olma mücadelesine başladığım için. Ben ve arkadaşlarım sadece anayasal hak olan sendika hakkını kullandık hepsi bu. Yıllardır emek verdiğimiz bir firma sendikalı olduk diye böyle davranıyor. Hak ettiğimiz bu deği.”

ÖNCEKİ HABER

Bürokratlaşmış sendikacılıkla nereye kadar?

SONRAKİ HABER

Kontrgerilla yine mi devrede?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...