16 Ağustos 2017 00:30

Sarkuysan işçileri: Alacağımız zammı mücadele belirleyecek

MESS görüşmeleri devam eden Sarkuysan fabrikası işçileri alacakları zammın gösterecekleri mücadele ile belirleneceğini söyledi.

Paylaş

Damla ULUDAĞ 
Gebze

Sarkuysan, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu MESS sözleşmesi kapsamındaki bir fabrika. Bakır üretimi yapan ve 450’ye yakın işçinin çalıştığı Sarkuysan’da gündem, yaklaşan sözleşme görüşmeleri. EMİS sözleşmesi döneminde grev yasağına karşı verilen mücadeleyi örnek gösteren işçiler, belirleyici olanın verecekleri mücadele olduğunu söyledi. İşçiler kararlı ve birlikte bir mücadelenin talepleri hayata geçireceğine dikkat çekti. 

Fabrikada, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu diğer fabrikalarda olduğu gibi toplusözleşme komisyonu kurulmuş. İşçiler geçen dönemlere göre daha ileri işçilerin komisyona seçildiğini ancak bunun yeterli olmayacağını söylüyor. “Böyle olması iyi ama seçilmekle bitmiyor. Bu süreci doğru örmezsek lafta kalan bir komisyon oluruz” diyorlar. Bu zamana kadar sendikada 2 kez sözleşme toplantısı yaptıklarını dile getiren işçiler, taslağın işçilerin talepleri doğrultusunda belirlenmesinin önemine vurgu yapıyor. 

‘ÖNEMLİ OLAN EMEĞİMİZE NASIL SAHİP ÇIKTIĞIMIZI GÖSTERMEK’

Ücret zammı, sosyal haklar ve bu sözleşme sürecinden işçilerin ne beklediğine dair toplantılar ve konuşmalar yaptıklarını belirten Sarkuysan işçilerinin fabrika içerisindeki gündemi de sözleşme süreci. Yemek ve çay molalarında bir araya gelerek MESS sözleşmesi sürecini tartışan işçiler, belirleyici olanın mücadele ve kararlılık olduğunu söylüyor. İşçiler şunları dile getiriyor: “Somut talepler noktasında netiz aslında… Şimdiki saat ücretimiz 2.05, bu sözleşmede 2.50’den aşağı olmasını istemiyoruz… Sadece resmi tatillerde yüzde 200 mesai alıyorduk, tüm mesailerin yüzde 200 olmasını istiyoruz. Sosyal haklarda genel bir iyileştirme yapılmalı. Devamlılık primi gibi bir durum var ama o işçiyi daha da köleleştirecektir diye düşünüyoruz…”

‘GEÇMİŞTEN BİRİKİM VAR’

Geçmiş dönem imzalanan EMİS (Elektromekonik Metal İşverenleri Sendikası) sözleşmesinin bu süreçte emsal olacağını aktaran Sarkuysan işçileri “Bu sözleşme süreci de biraz EMİS sözleşmesi gibi olacak… İşveren ile oturulacak masaya bizim belirleyeceğimiz somut rakamlarla gidilmeli ve bu rakamdan 10 kuruş geri adım atılmamalı. Şimdi metalde bir hareketlenme var. Bu da normal çünkü geçmişten birikim var. Bugün baktığımız zaman bunu biz de hissediyoruz. Bu sebeple işçi hem hırslı hem de tedirgin. Ama aşacağız. Birlikte mücadele edeceğiz. Tek tek fabrikalar üzerinden saldırılar püskürtülemez. Kıdeme göz dikilmiş durumda üstelik. Bu defa kolay olmayacak!” diyor. 

Sarkuysan işçileri Türk Metal’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı sözleşme taslağını da değerlendirdi. “Kazanım hepimizindir” diyebilmek için kararlı olunması gerektiğini belirten işçiler şunları dile getiriyor: “Talepler küçümsenemez elbette ki ama biz biliyoruz ki taleplerin kazanılması için birlikte ve kararlı bir mücadele gerekiyor. İşçinin talepleri bu zamana kadar hep bastırılmaya çalışıldı. Şimdi artık birikmişlik var. O sebeple disiplinli bir mücadele işçilerin kazanımıyla karşılık bulacaktır.”

‘12-13 YILLIK İŞÇİ BİLE AY SONUNU GETİREMİYOR’

İşçilerin en önemli gündemlerinden biri geçim sıkıntısı… Özellikle evli, çocuğu olan işçilerin fazla mesai de yetmeyince, çareyi ek iş yapmakta bulduğunu belirten işçiler şunları anlatıyor: “Aslında bize verilen sosyal haklar maaştan çıkartıldığında biz asgari ücretli gibi çalışıyoruz. Geçen mesela fabrikadaki arkadaşlarımdan 40 lira istedim. Yahu 7 işçiden 40 lira çıkmadı. Hal böyle olunca mecbur mesai yapıyoruz. Onun da limiti var artanı devlete gidiyor zaten… Misal 91 saat bayramla birlikte geçen mesai yaptım. Aldığım mesai ücreti 800 lira. Oysa 1200 liraya yakın para almam lazımdı. Vergi dilimine girdiğim için benim çalıştığım devlete gitti. Brütüm yükseliyor. Yükseldi mi de vergi dilimi de artıyor para uçup gidiyor. Yüzde 27 vergi kesilen arkadaşımız var. E ne oluyor otomatik para gidiyor. Onun dışında ikramiyemizin maaştan çıkartılmasını istiyoruz. Sosyal haklar çıktı mı kalan maaşımız 1400-1500 lira. Hem de Sarkuysan gibi ağır sanayi fabrikasında…”

GREV YASAĞI KABUL EDİLEMEZ!

EMİS sözleşmesi sürecinde yaşanan grev yasağını da hatırlatan Sarkuysan işçileri şimdiden grev yasaklarına dair planlama yapılması gerektiğini anlatıyor: “Geçtiğimiz dönem greve çıkar çıkmaz yazı geldi yasakladılar, Schneider, General Elektrik, ABB işçileri yasağa rağmen içeri girmedi ve taleplerini kabul ettirdi. Şişecam’ın grevi yasaklandı. Şimdi bunu olağan hale getirmeye çalışıyorlar. Bizler alışmamalıyız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan OHAL’den yararlanıp grevleri yasakladığını ve işverenin derdini çözdüğünü söylüyor madem, tüm işçiler birleşip önce OHAL kaldırılmalı demeliyiz.”

ÖNCEKİ HABER

Rize'de dereler taştı, bir aile evde mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

Termo Teknik işçisi mücadeleye hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa