15 Ağustos 2017 20:58

Depremzedeler 17 Ağustos’u andı, taleplerini hatırlattı 

Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana depremzedelerin mağduriyetleri hâlâ devam ediyor.

Paylaş

Irak (Saddam) Konutları Depremzedeleri Platformu, 17 Ağustos 1999'da yaşanan deprem felaketinin yıldönümünde basın açıklaması yaptı. 

Arızlı Köyü'nde bulunan konutlarda açıklama yapan depremzedeler, depremde hayatını kaybedenler için mevlüd de okuttu. Platform adına açıklamayı avukat Gürkan Dirican okurken, açıklamaya Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ve CHP İl Başkan Vekili Nilay Şişman Merttürk katıldı.

17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan deprem felaketinde resmî verilere göre 17.480 kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi de yaralanmıştı. Yaklaşık 40.000 konut ya yıkılmış ya da ağır hasarlı olmak üzere kullanılamaz hâle gelmişti. 

'KONUTLARA BÜROKRATLAR YERLEŞTİRİLDİ'

17 Ağustos depreminin yıl dönümü yaklaşırken bir araya gelen Arızlı Deprem Konutları sakinleri adına açıklamayı okuyan avukat Gürkan Dirican, mağduriyetlerin devam ettiğinin altını çizdi. Arızlı Köyü'nde Irak Deprem Konutlarına vatandaşların yerleştirilmesinden sonra birçok hukuksal uyuşmazlıklar yaşandığını aktaran Dirican, "Depremzedelerin defalarca tahliyesi istendi, dönem dönem de kendilerinden kira bedeli talep edildi. Hattâ kira bedeli ödeyemeyen bir kısım depremzedelerin kamu gücü ile tahliye edildiği de bilinmekte. Üzülerek ifade edelim ki, depremzedelerin barınma ihtiyacı için Irak Devleti’nin 10.000.000,00 USD’lik hibesi ile husule getirilen konutlar, bir kısım depremzedelerin kamu gücü ile tahliyesi akabinde 'kamu lojmanı' olarak dahi kullanılmış, bu konutlara bir kısım bürokratlar yerleştirilmiştir. Keza takip eden süreçte söz konusu konutların bu defa 'öğrenci yurdu' olarak tahsis edilmesi gündeme gelmiştir. Nitekim bu meyanda olmak üzere bir kısım depremzedeler tahliye edilmiş, kalanlar ise ikametlerindeki konutları boşaltarak, hâlihazırdaki 4 bloğa yerleştirildi. İzmit Kaymakamlığı Olağanüstü Hâl Bürosu’nun 15.06.2017 tarihli yazısı ile bu sefer depremzedelerin, sonradan yerleştirildikleri 4 bloktaki konutları da 'bu konutların da öğrenci yurdu olarak kullanılacağı' gerekçesiyle tahliye etmeleri istenmiştir" dedi. 

Depremzedelerin söz konusu konutları herhangi bir bedel ödemeksizin kullanma niyetinde olmadığını hatırlatan Dirican, "Depremzedelerin tek beklentisi, dönemin valisi Ercan Topaca’nın da söz verdiği üzere, ikametinde bulundurdukları konutların, uygun bir bedel karşılığında kendilerine devredilmesi ya da aynı esaslar dâhilinde emsal nitelikteki başka konutların nihaî olarak kendilerine devredilmesidir. Esasen 'hâkim devlet değil, hâdim devlet' ilkesinin de gereği bu olup, deprem felaketinde çok ağır bedeller ödemiş depremzedelerin barınma ihtiyaçlarının nihaî bir çözüm ile karşılanması, bir lütuf değil, devletin anayasal bir görevidir. Bu bağlamda 17 Ağustos Depremi felaketini en ağır şekilde yaşayan depremzedelerin çok değil sadece tek bir talepleri vardır: O da huzurla oturabilecekleri ve tahliye tehdidinin olmadığı konutlara yerleştirilmeleridir" ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı Suavi ve ailesine saldırı 

SONRAKİ HABER

Rize'de dereler taştı, bir aile evde mahsur kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...