15 Ağustos 2017 14:11

Kuzey Kore, Guam planını erteledi

Kuzey Kore Lideri Kim Jong un’un Guam Adası yakınlarında füze denemesi yapma planı için ABD’nin faaliyetlerini bir süre daha izleyeceği belirtildi.

Paylaş

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) Lideri Kim Jong un’un, ABD toprağı olan Guam Adası yakınlarında füze denemesi yapma planı için harekete geçmeden önce, ABD’nin faaliyetlerini bir süre daha izleyeceği belirtildi.

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA’nın haberinde Kim Jong-un’un, ordunun komuta yapısını incelediği ve Guam yakınlarına füze fırlatma planlarını gözden geçirdiği belirtildi. KCNA’nın aktardığına göre Kuzey Kore lideri, “ABD küstah provokasyonlarını ve tek taraflı taleplerini hemen durdurmalı” dedi.

‘ABD ZORLARSA TEREDDÜT ETMEYİZ’

KNCA haberinde Kim Jong-un’un, “Amerikalılar Kore Yarımadası ve çevresindeki tehlikeli eylemlerinde ısrar eder ve bizim ihtiyatlı tavrımızı zorlarsa, daha önce açıklamış olduğumuz gibi önemli kararlar almakta tereddüt etmeyiz” sözlerine yer verildi.

Kuzey Kore Ordu sözcüsü geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD üssünün bulunduğu Guam Adası’na saldırı hazırlıklarını ağustos ayı ortasına kadar tamamlayacaklarını açıklamıştı.

General Kim Rak Gyom, açıklamasında, “Kore Halk Ordusu tarafından ateşlenecek Hwasong-12 roketleri, Japonya’nın Shimane, Hiroşima ve Koichi Japonya’nın bulunduğu bölgelerin üstünden geçerek Guam’dan 30 ila 40 kilometre uzaklıktaki suları vuracak” demişti. 

CIA ‘SAVAŞ YAKIN DEĞİL’ DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, pazartesi günü, Kuzey Kore’nin herhangi bir saldırısının hızla savaşa dönüşebileceğini ileri sürmüş, CIA Başkanı Mike Pompeo ise ellerinde Kuzey Kore ile nükleer savaşın eşiğinde olunmadığını açıklamıştı. 

Güney Kore hükümeti ise, krizin yükselmesi sonrası ABD’ye diplomatik çözüm çağrısı yaparak “ sorumlu ve sakin davranma” talep etmişti. .

Devlet Başkanı Moon Jae-in, Güney Kore’nin temel önceliği ve ulusal çıkarının barış olduğunu açıklamıştı.  Güney Kore Savunma Bakanı pazar günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin nükleer silah geliştirmesinin en az 1 ya da 2 yıl daha sürebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Siyasi parti ve kitle örgütleri Dersim için toplandı

SONRAKİ HABER

Yemen’de 500 binden fazla kolera vakası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...