15 Ağustos 2017 11:26

İsveçli vekil Köse: Türkiye’deki gelişmeler çığrından çıktı

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Serkan Köse, Türkiye'de toplumun kutuplaştırıldığını, insan hakları ihlallerinin arttığını söyledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Parlamento İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Serkan Köse, Türkiye’deki gelişmelerin her zamankinden daha kaygı verici olduğunu ve giderek çığrından çıktığını gözlemlediğini söyledi.

Evrensel’e açıklamalarda bulunan Köse, toplumun kutuplaştırıldığı, insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerinin arttığı, tüm muhalif güçlerin baskı altına alındığı ve yüzlerce milletvekili, belediye başkanı ve gazetecinin cezaevlerinde tutulduğu koşullarda demokrasiden söz edilmeyeceğini belirtti.

‘HIZLA BİR UÇURUMA GİDİLİYOR’

Köse, ”Yazarların, aydınların cezaevlerinde tutulduğu, özgür düşünceye kilit vurulduğu bir ülkede olanlar kaygı verici. Türkiye’nin hızla bir uçuruma doğru gittiğine dikkat çekmek isterim” dedi.

HDP ve CHP’li milletvekillerinin tutuklanmasının ardından Erdoğan’ın ana muhalefet partisi CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ya yönelik tehditlerini nasıl değerlendirdiği sorumuzu ise Köse, “Bir felaket. Öyle bir şeyin olması gerçekten felaket olur. Demokratik bir ülkede ana muhalefet partisinin liderini tutuklamaya kalkarsanız dünya ayağa kalkar. Bunu asla kabul edemeyiz. Böyle bir şeyi yapmaya kalkmayacaklarını umut ediyorum” diyerek yanıtladı.

‘OHAL’İN KALDIRILMASI GEREKİYOR’

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen Olağanüstü Hal’in kaldırılmamasını ve ülkenin parlamento baypas edilerek Kanun Hükmündeki Kararnameler ile yönetilmesini garipsediğini söyleyen Köse, “Halkın, iş dünyasının olağanüstü hal rejimine ihtiyacı yok. Bir an evvel olağanüstü halin kaldırılması ve normalleşmeye geçilmesi gerekli. Eğer insan hakları ve hukuğun üstünlüğüne saygı gösterilirse Türkiye’de gelişmeler olumlu yönde gelişebilir” dedi.

SEÇİLMİŞLERİN TUTUKLULUĞUNA TEPKİ

Köse, Türkiye’de normalleşmenin olabilmesi için milletvelilleri, belediye başkanları ve gazetecilerin öncelikle bırakılmaları gerektiğini söyledikten sonra “10 veya 11 ay seçilmişleri mahkemelere çıkarmadan cezaevlerinde tutamazsınız. Terör örgütlerini desteklemekle itham edemezsiniz. AKP’nin bu mentalite ve yaklaşımdan derhal vazgeçmesi gerekir. Sizin gibi düşünmeyen muhalefeti terörist ilan edemez ve cezaevlerine atamazsınız. Hiçbir yasa hükümetlere böyle bir hak ve yetki vermez” şeklinde konuştu.

KUTUPLAŞTIRICI SÖYLEMLERE SON VERİLMELİ

Kutuplaştırıcı, militarist, milliyetçi ve şoven söylemlere son verilmesinin toplumsal uzlaşmanın sağlanması için kaçınılmaz olduğunu söyleyen Köse, “Buna paralel olarak Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin normalleştirilmesi gerekir. Bu Türkiye’nin çıkarınadır. 80 milyon nüfuslu Türkiye Ortadoğu’da önemli bir güçtür. Avrupa Birliği ve Türkiye arasında tarihsel ilişkiler var. Ne Avrupa Türkiye’den ne de Türkiye Avrupa’dan vazgeçebilir. Sıkıntılı bir dönem yaşanıyor ama bunun aşılması gerekir” dedi.

GHAVARİ DAVASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Köse, aralarında İsveç vatandaşı Ali Ghavari’nin de bulunduğu 10 insan hakları savunucunun temelsiz suçlarla tutuklanmalarına da tepki gösterdi. Ghavari ve insan hakları savunucularına yönelik “terörü destekleme” suçlamaları oldukça vahim bulduklarını ve bir an evvel yargı karşısına çıkarılmasını istediklerini söyleyen Köse, ”Serbest bırakılmaları için Almanya ile birlikte ortak girişimlerde bulunduk. Durumu pek çok kez hem Stockholm hem de Türkiye’deki yetkililerle görüştük. Girişimleri artırarak sürdürecek ve davanın takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

KESK Dersim Şubeleri: Yaşam alanlarımız tehdit altında

SONRAKİ HABER

‘Suriye-Lübnan sınırında el Kaide kalmadı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...