15 Ağustos 2017 11:10

KESK Dersim Şubeleri: Yaşam alanlarımız tehdit altında

KESK Dersim Şubeler Platformu, kentte uzun süredir devam eden orman yangınlarına önlem alınmamasına tepki gösterdi.

Paylaş

KESK Dersim Şubeler Platformu, kentte günlerdir süren orman yangınlarına ilişkin gerekli adımları atmayan iktidara yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, yangınlarla Dersim'in yaşanmaz hale getirildiği ve doğada yaşayan diğer canlıların yaşam hakkının yanı sıra pek çok endemik bitki türünün de yok edildiğine dikkat çekildi.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Dersim Şube Eş Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Özcan Gürtaş, operasyonlar nedeniyle çıkan yangınlara güvenlik gerekçesiyle ilk andan itibaren müdahale edilmemesinin ve yurttaşların müdahalesine de izin verilmemesinin yangınların genişleyerek devam etmesine yol açtığını söyledi.

‘MÜDAHALE EDİLMELİ’

“Yapılan operasyonlar sonucunda çıkan yangınların söndürülmesinde sorumluluk birinci dereceden o ilin mülki amirlerinin aittir” diyen Gürtaş, şunları kaydetti: “Bu yüzden de sorumlu kurumlar bir an önce yangına müdahale etmek konusunda harekete geçmelidir. Günlerdir Milli Park ilan edilen Munzur Vadimiz ve dağlarımızın dört bir yanı yanıyor. Devlet yetkililerine çağrımızdır:  Operasyon ve güvenlik kaygıları bir kenara bırakılıp bu yangınlara bir an evvel müdahale edilmelidir. Yangın söndürmeye çalışan köylülere engel olunmamalı gerekli kolaylık sağlanmalıdır. Güvenlik politikalarının gerekçesi ve sonucu orman yangınları olamaz, olmamalıdır” diye konuştu.

‘SAVAŞIN YARATTIĞI TAHRİBATA ARTIK YETER’

Var olan çatışmalı ortamın ve OHAL’in özellikle bölge halkları ve emekçiler üzerindeki yıkıcı etkisine değinen Gürtaş, “Çatışmalı ortamın ve savaşın hiçbir zaman kazananı emekçiler olmamıştır, olmayacaktır. İşimizin, ekmeğimizin ve hatta yaşamımızın her an tehdit altında olduğu OHAL koşullarında şimdi de ilimizde ve bölge illerinde yaşanan yangınlar ile yaşam alanlarımız, doğamız tehdit altında. Savaşa ve savaşın yarattığı her türlü tahribata artık yeter diyoruz” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


VAŞAKLARIN ÜREME ALANLARI DA YANIYOR

Munzur Vadisi Milli Park’ta günlerdir süren ve müdahale edilmesine engel olunan yangın, nesli tükenmekte olan hayvanların da aralarında bulunduğu binlerce canlıyı etkiliyor. Doğa Fotoğrafçısı İsmail Ateş, söz konusu bölgenin nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanların üreme merkezi olduğuna dikkat çekti. 

Yıllardır Dersim’de doğa fotoğrafları çeken Ateş, meşe ağaçlarının hakim olduğu milli parkta 61 endemik bitkinin ve en zengin yabani hayatın bir arada yaşadığı yerlerden olduğuna dikkat çekerek, yaşam alanının tehlike altında olduğunu söyledi. Ateş, bu bölgedeki canlıları şöyle sıraladı: “Ayı, kurt, tilki, domuz, dağ keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, su samuru, kirpi, sincap, sansar, kokarca, vaşak, yılan, kertenkele, kaplumbağa, yengeç, akrep, ürkeklik, kınalı keklik, yabani güvercin, kaya güvercini, tahtalı, üveyik, kumru, bıldırcın, tarakçın, ispinoz, arı, kartal, doğan, şahin, atmaca, kerkenez, akbaba, turna, leylek, bahri, sığırcık, balıkçıllar, kaz, ördek, puhu, baykuşlar.” 

Nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşakların üreme alanının da şu an yandığını ifade eden Ateş, bütün hayvanların zarar gördüğünü belirterek, birçok hayvanın da yangından dolayı yerlerini terk ettiğini sözlerine ekledi. (Dersim/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Varto'da höyük kazısına tepki: Kamulaştırma bedeli ödenmedi

SONRAKİ HABER

İsveçli vekil Köse: Türkiye’deki gelişmeler çığrından çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...