15 Ağustos 2017 10:55

Tecavüz davasında beraat kararına ‘mahalle baskısı’ şerhi

Diyarbakır’da bir tecavüz davasında kadın hakim sanıklara beraat kararına muhalefet şerhi koydu.

Paylaş

Diyarbakır’da, 2014 yılında sosyal medyadan tanıştıkları 18 yaşındaki kıza tehdit, şantaj ve zor kullanarak tecavüz ettikleri iddiasıyla 36’şar yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar V.B. ile M.N.E. hakkında delil yetersizliğinden beraat kararı verilmesine, kadın hakim Ayşegül Özaltun Baba muhalefet şerhi koydu.

Hakim Özaltun Baba, muhalefet şerhinde “Mağdur, sanıklardan V.B. ile mahalle baskısından ve ailesini daha fazla mağdur etmek istemediğinden resmi nikahsız evlenmeyi kabul etmiş, bu nedenle sanıklar hakkında şikayetten vazgeçtiği anlaşılmıştır” dedi.

2014 yılında 18 yaşında olan K.Ç, Facebook’tan tanıştığı 21 yaşındaki M.N.E. tarafından tecavüze uğradı. Bir süre sonra genç kadına internetten ulaşan M.N.E’nin arkadaşı V.B, “Ne yaşadığınızı biliyorum. Teklifimi kabul etmezsen ailene anlatır, seni rezil ederim” tehditle işyerine çağırdı.

Genç kadına şiddet uygulayıp, tecavüz eden V.B, bir süre sonra genç kadını “Yaşadıklarımızın hepsini videoya çektim. Gelmezsen internette yayarım” diye tehdit etti ve tecavüz etti. Genç kadının tecavüzcüler hakkında şikayetçi olmasıyla açılan davada sanıklar hakkında ‘Cinsel istismar’ ve ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 14 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası istendi.

DİNİ NİKAH VE DÜĞÜN YAPIP 23 GÜN SONRA EVDEN GÖNDERDİLER

Sanıklar soruşturma sürecinde 1 ay tutuklu kalıp daha sonra serbest bırakıldı. Genç kadın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada her iki sanıktan şikayetçi olduğunu belirtti:
“Sanık V.B. benimle birçok kez zorla cinsel ilişkiye girdi. En sonunda şikayetçi oldum. Sanık tutuklandıktan sonra annesi yanıma geldi. Şikayetten vazgeçersem beni oğluyla evlendireceğini söyledi. İstemiyordum, ama ailemin zor durumda kalmaması için kabul ettim ve şikayetten vazgeçtim. Sonra düğün yapıp, evlendik. Resmi nikah yapacaklarını söylediler, ancak yapmadılar. 23 gün evli kaldıktan sonra da babamın evine gönderdiler. Düğünde çekilen fotoğrafları mahkemeye delil olarak sunmak için böyle bir senaryo planlamışlar. Sanığa sevmediği halde niye benimle evlendiğini sorduğumda, ‘Ben 23 yıl, 25 yıl niye yatayım? O yüzden evlendim’ dedi. Sanık ve ailesi beni istemediklerini söyleyip, gönderdiler.”

BERAAT VE DÜŞME KARARI

Sanıklar hakkında, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraat kararı veren mahkeme sanık V.B. hakkında ‘Cinsel istismar’ iddiasıyla açılan ‘Reşit olanla cinsel ilişki’ davasını da genç kadın şikayetinden vazgeçtiği için düşürdü.

KADIN HAKİM, MAHALLE BASKISINA DİKKAT ÇEKTİ

Mahkeme heyetinde yer alan kadın hakim Ayşegül Özaltun Baba, beraat ve düşme kararına muhalefet şerhi koydu. Muhalefet şerhinde sanıkların kendilerini kurtarmaya yönelik ifadelerine itibar edilmemesi gerektiğini belirten hakim, tecavüzcü ile evlenen kadının aile ve sosyal baskılardan dolayı ilk zamanlarda şikayetçi olmadığını kaydetti. Hakim koyduğu muhalefet şerhinde şöyle dedi:
“Yargılama sırasında mağdurla sanığın nikahsız olarak evlendikleri anlaşılmıştır. Mağdur, mahalle baskısı ve ailesini daha fazla mağdur etmemek için evlenmeyi kabul ettiğini, bu nedenle şikayetten vazgeçtiğini, sanıklarla yaşadığı ilişkilerinin zora dayalı olduğunu defaten tekrar etmiştir. Dava sürecinde evlenmiş mağdurun, eşi olan sanık hakkında şikayetten vazgeçmesi, önceki beyanlarından sapması olağandır. Bunun aksini beklemek veya mağdurun beyanlarında çelişki olduğunu düşünmek olağan dışıdır. Sanık, düğünden sonra gerçek kastının kendisini suçtan kurtarmak olduğunu mağdura söylemiştir. Sanığın kendisini suçtan kurtarmaya yönelik çelişkili beyanları ortadadır. Yaşananları ailesine anlatmak veya videosunun olduğundan bahisle mağdurenin iradesinin kırılması mümkündür. Mağdurenin baştan beri samimi ve tutarlı beyanları dikkate alındığında sanıklar hakkında verilen düşme ve beraat kararına katılmıyorum.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus Kadın cezaevinde süresiz açlık grevi başladı

SONRAKİ HABER

Galatasaray, 4 transferini basına tanıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...