15 Ağustos 2017 10:38

Tarsus Kadın cezaevinde süresiz açlık grevi başladı

Hak ihlalleriyle gündeme gelen Tarsus Kadın Cezaevinde 12 kadın süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Paylaş

Mersin Tarsus İlçesi T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerin devam etmesi karşısında 12 kadın bugün itibarı ile dönüşümsüz ve süresiz açlık grevine başladı. 

Kadın mahpuslara tecavüz tehdidi, cop ve tekmeyle şiddet gibi hak ihlali iddiaları ile gündeme gelen cezaevinde geçtiğimiz günlerde 52 kadın 5 günlük açlık grevi yapmıştı.  Koşulların düzeltilmemesi üzerine 12 kişi cezaevindeki işkenceye varan hak ihlallerinin ortadan kaldırılması talebi ile dönüşümsüz açlık grevine başladı. 

KADINLAR İŞKENCEYE MARUZ KALMIŞTI

Sincan Kadın Cezaevi ve Tarsus C Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde sevk edilen kadınlar asker ve gardiyanlar tarafından yerde sürüklenmiş, küfürlere ve tecavüz tehdidine maruz kalmışlardı. Ancak asker ve gardiyanlar tutsakların kendilerini darbettiği iddiasında bulunarak tutuklu ve hükümlü kadınlardan şikayetçi olmuştu. Cezaevine sürgün edilen Azadiya Welat çalışanı Şirin Çoban’ın sevk sırasında maruz kaldığı işkence sonucu çenesinin kırıldığı ortaya çıkmıştı.

SUÇ DUYURULARI SONUÇSUZ KALDI

İşkence haberleri ile anılan cezaevinde geçtiğimiz ay tutuklu aileleri işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Aileler ve avukatlar, Adalet Bakanlığı'na, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na, CHP ve HDP’ye cezaevinde yaşanan işkence ve darp raporlarını göndermişti. Benzer raporlar ilgililer gönderilmesine rağmen yeni cezaevine sevkler sırasında tutukluların darp ve işkence haberleri gelmeye devam etmişti. Cezaevi’nde kadın tutsakların maruz bırakıldıkları cinsel işkence nedeniyle Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuru da sonuçsuz kalmıştı.  Hakkında soruşturma açılmayan Mahmut Çaça’nın 24 Eylül 1996 tarihinde 11 PKK’linin demir sopa ve çubuklarla öldürüldüğü Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 1’inci Müdür olarak görev yaptığı ve olayla ilgili açılan davada hakkında “kasten yaralama” suçundan açılan dava zaman aşımı nedeniyle düştüğü ortaya çıkmıştı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne saldırı

SONRAKİ HABER

Tecavüz davasında beraat kararına ‘mahalle baskısı’ şerhi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...