15 Ağustos 2017 10:00

'Telafer'e operasyon başladı' iddiası

Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Telafer'e dönük operasyonunu hava bombardımanıyla başlattı. Operasyona ABD askerleri de katılacak.

Paylaş

Irak, IŞİD’in kontrolü altındaki Musul’a bağlı, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer’i havadan bombalamaya başladı.

Sputnik’in haberine göre, Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü, hava bombardımanının ardından kasabaya yönelik kara operasyonuna başlayacaklarını açıkladı.

Bağdat merkezli Sümeriye televizyonu, Irak Savunma Bakanlığı sözcüsüne dayandırdığı haberinde Musul’un batısındaki IŞİD’in kontrolündeki Telafer kasabasına yönelik hava bombardımanına başlandığını duyurdu.

Televizyonun aktardığına göre, Sözcü Muhammed el Hodari hava bombardımanının ardından kara operasyonu ile kasabayı almaya çalışacaklarını söyledi.

ABD ASKERİ ÜS KURUYOR

Öte yandan Irak ordusu kaynaklarından edinilen bilgilere göre ABD askerleri, yakın zamanda başlayacağı söylenen operasyon için Musul’un batısındaki Telafer kentinin yakınlarında konuşlandı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Milletvekilli Aydın Maruf da Sputnik’e konuşarak, “ABD Telafer kentinin IŞİD’den kurtarılması operasyonu kapsamında Telafer kırsalında bir askeri üs kuruyor. ABD askerleri de operasyona katılacak. ABD Irak ordusuyla beraber katılacak. ABD’nin operasyonda bulunması belki Haşdi Şabi’nin katılımının daha az, PKK’nin ise daha çok olmasına neden olabilir. Bölgede tek bir askeri güç yok. Telafer kenti, Musul operasyonundan bu yana kuşatılmış durumda. Operasyonun bir an önce başlamasını istiyoruz. 400 bin Telaferli Türkmen, IŞİD nedeniyle evine dönemiyor. BM, insan hakları ve yardım kuruluşları da Telaferliler için çalışmalar yürütmeli” dedi.
IŞİD, Musul kent merkezinin 63 kilometre batısında yer alan, Telafer’i 16 Haziran 2014’te ele geçirmişti.

IŞİD BOMBASI 5 CAN ALDI

Bu arada Irak’ın Diyala kentindeki Hanekin ilçesine bağlı Karatepe kasabasında, IŞİD mensuplarının daha önce döşediği bombanın patlaması sonucu aynı aileden 5 kişi hayatını kaybetti.

Rudaw’a konuşan Karatepe Nahiye Müdürü Wehab Ahmed, Homermendan köyünde IŞİD mensuplarının daha önce döşediği bir bombanın patlaması sonucu bir Arap ailesinden 5 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Wehab Ahmed, patlamada hayatını kaybedenlerin cenazelerinin Karatepe Hastanesine kaldırıldığını belirtti.

Son günlerde bölgedeki IŞİD’in hareketlenmesine dikkat çeken Karatepe Nahiye Müdürü, “Örgüt mensupları son iki günde yüksek gerilim hattı taşıyan iki direği patlattı. Bu nedenle 48 saat elektrik akımı kesildi”  dedi. IŞİD kısa süre önce “Hamrin vilayetini” kurduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eren'in yaşadığı mahallenin muhtarı: Benden 2 kişi istediler

SONRAKİ HABER

Esenyurt'ta bir kişi pompalı tüfekle çatıya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...