Çelebi, Özgür Gündem baskını üzerinden geçen 1 yılı anlattı

5 Dakikada, Özgür Gündem baskınının ardından geçen 1 yılda yaşananları gazetenin editörü Mehmet Ali Çelebi ile konuştuk.

15 Ağustos 2017 07:25
Paylaş

Hakkında kapatma kararı verilen Özgür Gündem Gazetesi'nin Beyoğlu'daki binasına 16 Ağustos 2016'da düzenlenen polis baskınının üzerinden 1 yıl geçti. Fatih Polat'ın sunduğu 5 Dakikada'ya konuk olan Özgür Gündem Editörü Mehmet Ali Çelebi ile baskını ve aradan geçen 1 yılda yaşananları konuştuk.

Yaklaşık 20 yıl boyunca özgür basın geleneğinde gazetecilik yapan Mehmet Ali Çelebi, baskın süreci öncesindeki koşulları ve yaşanan gelişmeleri hatırlattı. Çelebi, 2014'te Kobane'de muazzam bir dirniş başladığını, bu direnişin ve özellikle kadın ağırlığının dünyada bütün dikkatleri üzerine çektiğini ifade etti.

TEL ABYAD'IN IŞİD'DEN ALINMASININ ARDINDAN DÜĞMEYE BASILDI

Kobane'deki devrimin tüm dünyada destek bulmasının iktidarı rahatsız ettiğini söyleyen Çelebi Türkiye'de de aynı dönemde emek bloğunun, Kürt hareketinin, diğer ezilen kesimlerin bir araya geldiğini ve Haziran seçimlerinde kendini gösterdiğini hatırlattı. Çelebi, AKP iktidarının, bu rüzgara engel olamayınca seçimlerde ciddi bir güç kaybettiğini ifade etti. Son olarak IŞİD'in insan köleleştirdiği, silah ve militan geçişinin sağlandığı Girê Spî'nin (Tel Abyad) geri alındığını belirten Çelebi, bu olayın ardından iktidar tarafından düğmeye basıldığını söyledi.

DAVALARLA BASKI ALTINDA TUTULAN ÖZGÜR GÜNDEM'E KAPATMA KARARI

Mehmet Ali Çelebi, hükümetin iç politikada ve Suriye politikasında güç kaybettiği bu gelişmelerin ardından atağa geçmesiyle Özgür Gündem baskınının yaşandığı belirtti. Baskından önce bir yıldırma politikası olarak gazeteye davalar, soruşturmalar açıldığını hatırlatan Çelebi, buna karşın nöbetçi genel yayın yönetmenliği gibi dayanışma kampanyalarının da örgütlendiğini anlattı. Bir çok alandan gazeteci, aydın, sanatçı, akademisyenin gazeteyle dayanışma içerisine girdiğini, farklı kesimlerin Kürtlerle arasındaki bağın geliştiğini belirten Çelebi, bunu engellemek, gazeteyi kitlelerden yalıtmak için polis baskınının düzenlendiğini ifade etti.

BASKIN SIRASINDA GAZETECİLER MERDİVEN BOYUNCA DARBEDİLDİ

16 Ağustos'ta 'robocop' kıyafetli yüzlerce polisin gazete çevresini, İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) olduğu bölgeyi, eski Taksim İlkyardım Hastanesinin olduğu alanı zırhlı araçlarla sardığını belirten Çelebi, polislerin bir gazeteye paldır küldür girişlerini saldırısını eleştirdi. Çelebi, kapatma kararı olduğunu belirten polislerin, çalışanları darbederek gözaltına aldıklarını, 2-3 kat boyunca merdivene dizilerek gözaltına alınan gazetecileri dayaktan geçirdiklerini aktardı. Böyle uygulamaların Franco rejiminde, Sisi rejiminde görülen pratikler olduğunu belirten Çelebi, ardından gelen tutuklama furyası ile iktidarın özgür basınla dayanışmayı parçalamak istediğini ifade etti.

Program tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması ve Özgür Gündem geleneği etrafındaki dayanışmayı büyütme çağrılarıyla son buldu.

Fatih Polat'ın sunumu ile 5 Dakikada, her salı ve perşembe 12:00'de Evrensel WebTV'de. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TÜBİTAK çalışanı 33 kişi hakkında gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

3 ayda 108 çocuk daha annesiyle birlikte cezaevine girdi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa