15 Ağustos 2017 06:48

Patara'da caretta carettalar denizle buluşuyor

Antalya’da bulunan dünyaca ünlü Patara Plajı’nda yumurtadan çıkan caretta caretta yavruları denizle buluşmaya başladı.

Paylaş

Antalya Kaş'ta bulunan dünyaca ünlü 18 kilometre uzunluğundaki Patara Plajı, caretta caretta kaplumbağalarının Türkiye'deki 22 üreme alanı arasında en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor. Plajın 14 kilometrelik bölümünde Caretta carettalar yumurta bırakıyor. Ünlü plaj saat 08.00- 20.00 arası insanların, 20.00-08.00 arası ise caretta carettaların kullanımına bırakılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü işbirliğinde yürütülen proje kapsamında Patara Plajı'nda caretta caretta yuvaları koruma altına alınarak gözlemleniyor. Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun başkanlığında yürütülen proje kapsamında bu yıl Patara Plajı'nda 3 kişilik ekip görev yaptı.

224 YUVADAN 2 BİN YAVRU BEKLENİYOR

Aynı bölümden Süleyman Ceylan, Habibe Güler ve Sezgin Kahraman'dan oluşan ekip bu yıl 224 caretta caretta yuvası, 1 de kelonya midas türü deniz kaplumbağası yuvası tespit ederek korumaya aldırdı. Yaklaşık 6 bin 720 yumurtanın bulunduğu tahmin edilen yuvalardan bu yıl 2 bin yavrunun denizle buluşması bekleniyor. Eylül sonuna kadar devam edecek süreç kapsamında yavruların denizle buluşma yolculuğu da başladı. Patara Plajı'nda bir gecede 138 caretta caretta yavrusu Akdeniz'in mavi sularına ulaşmayı başardı.

'UNUTULMAYACAK ANI'

Birer birer yuvalarından çıkan yavrular, görevlilerin yardımıyla güvenli biçimde denize ulaştırıldı. Caretta carettaların denize olan yolculuğunu yerli ve yabancı bir grup turist de takip etti. Bu doğal yolculuğa tanıklık eden doktor Nevzat Çavuşlu, “En güzel doğa olaylarından birine bugün tanıklık ettim. Umarım bütün carettalar doğal reaksiyonunda başarılı olur. Çok duygusal anlar yaşadık. Hafızalarımıza kazınacak güzel bir anı oldu bizim için” dedi.

Almanya'dan gelen Filiz Aksu, “Bir şölen gibi, tiyatro gösterisi gibi yavru carettaların denizle buluşma yolculuğunu izledim. Unutulmayacak bir anı oldu” diye konuştu.

Caretta carettaları koruyan ekipten Süleyman Ceylan da şöyle dedi:
“Patara Plajı, caretta kaplumbağaları açısından Türkiye'nin en önemli sahillerinden biri. Bu sene Patara kumsalında 224 caretta caretta, 1 de kalenyo midas yuvası tespit ettik. Bu akşam 138 yavru carettayı ana vatanı olan denizlerle buluşturduk. Umarım bıraktığımız yavrulardan birkaç tanesi ergin olarak Patara Plajı'na yuva yapmaya devam edebilir.” (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Psikolojik hazırlıktan yoksun diyetler çözüm değil

SONRAKİ HABER

HDP suç duyurusunda bulundu: Demirtaş’ı övmek suç değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa