14 Ağustos 2017 13:12

TMMOB: Kamusal varlıkların yağmalanmasına izin vermeyeceğiz

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Bakanlar Kurulu Kararı ile TPAO ile TPIC arasında gerçekleştirilen devirler hakkında açıklama yaptı.

Paylaş

“Enerjinin bu denli önemli olduğu bir dönemde özelleştirme adı altında tüm petrol imtiyazlarının devredilmesi, bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür” diyen Koramaz, kamusal varlıkların yağmalanmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 1954 yılından bu yana petrol arama, üretim, taşıma, rafinaj ve dağıtım alanlarındaki faaliyetleri kamu adına yürüttüğünü söyledi. TPAO’nun 30 yıldır uygulanan özelleştirme politikalarının ana hedeflerinden biri olduğunu kaydeden Koramaz, yıllardır kurum bünyesinden kopartılarak özelleştirilen İPRAGAZ, PETKİM, DİTAŞ, TÜPRAŞ ve POAŞ gibi şirketlerin artık kamusal zenginliğin bir parçası değil, sermaye gruplarının varlığı haline geldiğini söyledi.

SERMAYE İÇİN DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ

Bakanlar Kurulu Kararı ile TPAO’ya ait sondaj, workover, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonları servis hizmetlerine ait her türlü araç, iş makinesi, kule, gemi, diğer ekipman, malzeme, sondaj park sahaları ve müştemilatı BOTAŞ bünyesindeki Turkish Petroleum International Company’ye (TPIC) devredildiği belirten Koramaz, aynı kararla TPIC’in yurt içinde ve yurt dışında doğrudan sahip olduğu petrol arama ve işletme ruhsatlarının da tüm hak ve yükümlülükleriyle birlikte TPAO’ya geçtiğini aktardı. Öte yandan TPAO’nun pek çok kamu kuruluşu ve varlığıyla birlikte Varlık Fonu’na aktarıldığını hatırlatan Koramaz, “Kamusal varlıkların tasfiye edilerek ekonominin sıcak para ihtiyacını karşılamak için oluşturulan Varlık Fonu, TPAO’yu daha kolay özelleştirebilmek için, şirket üzerindeki taşınmazları TPİC’e devretmiş, TPİC üzerinde bulunan petrol arama ve işletme ruhsatlarını ise TPAO’ya almıştır. Bu devir işlemlerinin amacı, TPAO’nun özelleştirilmesi sürecinde sermaye için dikensiz bir gül bahçesi yaratmaktır” dedi. 

Koramaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Gelinen noktada TPAO ile birlikte özelleştirilmek istenen aslında Türkiye’nin yurt içinde ve yurt dışındaki petrol arama ve işletme ruhsatları yani haklarıdır. Enerjinin bu denli önemli olduğu bir dönemde özelleştirme adı altında tüm petrol imtiyazlarının devredilmesi, bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. İmtiyaz devri, egemenlik haklarının devridir. Ülkenin toprak üstündeki tüm zenginliklerini ulusal ve uluslararası sermayeye peşkeş çekenler şimdi de toprağın ve denizin altındaki zenginlikleri peşkeş çekmek istemektedir. Ülkemizin en önemli yatırımlarından biri olan TPAO’nun özelleştirilmesine, varlıklarının yağmalanmasına, çalışanların iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemize ve zenginliklerimize sahip çıkacağız.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bankalar yüzde 40 kâr etti: 80 milyon tüketici soyuldu

SONRAKİ HABER

‘Açlık sınırının altında olan #BuTeklifeKAPALIYIZ’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...