14 Ağustos 2017 12:45

Güney Kore’den Trump’a: Sorumlu davran

Güney Kore’nin Cumhurbaşkanı Moon Jae-in Trump’a Kuzey Kore’yle süren nükleer krizi barışçıl yöntemlerle çözmesi çağrısında bulundu.

Paylaş

ABD’nin Asya Pasifik’teki müttefiklerinden ve askeri üssünün ve füze savunma sisteminin de bulunduğu Güney Kore’nin Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, ABD Başkanı Donald Trump’a soğukkanlı davranması ve Kuzey Kore’yle süren nükleer krizi barışçıl yöntemlerle çözmesi çağrısında bulundu.

‘BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜLMELİ’

BBC’nin haberine göre Moon Jae-in, “Kore Körfezi’nde artık başka savaş olmamalı. Karşılaştığımız iniş ve çıkışlar ne olursa olsun, Kuzey Kore’yle nükleer kriz barışçıl yollarla çözülmeli. ABD’nin de şu anki duruma sakin, sorumlu ve bizimkine benzer bir tavırla yanıt vereceğine eminim” dedi.

Güney Kore’yi ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford ise Moon Jae-in ile yaptığı görüşmede, Washington’ın krizin çözümünde önceliğinin ambargolar olduğunu ancak bunların işe yaramaması durumunda başvurulmak üzere askeri seçenekleri de hazırladıklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin “akılsızca” davranması halinde Amerikan ordusunun “ateşe hazır olduğunu” söylemişti.

CIA: SAVAŞA YAKIN DEĞİLİZ

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Michael Pompeo, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerine devam edebileceğini ancak Kuzey Kore ile nükleer bir savaşın eşiğinde olunduğuna yönelik ellerinde bir istihbarat bilgisi bulunmadığını söyledi.

Pompeo, “Kuzey Kore nükleer kapasiteye ulaşmaya yaklaşıyor. Yaklaşık 20 senedir çalışıyorlar ve yaklaşıyorlar. Kuzey Kore ile nükleer bir savaş içinde olmamızı gerektiren bir noktada değiliz. Elimizde bu yönde bir istihbarat bilgisi yok” ifadelerini kullandı.

Başkan Donald Trump’ın sert sözlerinin Kuzey Kore’ye ‘Nükleer cephane ve balistik füze teknolojisine devam etmesinin hoş karşılanmayacağı’ mesajını verdiğini savunan Pompeo, “ABD Başkanı, Kuzey Kore rejimine belli eylemlere kalkışılırsa nasıl yanıt vereceğini çok açık şekilde gösterdi” dedi.

Pompeo, Trump yönetiminin çalışmaları sonucunda Kuzey Kore’nin bölgede daha da yalnızlaştığını söyledi.

ÇİN YAPTIRIMLARI BAŞLIYOR

ÇİN Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore'ye yönelik son ekonomik yaptırımlarının Pekin tarafından uygulanmasına yarından itibaren başlanacağı belirtildi. Çin böylece Kuzey Kore'den kömür, demir cevheri, kurşun konsantresi ve cevheri ile deniz ürünlerinin ithal edilmesini yasaklamış oldu.

6 Ağustos’ta alınan yaptırım kararının 1 ay içinde yürürlüğe girmesi gerekiyordu. 

BÜYÜKELÇİLERLE TOPLANTI

Bu arada Kuzey Kore yönetiminin son dönemde ABD ile yaşanan nükleer gerilimin iyice tırmanması nedeniyle Rusya, Çin ve Birleşmiş Milletler (BM) büyükelçilerini Pyongyang’a toplantıya çağırdığı öğrenildi. 

Yonhap haber ajansına konuşan bir kaynak, Kuzey Kore’nin Rusya Büyükelçisi Kim Hyong-jun, Çin Büyükelçisi Ji Jae-ryong ve BM Büyükelçisi Ja Song-nam'ın toplantıya katılacağını kaydetti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlar Ligi’nde Play Off heyecanı başlıyor

SONRAKİ HABER

TESK Başkanı: Her şey dahil sistemine son verilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...