14 Ağustos 2017 10:05

Orman yangınlarına dikkat çekmek için Dersim'e gidiyorlar

Kocaeli'de bir araya gelen dernek ve platformlar, Dersim'deki orman yangınlarına dikkat çekmek için basın açıklaması gerçekleştirdi.

Paylaş

Dersim’de yaşanan orman yangınlarına dikkat çeken Kocaeli Dersimliler Derneği Başkanı Ruhi Çelik, ‘’Bu tahrip, talan ve yangınların hiçbirinin tesadüfî olmadığını, farklı kimlikli halkların imhası ve doğanın bir kâr alanı olarak istismar edilmesinin sonucu olduğunu biliyoruz’’ dedi.

Kocaeli Dersimliler Derneği, Karadeniz Çevre Platformu, Cerrattepe Dayanışması, Haziran Hareketi ve Kuzey Ormanları Savunucuları, Dersim’de meydana gelen orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Kocaeli Dersimliler Derneğinde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Ruhi Çelik, "Susmayın, sesimize ses katın. Çünkü bir kez daha başlatılan askeri operasyonlarla birçok noktada zamandaş olarak ormanlarımız yakılıyor. Geniş ormanlık alanları içine alarak yaygınlaştırılarak devam eden operasyonlarla birlikte genişleyerek yakılıyor, imha ediliyor. Yine öncekilerde olduğu gibi devletin güvenlik güçleri Dersimlilerin yangınları söndürmeye gitmesini engelliyor’’ şeklinde konuştu.

Orman yakmakla terörle mücadele edilemeyeceğini ifade eden Çelik, ‘’Geçmişten günümüze her çatışmanın ya da operasyonun ardından sürekli orman yangınları çıkarılarak sözde 'terörle mücadele' edildiği ileri sürülüyor. Oysa yapılan şey, Anadolu’nun binlerce yılda oluşmuş bu önemli orman ekosisteminin tükenmesine yol açacaktır. Biz Dersimliler olarak orman yakmakla hiçbir sorunun, hele ki toplumsal sorunların çözülmeyeceğini çok iyi bilmekteyiz. Çözüm, kendi doğasını tahrip edecek denli büyük bir akıl tutulmasıyla sosyolojik gerçeklerle savaşma inadını sürdürmek değil, barışı ve evrensel hukuku sağlamaktır. İstiyorlar ki, Dersim yaşanılmaz hale gelsin, insansızlaşsın, çaresizlikten Dersimde yaşamaya devam edenler de kimliğine, haklarına, doğasına sahip çıkmak yerine boyun eğsin. Ancak boşuna’’ sözlerini kullandı.

'HİÇBİRİ TESADÜF DEĞİL'

Yaşanan yangınların hiçbirinin tesadüfî olmadığını belirten Çelik, ‘’Bizler, Kazdağları’nda 4 ayrı noktada, keza Antalya’nın Kemer İlçesine bağlı Kuzdere Mahallesi’nde çıkarılan yangınlara, Gabar ve Cudi’de 7 Ağustostan bu yana devam eden yangınlara karşı da, Cerrattepe’deki Hukuksuzluğa da, Ayder Yaylası rantçılığına da aynı duyarlılığı göstererek dayanışmamızı iletiyoruz. Çünkü bu tahrip, talan ve yangınların hiçbirinin tesadüfî olmadığını, farklı kimlikli halkların imhası ve doğanın bir kâr alanı olarak istismar edilmesinin sonucu olduğunu biliyoruz. Esasen bu yangınlarla ilgili olarak devletin hiçbir kurumunun açıklama yapmaması ve toplumun konuya ilişkin bilgilenmesinin engellenmesi de, bu işteki sorumluları göstermektedir. Orman yakmalara, köy boşaltmalara, barajlara, HES’lere, ormanların ev sahibi hayvanların kovulmasına hayır diyoruz ve tüm Türkiye’den bu konularda dayanışma istiyoruz’’ dedi. 

Açıklamasının sonunda Dersim'e gideceklerini duyuran Çelik, ‘’Şu anda İstanbul’dan gelen heyet var. Onlarla toplanıp bu akşam saat 18.00’de Ankara ve Malatya’dan ekipleri de alarak yarın sabah 10.30'da Dersim’de olacağız’’ ifadelerine kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Uzaklaştırma kararına rağmen kadını yaraladı

SONRAKİ HABER

Eren Bülbül’ün annesi: Oğlumun oraya götürülmesi büyük ihmal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...