13 Ağustos 2017 13:14

Milli Eğitim’in 29 Aralık sürgününü mahkeme durdurdu

Yerel mahkeme, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün greve katılan 6 Eğitim Sen üyesi hakkında verdiği sürgün kararını iptal etti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de yerel mahkeme, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 29 Aralık Barış Grevi’ne katılan 6 Eğitim Sen üyesi hakkında verdiği sürgün kararını iptal etti.

Bölge illerinde devam eden çatışmaların son bulması talebiyle 29 Aralık 2015’te “Savaşa karşı barışı savunacağız” sloganı ile yapılan bir günlük greve katılanlara yönelik idari kurumların verdiği cezalar yargıdan dönmeye devam ediyor.  Greve katılanlara yönelik soruşturmaların en yoğun yaşandığı kentlerden biri olan İzmir’de çok sayıda Eğitim Sen üyesine sürgün, kademe ilerleme durdurma ve maaş kesme cezası verilmişti. İzmir’in Kiraz ilçesinde görev yapan Eğitim Sen üyesi 6 Eğitim Emekçisi de İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “hizmet yerleri değiştirme” adı altında Balıkesir, Afyon, Manisa ve Kütahya illerine sürgün edilmişti.

‘TAKDİR YETKİSİ AŞILDI’

İdarenin sürgün kararını Eğitim Sen avukatları aracılığı ile yargıya taşıdı. Sürgün edilen öğretmenlerden Mustafa Akıcıoğlu hakkındaki dosyayı inceleyen İzmir 4. İdare Mahkemesi, sendika ve öğretmen lehine karar verdi. Greve katılan Akıcıoğlu hakkında verilen yer değiştirme kararının idarenin takdir yetkisini aştığının belirtildiği kararda 29 Aralık Grevi’nin sendikal faaliyet olduğu ifade edildi.

‘KAMU YARARI İLKESİNE AYKIRI’

Mahkeme, idarenin kararında atamaya ilişkin gerekçeleri destekleyen somut delilleri ortaya koymadığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Bir gün göreve gelmeme eylemine katılması görevinde başarısızlığı, olumsuzluğu, performans yetersizliği, işyerindeki verimi düşürdüğü, huzuru bozduğu gibi somut sebeplerin ortaya konulmadığı da dikkate alındığında, davacının başka bir yere atanmasının görevi başında kalmasının doğuracağı sakıncaların önlenmesi bakımından gerekli veya başka bir deyişle atanmasını haklı kılan bir sebep olarak değerlendirilmeyeceği sonucuna varılmıştır.” Kararda ayrıca atamanın kamu yararı ilkesi ile örtüşmediği de vurgulandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katar’da ablukada ‘gerileme’

SONRAKİ HABER

HDP ve CHP’li vekiller: Adalet için bir arada olunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...