13 Ağustos 2017 11:03

Gökçek üzülecek: Mimarlar Odası'nın dava açma ehliyeti var

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin dava açma ehliyetinin olmadığına yönelik kararlar istinaf mahkemesinden döndü.

Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile davalık olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin, halkı ilgilendiren  uygulamalar hakkında “kamu yararı ilkesi” gereği dava açma ehliyetine sahip olduğuna ilişkin karar çıktı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi, odanın Atatürk Orman Çiftliği koruma amaçlı nazım imar plan değişikliği ve “Uygulama İmar Planı ve İmrahor Vadisi Nazım İmar Planı Revizyonu" kararlarına ilişkin  iptali istemiyle açtığı davalardaki ehliyetten red kararlarını bozdu. Bozma kararlarını değerlendiren  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Dava açma ehliyetimizi sorgulayanlara verilmiş bu cevap, sistemin sigortalarıdır. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Biz ne olursa kamu yararına aykırı uygulamalara karşı her platformda mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

'DAVA AÇMA EHLİYETLERİ ANAYASAL GÜVENCE ALTINDA'

Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili açtıkları davada ehliyetten ret kararının bozulmasına değinen Candan, odalarını düzenleyen  6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Kanunu'na da atıfta bulunarak, “Plan ve imar uygulamalarının şehircilik esaslarına ve çevre şartlarına uygun yapılmasının sağlanması için faaliyet gösteren TMMOB Mimarlar Odası'nın dava konusu planlama işlemin 'kamu yararına' uygunluğu yönünden yargı denetimine tabi tutulması amacıyla açtıkları bu davada, dava açma ehliyetlerinin bulunduğu sonucuna varıldı. Mimarlar Odası'nın açtığı davalar nedeniyle faili belli kesimler tarafından yürütülen sistematik saldırılara hukuk cevap verdi. Mimarlar Odası'nın kamu yararına ilişkin dava açma ehliyetleri anayasal güvence altındadır” diye konuştu. Candan,  İmrahor Vadisi'ne ilişkin açtıkları davada da ehliyetten ret kararının “kamu yararı ilkesi” gereği bozulduğunu ekledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Hayır' afişine 'Kovuşturmaya gerek yok' kararı

SONRAKİ HABER

Sofiane Feghouli Galatasaray'a geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...