13 Ağustos 2017 06:32

Yargıç Garzon: Hamza Yalçın serbest bırakılsın

Dünyaca ünlü İspanyol Yargıç Baltasar Garzon, Türkiye'nin talebiyle İspanya'da tutuklanan Yazar Hamza Yalçın'ın serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

1998 yılında Şili eski diktatörü Augusto Pinochet hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkararak tarihe geçen Ispanyol Yargıç Baltasar Garzon, Türkiye'nin isteği üzerine Barcelona'da 4 Ağustos günü tutuklanan Gazeteci-Yazar Hamza Yalçın'ın serbest bırakılmasını istedi.

Ispanya'nın en büyük haber ajanslarından EFE'ye demeç veren Garzon, Yalçın'ın tutuklanmasından derin kaygı duyduğunu ve Ispanya'nın Yalçın'ı Türkiye'ye teslim etmemesi gerektiğini söyledi.

”Erdoğan Türkiye'sinde insan haklarına saygı konusunda ciddi şüpheler bulunuyor” diye Garzon, geçen yıl gerçekleşen darbe girişiminden sonra Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini askıya aldığına dikkat çekti.

Garzon, İsveç Hükümeti'nin kabul etmesi durumunda  kendi vakfı, Fundacian Internacional Baltazar Garzon aracılığıyla Yalçın'a hukuki yardım yapabileceğini söyledi. Yalçın'ın tutuklanmasını ”ifade ve enformasyon özgürlüğüne yönelik bir saldırı ve insan haklarının keyfi bir şekilde kötüye kullanılması” olarak niteledi.

İSPANYA PARLAMENTOSU'NUN GÜNDEMİNDE

Unidos Podemus Partisi Milletvekili  Mikael Urban'ın  Madrid'de bir basın toplantısı yaparak Yalçın'ın serbest bırakılmasını talep etmesinden sonra Compromis Partisi de, yazılı bir soru önergesiyle Yalçın'ın tutuklanmasını Ispanya Parlamentosu'nun gündemine getirdi.

AKP Hükümeti ve Erdoğan'ın rejim muhaliflerini susturmak için Interpol'u kullandığına dikkat çeken Compromis, Türk Hükümeti'nin Yalçın'ı hakkındaki suçlamalarının ve iade talebinin parlamentoda ele alınarak tartışılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Vicdan ve Adalet Nöbeti'ne Selahattin Demirtaş'tan mesaj

SONRAKİ HABER

Komünistlerden Çar 2. Nikolay heykeline tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa