13 Ağustos 2017 00:35

Değinmeler

'Karanlıkta yalnız, kendini görür, hissedersin. Aydınlıkta herkesi bir arada. Birleştiren aydınlıkta.'

Paylaş

Adnan ÖZYALÇINER

KUSMA

Kent, betondan yollar, yüksek yapılarla tıka basa dolduruldu. Yerli yersiz. Her yer betona kesti. Göğü deleninden toprağı kat kat kapatanına kadar. Ne yere, ne göğe sığmamacasına. Hiç aralıksız, sırt sırta, üst üste dolup taştı. Sıkıştıkça sıkıştı. Sıkıştıkça sıkıştırıldı. Soluksuz kaldı.

Sonunda fırtınayla, yağmurla, doluyla fazlalıklarını kusmaya kalkması ondandır.

BİR BAŞINA

Yürüdükçe uzuyordu yol. Durduğundaysa yol da duruyordu. Uzamıyordu. Bu yüzden yürüse de, dursa da varacağı yere varamayacaktı. Çıkıştan çok uzaklaşmıştı. Dönemezdi. Varışaysa ulaşamıyordu. Ortada kalakaldı. Bir başına.

DİYALOG

-    Neredesin.
-    Burada. Birada.
-    Orası neresi?
-    Biroda
-    Kim var orda?
-    Birada(m)
-    Nasıl birada(m)?
-    Kalabalık birada(m)

YALNIZIZ

Sonsuz bir yoldayım. Issız bir yerde. Yalnızım. Yapayalnız. Yalnızız biz. Hepimiz.

HER GÜN

Sabah olmadan akşam oluyor sanki. Geriye işleyen bir saat örneği zaman ilerlemiyor, geriliyor. Bir sonraki günü yaşayacağımız yerde, bir önceki günü yaşıyormuş gibi. Geriye doğru. Her gün.

HEPSİ BU

Neredeyim, nereye gidiyorum ya da nereye gitmiyorum. Çevremde dönüp durarak sağa sola, öne arkaya bakıyorum. Bir işaret, bir gösterge. Olmayan, olması gereken bir gösterge. Karanlık bir düşten uyanırcasına bir aydınlık istediğim. Hepsi bu.

ESKİSİ GİBİ

Her şey olup bittikten ölenler gömülüp yaralananlar hastaneye kalktıktan -arada bir onlardan da ölenler oluyor ya, neyse- sonra ateş kesilerek savaş, sonra erdi / erdirildi. O zaman iki taraf da tel örgülerle kapattı topraklarını birbirlerine. Dikenli tel örgü engellerinin arasında kalan daracık boşlukta ateşkes sonrası biriken küller, rüzgar estikçe tozuyor. Tozuyan kül tel örgü mel örgü dinler mi? İki yana da püskürtüp duruyor sıcak küllerini gün boyu. Soluk aldırmamacasına.

Tel örgülerin ardındakilerin hepsi tıknefes oldu şimdi. İnsanlar astım krizinden kırılıyor. Gene ölen ölene iki yandan da. Eskisi gibi.

GÖRÜNDÜĞÜ KADAR

Bir ay doğar fıstıkların arkasından diyordu, Orhan Veli. Şimdi de doğuyor o ay. Gökdelenlerin arkasından. Göründüğü kadar.

GÜRLEYEREK

Her şeyimizi yerle bir ettiler. Biz de gökle bir geliriz. Gürleyerek.

BİRLEŞTİREN AYDINLIK

Karanlıkta yalnız, kendini görür, hissedersin. Aydınlıkta herkesi bir arada. Birleştiren aydınlıkta. 

KÜÇÜK KOY

Ağaçlıklı tepeleriyle yemyeşil iki yayın çevrelediği koy, bir cep kadar sakindi. Kumsalda sığ sulara ayaklarını boylu boyunca uzatmış bir adamla küçük bir tekne koyu gözlüyordu. Su, esintiyle tembelce kıpırdayan küçük gidiş gelişleriyle ne adamın çıplak ayaklarına ulaşabiliyor, ne de teknenin burnunu yalayabiliyordu.

Ötede cebin ağzı, fırtınalı denizin azgın dalgalarına açıktı. Denize uzanan iki burnun kayalıklarına da aynı anda çarpan dalgaların püskürttüğü ak köpükler, koydan içeriye yayılmak yerine burundaki ağaçların tepelerine doğru yükseldikten sonra sönüp gidiyordu.

Dalgalar, gün boyu kayalıkları döverken kumsaldaki adamla teknesi sığ suların yükselmesini beklemekteydi. 

UMUDUN DAYANAĞI

Edebiyat, sanat sanat içindir. Bu doğru. Sanatsa insan içindir. İnsanın mutluluğu, esenliği yenilenmesi için. Gelecek umudunun dayanağı.

BİRLİK

Bana birini verin. Bir olsun. Birken iki, ikiyken bir. Hep bir olsun. Birlik/birlikte olsun.

ÖNCEKİ HABER

Troyalı kadınların ayak izleri

SONRAKİ HABER

Tek dil, tek bayrak, tek vatan… Tek tip kıyafet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...