13 Ağustos 2017 00:37

'Patronun saldırılarına karşı birlikte mücadele edelim'

Bir cam işçisi Şişecam tarafından kapatılması planlanan Kırklareli Paşabahçe Cam fabrikası D fırını üzerine yazdı: Gün, birlikte mücadele etme günüdür

Paylaş

Bir cam işçisi

2017 toplu iş sözleşmesinden sonra Şişecam yönetimi cam işçisinden, sözleşme öncesi yaptığı direnişin, mücadelenin, eylemlerin öcünü almak için saldırıyor.

Anlaşmaya varılıp sözleşme imzalandıktan sonra, öncelikle işyerlerinde, ciddi baskılar oluşmaya başladı. Birçok arkadaşımız, kendilerini patron sanan, ama aslında maaşlı çalışan olan ve hiçbir güvencesi olmayan, hatta maaşını bizlerin çıkardığı camın parasından alan amirlerimiz tarafından disipline verildi, bu arkadaşlarımız haksız yere ihtarlar aldı.

Bu uygulamalarla bize verilmek istenilen mesaj açıktı, söylenen aynen şuydu: “Sözleşme bitti, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”

İşletmelerdeki baskılar ile yıpratma politikaları ile ağır sanayi koşullarında yapılan üretim yükü ile mücadele eden biz cam işçilerinin önüne, şimdi de ekmeğimizi, geleceğimizi ve hakkımız olanı koruma mücadelesi konuldu.

Şişecam, Lüleburgaz’da bulunan 3 cam fabrikasından biri olan Kırklareli Paşabahçe Cam fabrikasında, D fırınını kapatacağını belirterek, 289 arkadaşımızı işten çıkartacağını duyurdu.

Şişecam yönetiminin, bunca kârı yapan, Şişecam’ı dünya üçüncülüğüne kadar getiren, Avrupa birincisi yapan işçilerini, hiç çekinmeden kapının önüne koyabileceğini biliyoruz. Buna Topkapı’da ve Mersin’de şahit olmuştuk.

Ancak şahit olduğumuz diğer bir şey de; birlik ve beraberlik içerisinde davranıp kararlı bir mücadele yürüttüğümüzde kazanabileceğimiz ve bu tür saldırıları geri püskürtebileceğimizdir.

Kardeşlerim!

İki gün önce fabrikaya gelen sendikamızın Genel Başkanı Bilal Çetintaş, ‘Kimsenin burnu kanamayacak’ dedi. Bilal Çetintaş’tan bunu birçok defa duyduk... Ama hepimiz şunu çok iyi biliyoruz ve tarihte de gördük ki; lafla peynir gemisi yürümüyor.

Mersin’de arkadaşlarımız işten çıkartılırken de, Topkapı’da da aynı şeyler söylendi.

Olanlara müdahale etmez, işi bu sendikal anlayışın veya işverenin insafına bırakırsak eğer, olacaklar bellidir: İşveren bir süre sonra teşvik oranlarını açıklayacak ve ‘Teşvikten faydalanmak isteyip çıkarılmayı kabul edenler, şu tarihler arasında başvurularını yapabilirler. Başvuru yapmayanlar, kuru tazminatla işten çıkarılacaktır’ deyip işi bitirecektir.

Bu arada sendikacılarımız el altından, fabrika içinde listeler dolaştırarak korku yayacak... “Listede şu isimler var, şunlar gidecek, şunlar kalacak” diyecek... Sonra herkeste bir korku başlayacak... Ve herkes sadece kendini düşünmeye başlayacak! Hatta yeri gelecek listede adı olanlar karalanacak, sonra birilerine gidilip “Başvur bari teşvikten faydalan denilecek” ve sonuç olarak çok kişi işinden olacak, geriye kalanlar üzerinden, “Ekmeklerini koruduk”, atılanlar için ise “Teşvik istediler, emeklilikleri gelmişti” gibi şeyler söylenerek, durum idare edilecek.

Bütün bunların yanında hepimiz biliyoruz ki bunca yıldır çalışan bu arkadaşlarımız, her şekilde, bölgemizde bulunan 3 fabrikaya paylaştırılarak, büyük oranda geçişleri sağlanabilir.

Bildiğimiz bir diğer şey ise; bu saldırı hepimizedir! Bugün Paşabahçe Kırklareli’de, yarın Trakya Cam’da sonra diğer fabrikalarda bu sonuçla karşı karşıya kalacağımızdır. Bütün cam işçileri olarak, şimdiden mücadele hazırlığımızı yapmaz, önlemimizi almazsak vay halimize.

Gün, Şişacam’ın vahşi saldırılarına karşı hep birlikte mücadele etme günüdür.

Gün, sınıf sendikacılığını başlatma, sendikamız Kristal-İş’i yeniden diriltme günüdür.

ÖNCEKİ HABER

‘Suriyeli çocukları, daha çok kâr için çalıştırıyorum’

SONRAKİ HABER

ABD, Venezuela’yı geri istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...