12 Ağustos 2017 13:59

Deriteks Sendikası Genel Kurulu başladı

Deriteks Sendikasının 32. Genel Kurulu OHAL'e karşı mücadele vurgusu ile başladı.

Paylaş

Deriteks Sendikasının 32. Genel Kurulu başladı. Genel Kurulun ilk gününde OHAL'e karşı mücadele vurgusu yapıldı. Genel Başkan Musa Servi, OHAL’le birlikte işçi sınıfına yönelik baskıların arttığını belirterek OHAL’e son verilmesini istedi.

Petrol-İş Genel Merkez binası konferans salonunda yapılan 32. Genel Kurula, Türk-İş’e bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da mesaj göndererek genel kurulu selamladı.

Açılış konuşması yapan DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi, “Ülkemiz tarihi bir süreçten geçiyor. Hem siyasi, hem ekonomik açıdan yaşanan gelişmeler işçileri ve emekçileri doğrudan etkiliyor. Rusya ile yaşanan krizin ardından deri sektörünün ciddi şekilde etkilendiğini gördük” dedi. OHAL’in uygulandığı bir süreçte olduklarına dikkat çeken Servi, “OHAL tüm muhalif kesimlere karşı mücadeleye dönüştü. FETÖ ile ilgisi olmayan birçok değerli akademisyen ve kamu emekçisi ihraç edildi. Hiçbir soruşturma, inceleme yapılmadı. Bunu doğru bulmuyoruz. İşçilere ve emekçilere dönük saldırılar her geçen gün arttı. Bu iktidar döneminde defalarca grevler yasaklandı. Grev hak olmaktan çıktı. Biliyorsunuz cam, metal ve banka işçilerinin grevi yasaklandı. OHAL’in bir an evvel sonuçlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kiralık işçilik uygulamasının yasallaştığını, iş cinayetlerinin artarak devam ettiğini belirten Servi, “Hükümet kıdem tazminatına da saldırıyor. Kıdem tazminatına ilişkin Türk-İş’in kırmızı çizgisini hatırlatıyoruz” dedi.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar da “Kıdem tazminatı işçinin tek güvencesidir. 25 yıl çalıştıktan sonra 'Bir ev alabilir miyim' hesabını yapıyor işçi. Her gelen çalışma bakanı bunu gündeme getirir. Başaramadılar, başaramazlar da. Bizim kıdem tazminatımıza kimse el uzatamaz. Ellerini kıdem tazminatına uzattıkları zaman bu milletin o eli kıracağını bilsinler. En başımızdaki yetkili bizi yanlış yola sevk ediyorsa hepimiz yanlış yola gireriz” dedi.

Deriteks Onursal Başkanı Yener Kaya ise şunları söyledi: Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı. Nüfusumuz 40 milyonken TİS yapan işçi sayısı 2.2 milyondu. Nüfus şimdi 80 milyon, TİS yapan işçi 1 milyonu geçmez.

Kıdem tazminatı ile ilgili Türk-İş’in kırmızı çizgisinin olduğunu ifade eden Tez Koop-İş Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu da "Genel kurulumuzun 'Kıdem tazminatına uzanan eller kırılır' kararı var. Bu tartışmalara kim dahil oluyorsa genel kurul kararını ihlal ediyor demektir” diye konuştu.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir de “Kamu emekçileri ihraç edildi. Gazeteciler tutuklandı. Neden hâlâ OHAL koşullarında yaşıyoruz? Cumhurbaşkanı, OHAL işverene yaradığı için devam ettirmek istediklerini söyledi. Kıdem tazminatı her seferinde önümüze getiriliyor. Emek ve demokrasi alanında yer alan herkesin topyekün birlikte dayanışma halinde ortak mücadele hattı örmesi gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bosna'da savaş sonrası medyaya güven azaldı

SONRAKİ HABER

'Nuriye ve Semih' diyen TAYAD'lı aileler gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...