12 Ağustos 2017 13:45

Şili’de eğitimciler greve çıkıyor

Şili’de, 5 Ağustos’ta Ulusal Meclisini toplayan Şili Eğitimciler Birliği, 17 Ağustos’ta tüm ülkede greve çıkma kararı aldı.

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Şili’de, 5 Ağustos’ta Ulusal Meclisini toplayan Şili Eğitimciler Birliği, 17 Ağustos’ta tüm ülkede greve çıkma kararı aldı. Grevin nedeni hükümetin gündeme getirdiği Yeni Kamu Eğitimi Yasası (NEP). Sendikacı Mario Aguliar, yasanın Şili’de eğitimin devasa sorunlarına çözüm getirmediğini, piyasa zihniyetini koruduğunu ve kamu eğitimini tehdit ettiğini söyledi. 

Şili’de eğitimciler ve öğrenciler kamu eğitiminin iyileştirilmesi ve eğitimde özelleştirmenin son bulması talepleriyle son yıllarda büyük grev ve yürüyüşler gerçekleştirmişlerdi. 

Eğitimciler ayrıca bazı belediyelerin öğretmenlerin maaş ve ikramiyelerini ödemekte gecikmesine de tepki gösteriyorlar. San Fernando’da onlarca öğretmen, 4 Ağustos’ta başkent Santiago’ya yürüyüş başlatarak Devlet Başkanı Michelle Bachelet ve eğitim bakanlığı ile görüşme talep ettiler. 

PERU’DA TALEPLER KABUL EDİLDİ

Öte yandan öğretmenlerin zam talebiyle yaklaşık 6 haftadır grevde olduğu Peru’da, Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski talebi kabul etti. Öğretmen sendikalarının temsilcileriyle bir araya gelen Kuczynski, ücretlerin 1500 soleden 2 bin soleye (615 dolar) çıkmasını onayladı. SUTER ve SUTEP isimli iki eğitim sendikasının Cuzco, Arequipa, Pasco, Lima, Lambayeque ve Tumbes’ten gelen temsilcileriyle görüşen Kuczynski, “Öğretmenlersiz eğitim olmaz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin ilk sosyal medya festivali #Hashtag başlıyor

SONRAKİ HABER

Hamaratlı Tekstil işçileri sendikalaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...