12 Ağustos 2017 13:08

Heykeltraş Aktürk: Çamuruma artık kadın ile can veriyorum

Kuşadası'da Latmos Dağı eteklerindeki atölyesinde çalışmalarını sürdüren Heykeltraş Ayden Aktürk, eserlerinde kadının yaşamını yansıtıyor.

Paylaş

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan Latmos Dağı’nın eteklerinde seramik atölyesi açan Ayden Aktürk (65), 2004 yılından bu yana figüratif heykeller yapıyor. Aktürk, yaptığı eserlerde kadını ve hayatta karşılaştığı zorlukları ele alıyor. Uzun yıllardır hayali olan atölyeyi ancak emekli olduktan sonra açabilen Resim Öğretmeni Aktürk, atölyesinin her köşesinin hayalleri gibi koktuğunu söylüyor. 

Atölyesini ilk açtığı süreçlerde hayvan figürleri üzerinde yoğunlaşan Aktürk, daha sonraları insan figürlerini eserlerine yansıttığını, en son da sadece toplumda kadının yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla sadece kadın figürlerini yaptığını belirtiyor. Kadının yaşadığı sorunları sanat yoluyla topluma yansıtmanın kendisine büyük bir mutluluk verdiğini belirten Aktürk, “Kadınların günümüzde yaşadıkları olaylar, bazı kesimlerin İslamiyet’in ismini kullanarak kadınları ezdiklerini görmek beni etkiliyor. Annelerin evlatlarını kaybetmeleri, kadınların göç ederkenki perişanlığı ve savaşta en çok kadınların etkilenmesi benim seramik sanatıma da yansıyor. Toplumsal olayları seramik sanatımda dile getirmek beni mutlu ediyor. Çamuruma artık kadın ile can veriyorum” diyor. 

  • Heykeltraş Ayden Aktürk

‘SANATIMLA MESAJ VERMEK İSTİYORUM’

Kadınların yaşadıkları acılara değinen ve çalışmalarında kadınları yansıtmaya gayret gösterdiğini söyleyen Aktürk, özellikle hükümetin kadına yönelik yaklaşımlarına sanatıyla mesaj verdiğini ifade ediyor. 

Figür oluşturmadan önce ilk olarak çamuru yoğurduğunu ardından şekil verdiğini söyleyen Aktürk, yaptığı işin zorluklarını şu şekilde aktarıyor: O kadar emek veriyorsunuz, arada kırılan, çatlayan oluyor. İstediğin kalıp bazen çıkmaz ama ne olursa olsun durmadan çalışırım. Bir heykelde kadın başlığı oluşturmak istediğimde bazen 1 hafta uğraşıyorum. Severek yaptığım iş olunca gözüme gelmiyor. Bu işin belli bir zamanı yok.

Çamurun sanat yapmak için çok güzel bir malzeme olduğunu vurgulayan Aktürk, eserlerinde çamur dışında kil de kullandığını belirtiyor.

Latmos Dağı’nda bir köyde yaşadığını, bahçesi ve hayvanları olduğunu dile getiren Aktürk, köyde gençlere bu sanatı öğretmek istediğini de ekliyor. 

DOĞA TALANINI DA İŞLEYECEK

Köyünde fıstık çamı ve zeytin ağacı olduğunu ancak Latmos Dağı’nın ağaçsız bırakılarak toprağa dönüştürülmek istendiğine vurgu yapan Aktürk, “Çocuklara bırakacağımız bir dağımız olmayacak ilerde, kötü bir doğa miras bırakacağız” diyor. Aktürk, doğaya yönelik tahribatı anlatacak eserler üretmeyi hedefliyor. 

‘SANATA DAİR BİR ŞEY YOK, KOPYA YAPIYORUZ’

Sanata ve sanatçıya yaklaşımı da eleştiren Aktürk şunları söylüyor: Sanatın her dalı çok güzel ama eğitim alanlarımızda bile sanata dair hiçbir şey kalmadı. Unutmayın, çocukların beyinlerinin gelişmesi için ellerinin de o kadar çalışması lazım. Şu an Türkiye’de sanata dair bir şey üretilmiyor, biz sadece kopya yapıyoruz. (Aydın/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'OHAL’i kendimize ilan ediyoruz diyenler yalan söylüyorlar'

SONRAKİ HABER

Deniz Öyküleri, Tarık Dursun K.’nin anısını yaşatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...