12 Ağustos 2017 10:43

'Meryem Soylu serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi üyeleri hasta mahpusların durumuna ve hak ihlallerine dikkat çekmek için açıklama yaptı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri hapishanelerdeki hak ihlallerine, hasta mahpusların sağlık durumuna ve F tipi hapishanelerdeki tecrit koşullarına dikkat çekmek amacıyla dün 281. kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. 

OHAL ile beraber cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin giderek arttığının vurgulandığı eylemde hasta mahpus Meryem Soylu serbest bırakılsın çağrısı yapıldı.

“İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, ''insan haklarıyla insandır”, ''OHAL işkencesine son'', ''Tecrit öldürür dayanışma yaşatır'' sloganlarının atıldığı eylemde, ''F Tipi hapishaneler kapatılsın'', ''Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır'', ''Hasta mahpuslar serbest bırakılsın'' pankartları açıldı. 

'ANNEM ACIDAN BENİ TANIMADI'

Meryem Soylu'nun kızı Emine Soylu annesinin 2002 de tutuklandığını hatırlattı. Soylu, annesinin sağlık durumunu şu sözlerle anlattı: ''Annem içerde dayanamayacak kadar hasta. Önce Batman'a, Sincan'a ordan İstanbul'a getirildi. Annemi hastaneye kaldırdılar. Hastaneden bağırma sesleri geliyordu. Bağıranın annem olduğunu anladım. Hastanede annemi görmeme izin vermediler. Dilekçe yazdım. Ancak beş dakika görebildim. Annem acıdan beni tanıyamadı bile. Ameliyatlar geçirdi. Tedavi edilmiyor. İlaçları verilmiyor. Bayat yemekler veriliyorlar. Bütün hasta mahpuslar serbest bırakılsın istiyorum.''

'DEVLETİN ÇOK SESLİLİĞE TAHAMMÜLÜ YOK'

İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Selma Eroğlu ise OHAL ile beraber hapishanelerdeki hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. Eroğlu, ''Cezaevlerinde baskı ve şiddetin yoğunlaştığını basına ve kamuoyuna buradan anlatmaya çalışıyoruz. Birçok hak ihlalin karşısında İHD olarak basın açıklamaları ve eylemlerle tepkimizi dile getiriyoruz. Fakat devletin hiçbir sese tahammülü yok. şube başkanımız Gülseren Yoleri, yöneticimiz Doğan Özkan, toplamda 42 kişinin olduğu hak savunucularına geçen hafta sonu gözaltına alınıp, fiziki ve psikolojik işkenceye maruz kalmıştır'' dedi. 

'İHD'YE BAŞVURULAR ARTTI'

Bu haftaki basın açıklamasını ise İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Taylan Bekin okudu. Bekin, OHAL ile beraber İHD'ye çok sayıda hak ihlali başvurusunun yapıldığını söyledi. Bekin, cezaevlerinde sağlık erişim engeli, tecrit, keyfi disiplin cezaları gibi uygulamadın arttığına dikkat çekerek, ''Mahpuslar ölüme terk edilmiştir. Bu koşullar diğer mahpusların da psikolojilerini çok olumsuz etkilemektedir. Birçok mahpus hapishaneye girmeden önce sağlıkla ilgili bir sorun yokken hastaneye girip tecrit, hijyenik olmayan fiziki koşullar ve sağlıksız beslenme gibi nedenler rastlanmaktadır. Sağlık problemi yaşayan birçok hasta mahpusun ise sağlığa erişme ve tedavi olması engellenmektedir. Tedavi edebilir hastalıkların ölümcül hale gelmesine sebebiyet vermektedir'' diye konuştu. Meryem Soylu'nun durumuna da değinen, Bekin özetle şunları söyledi: ''Hapishanede ve hastanenin mahpus koğuşlarında sağlanan sağlık hizmeti ile bir türlü sağlığına kavuşamayan Meryem Soylu'nun sağlığına kavuşabilmesi için bir an evvel serbest bırakılması gerekmektedir. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak hasta mahpusların tedavileri için gerekli koşulların sağlanması, tedavisi mümkün olmayanların ise derhal koşulsuz serbest bırakılmasını istiyoruz'' (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

TDİ: Tek tip FETÖ'cülere değil tüm topluma dayatmadır

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Arslan'dan Ayhan Oğan hakkında suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...