12 Ağustos 2017 01:50

Bakıev’e bak, 10 Ekim’i gör!

İncirlik Hava Üssüne saldırı hazırlığındayken yakalanan Renat Bakıev ile 10 Ekim katliamından yargılanan sanıkların geçmişi neredeyse aynı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

İncirlik Hava Üssüne saldırı hazırlığında yakalanan Rus vatandaşı Renat Bakıev’in daha önce Kilis Ağır Ceza Mahkemesinde örgüt üyeliğinden ceza aldığı, Türkiye’den sınır dışı edildiği ve Furkan Vakfının sohbetlerine katıldığı belirlendi. Bakıev gibi 10 Ekim Katliamı’nda yargılanan IŞİD sanıklarının da defalarca serbest kaldığı ve çeşitli cihatçı derneklerle bağı olduğu ortaya çıkmışken, konuyu değerlendiren Avukat İlke Işık, “Yargının IŞİD’li sanıklara gösterdiği müsamaha, bu sanıkların katliam örgütlemesine yol açıyor” dedi. 

Rus vatandaşı Renat Bakıev, İncilik Hava Üssüne saldırı hazırlığındayken yakalanırken, Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı sohbetlerine katıldığı tespit edilen Bakıev’in, Alevi derneklerine yönelik keşif faaliyeti yürüttüğü de belirlendi. Bu ise Bakıev’in ilk yakalanışı değildi. Seyhan ilçesi 5 Ocak Mahallesi’nde yakalanan Bakıev, bundan bir süre önce Suriye’den Türkiye’ye Kilis yolundan girmek üzereyken yakalanmıştı ve sınır dışı edilmişti. Bakıev’in Kilis Ağır Ceza Mahkemesinde örgüt üyeliğinden yargılandığı bir dava da vardı ve bu davadan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Rus vatandaşı Bakıev’in durumu ile 10 Ekim Katliamı davası sanıklarının arasındaki benzerlik ise dikkat çekiyor. 10 Ekim Katliamı’ndan yargılanan sanıklar da daha önce IŞİD üyeliğinden açılan davalarda serbest bırakılmış, Suriye’ye gitmek için vakıf ve dernek üyeliklerini kullandıkları tespit edilmişti. 

‘YARGININ MÜSAMAHASI’

Bakıev’in saldırı hazırlığındayken yakalanmasını ve 10 Ekim Katliamı sanıklarını durumuyla benzerliğini değerlendiren 10 Ekim ailelerinin avukatlarından İlke Işık, “10 Ekim Katliamı’nın firari sanıklarının da daha önce tahliye edildiğini biliyoruz. Davanın başından beri söylüyoruz. IŞİD’li sanıkları yakalamak ve tutuklamak gibi bir yargı pratiği  ne yazık ki yok. Bu sayede bu adamlar çok rahat gezdiler dolaştılar ve katliamlar örgütlediler. IŞİD sanıklarını fırsat bulunduğunda tahliye etmeye hazır bekleyen mahkemeler var bu memlekette. Bu sanıklar da katliamla yargılanan sanıklar” diye konuştu. Işık “Yargının IŞİD’li sanıklara gösterdiği müsamaha bu sanıkların katliam örgütlemesine yol açıyor” diye ekledi. 

‘YAPILAN İHMALLERİN SONUÇLARINI GÖRÜYORUZ’

“Bakıev tutuklanmamış ve sadece sınır dışı edilmiş. Eğer tutuklansaydı, belki de ucundan dönüldüğü söylenilen saldırıyla ilgili böyle bir infial durumu yaşanmayacaktı” diyen Işık, “10 Ekim sanıkları dahi IŞİD sanıklarının neredeyse tamamı aynı derneklere ve vakıflara gidiyor. Bu dernek ve vakıflar izlenmiş olmasına rağmen buraya gidenler hakkında hiçbir işlem yapılmamasının sonuçlarını görüyoruz. Bu dernekler üzerinden soruşturma yapılmış olsaydı, şu an firari IŞİD sanıkları olmayacaktı” ifadelerini kullandı. 

ÖNCEKİ HABER

Üretim maliyeti arttı süt üretimi azaldı

SONRAKİ HABER

Gülpınar köylüleri direnişe devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...