12 Ağustos 2017 00:55

Surlular evlerini terk etmeye zorlanıyor: Huzurumuz kalmadı

Boş evlerin yıkımının sürdüğü Sur'da yaşayan yurttaşlar, evlerini boşaltmaya zorlandıklarını belirterek 'Huzurumuz kalmadı' diyorlar.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde yıkım devam ediyor. Boşaltılan evlerin yıkımı sürerken, evlerinde yaşamaya devam eden yurttaşlara ise her hangi bir süre verilmeden çıkmalarına yönelik tebligatlar geliyor. Evini terk etmeyenler ise elektrikleri kesilerek evlerini boşaltmaya zorlanıyor.

Önceki akşam elektrikleri kesilen aileler kesintilere ilişkin İnsan Hakları Derneğine başvurdular. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu ise kesintiler için suç duyurusunda bulunacak. Elektrik kesintisinin yaşandığı sokakta sohbet ettiğimiz bir aile evlerini terk etmeyeceklerini, kesintilerle çıkmaya zorlandıklarını dile getirdi. 

‘GEREKİRSE KENDİM YIKARIM’

Doğduğu büyüdüğü evi terk etmek istemediğini söyleyen Özlem, “Ne yaparlarsa yapsınlar çıkmayacağız” diyor. Özlem, evde 8 kişi yaşadıklarını ve verilen 85 bin lirayı kabul etmediklerini anlatıyor. Geçimilerini nasıl sağladıklarını sorunca şunları anlatıyor: “Abim çalışıyor. Ben ve kız kardeşim bir yanda, ağabeyim ile çocukları diğer yanda kalıyor. Yani iki aile yaşıyoruz burada. Anne ve babamız vefat etti. Babamızdan kalan emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyoruz. Şimdi buradan çıkın diyorlar. Tek maaşla kira mı ödeyeyim, fatura mı? Bize verdikleri parayı almadık, evimizi vermek istemiyoruz. Para tutarına dair dava da açtık, 2 ay sonra görülecek. Buna rağmen çıkalım diye ellerinden geleni yapıyorlar. Biz bu evi yapmak için çocukların ihtiyaçlarından kestik, gerekirse balyozu alıp kendi elimle yıkarım kimseye yıktırmam” diye konuşuyor.

‘KAPIMIZIN ÖNÜNDE BİLE OTURAMIYORUZ’

Mahallede yaşamlarının değiştiğini söyleyen Özlem şunları anlattı: “Evimizin hemen arkasında karakol var. Akşam 6-7 olduğu zaman kapı önüne çıkamıyoruz, girin içeri uyarıları alıyoruz. Yeğenlerim oyun oynarken gelip ‘Ellerinizi yukarı kaldırın’ diyerek arama yapmışlar. Bunlar daha 9-10 yaşında çocuklar bu muameleyle karşılaşıyorlar. İki gazeteci kadını gözümüzün önünde alıkoydular. Mahallemizin eski huzuru kalmadı. Kendi kapımızın önünde bile rahat oturamaz hale geldik. Tebligat yolladılar evimizi boşaltalım diye, süre falan yok. Elektrik kesildi ama boşuna, çıkmayı düşünmüyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Ağbaba: ‘Gelen herkesin başımızın üzerinde yeri var’

SONRAKİ HABER

DİSK-AR sendikalaşma ve TİS hakkı kullanımı raporu yaymladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...