11 Ağustos 2017 23:37

'Herkesin eşit olduğu bir gelecek istiyoruz'

'15. Gençlik Yaz Kampı'nda buluşan gençler 'Herkesin eşit olduğu bir gelecek istiyoruz' diyorlar.

Paylaş

Antalya Çıralı’da 15. Gençlik Yaz Kampı Antalya buluşmasında yüzlerce genç bir araya geldi. Gençler yedi günlük kamp boyunca, sorunlarına çözüm yolları ararken katıldıkları atölyelerde yaratıcılıklarını geliştirdi. Gazetelerin kapatıldığı, evrimin müfredattan kaldırıldığı bir dönemde gazetecilik ve evrim atölyeleri kuruldu. Gençler, kadınların yok sayılmasına karşı “kadın çalışma atölyesi”nde; gençlik üzerindeki ideolojik kuşatmaya ve emeğe karşı saldırılara karşı da “politik iktisat atölyesi”nde sorunlarını konuştu. “Gazetecilik atölyesi”ne katılan gençler ise kamp alanından yaptıkları haberleri gazetemizle paylaştı:

GENÇLER GÜNLÜK POLİTİKAYA İLGİLİ

  • Dişhekimi Gamze Burcu Gül

Aziz Can KAYA
Zelal ARAR

Her yıl olduğu gibi ilgiyle takip edilen “politik iktisat atölyesi”nde ülke gündemindeki temel sorunlar ele alındı. Atölye Yürütücüsü ve Gazetemiz Yazarı Bülent Falakaoğlu, ekonomi politiğin hayatla iç içe olduğunu belirterek atölyeye katılanların gündemdeki konulara, günlük politikaya ilgili olduğunu vurguladı. Egemen sınıfın dayatmaya çalıştığı gibi ekonomi ve politikanın ayrı değil, aynı hayatta olduğunu kavratmaya çalıştıklarını belirten Falakaoğlu, yükselen tek adam rejimi ve sağ popülizmin sadece kötü bireylerle mi yoksa bu meselenin de ekonomi politiği var mı sorusuna yanıt aradıklarını söyledi. Ülkede tartışılan konuların sorulmasının sevindirici olduğunu dile getiren Falakaoğlu, “Her bir soru Türkiye’deki bir tartışmaya denk geliyordu. Gençlerin bunları sormaları gençlerin günlük politikayla da ilgilendiğini gösteriyor” dedi.

FARKINDALIĞIN ADRESİ HEYKEL ATÖLYESİ

  • Dişhekimi Gamze Burcu Gül

Berfin GÜLER

Kampta gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bir başka atölye de Heykeltıraş Uygur Orhan’ın yönettiği “heykel atölyesi”ydi. Orhan, kilden yapılmış mask, heykel ve ağaç oymalar üretilen atölyede gençlerin kendi yeteneklerini fark etmesini, sanatsal yönlerini keşfetmesini ve el becerilerinin farkına varmasını amaçladıklarını ifade etti.  

EKİM DEVRİMİ’Nİ KONUŞTULAR

Ulaş Taylan ARGÜÇ

Gençlik yaz kampımızda Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılı dolayısıyla paneller gerçekleştirildi. Birkaç grup halinde gerçekleştirilen panellerde Bolşevik Partisinin Rusya işçi sınıfını ve halkıyla beraber devrime hazırlanma süreci ve devrimde Pravda gazetesinin önemi üzerine konuşmalar yapıldı. Panellere konuşmacı olarak Emek Partisi MYK Üyesi Yakup Aslandoğan katıldı.

‘BİRBİRİNİ TANIMANIN YOLU BİRLİKTE YAŞAMAK’

  • Dişhekimi Gamze Burcu Gül

Ali Özgür DOĞAN

Türkiye’de yeterince Kürtçe okurun bulunmadığını belirten “Kürt edebiyatı atölyesi” yürütücüsü Reşo Ronahi, “Türkiye toplumunun Kürtlerin kültürünü, edebiyatını ve tarihini yeteri kadar bilmediğini düşünüyorum. Bunun çözümü birlikte, iç içe yaşamaktır” dedi. Konu tarih olunca katılımcıların bir nebze sıkıldıklarını kaydeden Ronahi, atölyede dünyada iki dilli modellerin nasıl uygulandığını, avantaj ve dezavantajlarını tartıştıklarını dile getirdi.

‘KADIN YAŞAMINA HER GÜN BİRAZ DAHA MÜDEHALE EDİLİYOR’ 

Zelal ARAR
Gulan TÜRKMEN

“Kadın çalışmaları atölyesi” yürütücüleri, yaptıkları atölye çalışmalarını, kadınların yaşamına her gün daha fazla müdahale edilmesini ve buna karşı mücadelelerini anlattılar. Atölye yürütücüleri Hande Köse ve Helin Uzun atölyede Çarlık Rusyası’ndaki kadınların durumlarını, Ekim Devrimi’nin kadınlara ne gibi kazanımlar sağladığını ve Türkiye ile karşılaştırılmasını tartıştıklarını anlattı. 

‘TÜM SESLER BİRLEŞTİĞİNDE GÜÇLÜDÜR’

  • Dişhekimi Gamze Burcu Gül

Buket KARSLI
İrem Hazal KELLECİ
Nisa KARABIYIK

“Müzik atölyesi” yedi gün süren çalışmaların ardından koro oluşturarak şarkılar söyledi. Atölye yürütücülerinden Türkü Su, Dilan Özkaya, amaçlarının farklı sesleri bir araya getirerek müzik yapmak olduğunu belirterek “Tüm sesler bir araya geldiğinde daha güçlüdür” dedi. Müzik atölyesinden bir genç, atölyede hem eğlendiğini hem de bazı nefes alışverişleri gibi incelikleri öğrendiğini belirterek atölyede şarkı söylemenin yanı sıra bazı müzik kurallarını da öğrendiğini aktardı. 

OLYMPOS’UN GÜZELLİĞİNDE...

Mertcan DEMİRCAN
Helin KAMİŞ

Gençler kamplarını kurdukları Olympos’un tarihini ve doğal güzelliklerini tanıyabilmek için gezi düzenlediler. Uzun bir yolculuğun ardından maviyle yeşilin buluştuğu Yanartaş’taki kilise genç katılımcılar tarafından ziyaret edildi.  

SORUNLARIMIZA BİRLİKTE ÇÖZÜM ARADIK

  • Dişhekimi Gamze Burcu GülDeniz Ortakçı

Barış GÜLMÜŞ
Ali Fırat DUMAN

Kamp komitesinden Deniz Ortakçı, “Gelecekten çaldığımız yedi gün” olarak özetlediği kampı değerlendirdi. Sorularımızı yanıtlayan Ortakçı, “Birlikte sorunların karşısında çözüm aradığımız bir gelecek kurguluyoruz. Herkesin eşit olduğu bir gelecek. Amacımız da aslında buradan döndüğümüzde bu kamp hayatını sürdürebileceğimiz bir dünya için mücadele etmek” dedi. Bugün Türkiye gençliği açısından çok ciddi problemlerle karşı karşıya olduklarını dile getiren Ortakçı, işsizliğin olabildiğine arttığı, savaş politikalarının dört bir yanı sardığı, geleceksizliğin sürekli ortaya çıktığı bir zamanda hem bu sorunlara yanıt aramak hem de bu sorunların karşısında bir tavır belirlemek ama aynı zamanda birlikte eğlenmek, birlikte üretmek amacıyla bu kampı düzenlediklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

14 yıl sonra yine Fenerbahçe: Göztepe bıraktığı yerden...

SONRAKİ HABER

'Uyarılar dikkate alınmazsa eğitimdeki düşüş devam edecek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...