20 Temmuz 2012 06:39

İspanyolların öfkesi sokaklara taştı

İspanyollar dün bütün yurtta kemer sıkma politikaları ve muhafazakar Başbakan Mariano Rajoy’un artık sıklıkla açıkladığı bütçe kısıntılarına karşı sokaklara döküldü. Madrid ve Barcelona sokakları protestocuların akınına uğrarken, Alicante, Bilboa, Sevilla, Valencia başta olmak üzere ülke çapında 80 k

İspanyolların öfkesi sokaklara taştı
Paylaş

İspanya’da geçtiğimiz hafta Cuma günü son bütçe kesintileri açıklamasının yapılmasının ardından, bir haftadır spontane kalabalık protestolar düzenliyordu.

Kitlesel eylemler, Madrid’de sorunsuz başladı. Fakat gece yarısından sonra protestocular ve polis arasında çatışmalar görülmeye başladı; polis etrafa ateş açarken konteynerler yakıldı. Puerta del Sol meydanına varan yüzlerce protestocu, çevik kuvvetin müdahalesiyle karşılaştı. Göstericiler meydandaki kongre binasına girmeye çalışırken, polis göstericileri dağıtmak için cop, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdı.

 

Makas sembolü ile eylemciler, bütçe kesintilerine hayır dedi.

Bazı bölgelerde aktivistler çöp kutularını ateşe verirken, herhangi bir yaralanma ya da tutuklanmanın gerçekleşmediği bildirildi.

Başkentte eyleme katıldığı tahmin edilen 100.000 kişi, hep bir ağızdan “Eller yukarı, bu bir soygundur” diye slogan attı.

Bu arada Barcelona’da da benzer görüntüler yaşanırken, onlarca gösterici yerel parlamento binasının dışında göz altına alındı.Gösteriye, örgütlerin belirttiğine göre 400.000’e yakın kişinin; polisin bildirdiğine göre 40.000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Öte yandan Endülüs bölgesinin başkenti Sevilla’da da 50.000’den fazla kişinin katıldığı tahmin edilen göstericiler, “faşist iktidarla olacağı budur”, “hükümet bizi yıkıma sürüklüyor” ve “Rajoy hırsızı, işimizi çalıyor” gibi sloganlar atıldı. Malaga’da da, düzenlenen gösterilerde “sessiz kalma, hakkını savun” ve “bankaları kurtarmak için sağlığını sat” sloganları atıldı. 

Perşembe günü erken saatlerde 80 milyon avroluk ek kesintiler yapılması ile birlikte sendikalar tarafından alınan ortak kararla düzenlenen gösterilere, onbinlerce insan katıldı.

Kesintiler yalnızca belli kesimleri değil, geniş çapta bütün İspanyolları etkileyecek ölçüde. Dolaylı vergilerin (KDV) artırılması, gelir vergilerindeki artışlar, Noel bonusu kesintileri, işsizlik tazminatı kesintileri, kamu çalışanlarının işten çıkarılması bütün kesimleri etkileyen bütçe kesintileri oldu. (DIŞ HABERLER)

 

 

 

     

ÖNCEKİ HABER

Batman'in gösteriminde katliam: 14 ölü

SONRAKİ HABER

CHP’de itirazlar bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa