11 Ağustos 2017 13:40

Çin’den ABD’ye provokasyon suçlaması

Çin yönetimi bir savaş gemisinin karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’yi protesto etti.

Paylaş

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, “Amerikan destroyeri USS John S. McCain’in izinsiz olarak Nanşa Adaları yakınlarındaki yapay Meyci (Mischief) resifine yaklaştığını” söyledi. DW Türkçenin haberine göre sözcü, Çin’in egemenliğine ve güvenliğine ciddi zarar veren bu eyleminden dolayı ABD’yi protesto ettiklerini söyledi ve ABD’yi bölgede güç gösterisi yaparak provokasyona kalkışmakla suçladı.

Amerikan destroyerinin Güney Çin Denizi’ne girmesinin “Kimin tansiyonu yükseltmeye çalıştığını ve bölgeyi kimin silahlandırdığını açıkça gösterdiğini” söyleyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “ABD’nin provokasyonlarının Çin’in ulusal güvenlik kapasitesini daha da arttıracak adımlar atmasına neden olduğunu” sözlerine ekledi.

ABD savaş gemisinin Çin’in üzerinde hak iddia ettiği yapay adaların 12 millik karasularından ‘seyrüsefer özgürlüğü’ adına geçtiğini duyurdu. Amerikan savaş gemileri daha önce de iki kez bu sulardan geçmişti.

Lahey’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi bir yıl önce dünyanın en önemli deniz güzergahları arasında yer alan ve zengin hidrokarbon rezervlerini barındırdığı belirtilen Güney Çin Denizi üzerinde Pekin yönetiminin hak iddia edemeyeceğine karar vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lavrov: ABD-Kuzey Kore gerilimi savaşa dönüşebilir

SONRAKİ HABER

 Şoför, halk otobüsünü durdurup namaz kıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...