11 Ağustos 2017 13:28

Trump’ın Kuzey Kore tehdidi sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, yine Kuzey Kore’yi hedef aldı.

Paylaş

ABD, Kuzey Kore ile restleşmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, yine Kuzey Kore’yi hedef aldı. New Jersey’de gazetecilere konuşan Trump, “Eğer Kuzey Kore sevdiğimize, temsil ettiklerimize, müttefiklerimize ya da bize yönelik bir saldırıyı aklından geçirirse kendinden çok çok endişe etsin. Çok endişe etsinler çünkü imkansız olduğunu düşündükleri şeyler başlarına gelecek” ifadelerini kullandı. 

Bu arada Çin ve Rusya’nın BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Kuzey Kore’ye karşı yaptırım kararına destek vermesini takdir eden Trump, “Kuzey Kore aklını başına alsın yoksa bu dünyada çok az ülkenin maruz kaldığı bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

Trump bu ‘Sıkıntı ve imkansız olduğu düşünülen şeylerin’ neler olduğuna dair ise bir detay vermedi.

‘SALDIRI’ SORUSU YANITSIZ

Doğrudan Lider Kim Jong-un’u da hedef tahtasına oturtan Trump “Ülkemize çok büyük saygısızlık yaptı. Korkunç şeyler söyledi. Yanına kâr kalmayacak. Meydan okumuyorum, açıklama yapıyorum. 

Etrafta Guam’ı tehdit ederek dolaşamayacak. ABD’yi tehdit edemeyecek. Japonya’yı tehdit edemeyecek. Güney Kore’yi tehdit edemeyecek” dedi. 

Donald Trump, Kuzey Kore’ye yönelik muhtemel bir saldırı hazırlığına ilişkin soru üzerine de “Bunları konuşmuyoruz. Asla konuşmam. Diğer yönetim gibi ‘Dört ay içinde Musul’a giriyoruz’ demem. Ne olacağını göreceğiz” ifadesini kullandı. 

Trump dün twitter hesabından da “Kuzey Kore akıllıca davranmazsa, askeri çözümlerimiz şu an tamamen hazır. Umarım Kim Jong-un başka bir yol bulur!” sözlerini paylaştı. 

MATTIS’TEN ‘DÜŞMAN’ YORUMU

ABD Savunma Bakanı James Mattis de, Kuzey Kore’nin Guam açıklarında balistik füzeyle denemesi yapılacağı açıklamasını yorumladı. ABD ordusunun Kuzey Kore’den gelecek tehditlere karşı ‘hazır’ olduğunu söyleyen Mattis, bu hazırlıkların ne olduğu yönündeki soruya ise “Ne yapacağımızı düşmana açıklamayacağım” yanıtını verdi.

Gazetecilerden birinin “Nükleer bir çatışmada kaç kişinin öleceği konusunda bir açıklama yapabilir misiniz?​” sorusuna Mattis, “Benim görevim ve sorumluluğum ihtiyaç duyulan askeri seçeneklere sahip olmak. 

Ancak şu anda Dışişleri Bakanı (Rex) Tillerson, ABD’nin BM Daimi Büyükelçisi Nikki Haley, ABD’nin çabalarının diplomatik oduğunu görebilirsiniz. Diplomatik sonuçlar kazanılıyor. Şu anda o noktada kalmak istiyorum. Savaşın trajedisi iyi biliniyor. Bunun felaket olacağını söylemektan başka tanımlama yapmaya gerek yok” yanıtını verdi.

AVUSTRALYA: ABD’NİN YANINDAYIZ

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Kuzey Kore’nin ABD’ye saldırması durumunda ANZUS anlaşması gereği ABD’nin yanında yer alacaklarını söyledi. Avustralya ile ABD arasında imzalanan ‘Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Devletler (ANZUS) Güvenlik Anlaşması’ hükümlerinin açık olduğunu belirten Turnbull, “Amerika tabii ki Avustralya dahil müttefiklerinin yanında duruyor ve biz de Birleşik Devletlerin yanında duruyoruz. Bu yüzden çok net olarak, ABD’ye saldırı olursa ANZUS devreye girer. Avustralya saldırıya uğrarsa Birleşik Devletlerin yardıma geleceği gibi bizim de görevimiz Amerika’nın yardımına gitmek” diye konuştu.

ÇİN’DEN İKİ SEÇENEK

Bu arada Çin Komünist Partisi yayın organı Global Times’ta, ABD ile Kuzey Kore arasındaki ‘nükleer düelloda’ nasıl pozisyon alınması gerektiği anlatıldı. 

Gazete, ilk harekete geçen tarafın Kuzey Kore olması halinde tarafsız kalınması çağrısı yaptı. ABD’nin, Çin’in yanında yer aldığı Kuzey Kore’deki rejimi tehdit etmesine ise izin verilmeyeceği vurgulandı.

Yazıda “Amerikan toprağını tehdit eden füzeleri ilk fırlatan Kuzey Kore olur ve ABD buna karşılık verirse, Çin de Kuzey Kore’ye tarafsız kalacağını açıkça ifade etmelidir” ifadesi kullanıldı.

Öte yandan ‘ABD ve Güney Kore’nin saldırılar aracılığıyla Kuzey Kore’de rejimi devirmeye ve ülkenin siyasi yapısını değiştirmeye kalkması durumunda ise Çin’in buna engel olacağı’ belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Gözaltılarla Adalet ve Vicdan mücadelesi hedef alınıyor

SONRAKİ HABER

Lavrov: ABD-Kuzey Kore gerilimi savaşa dönüşebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa