11 Ağustos 2017 13:12

‘Ekmeğimiz küçülmesin diye’

"Ekmeğimiz küçülmesin diye birlikte hareket etmeliyiz"

Paylaş

Mehmet PEKER
Kayseri

 
Gençlik arasında giderek artan işsizliğin sonuçlarını fabrikada görebiliyoruz. Üniversite mezunu gençler alanlarında istihdam olmadığı için fabrikalara çalışmaya başlıyor. Gençliğin giderek geleceksizleştirilmesi, ucuz iş gücü arayışında olan sermayedarların işine geliyor. Bu konuları konuşmak üzere metal işçisi Hamdi ile buluşuyoruz.
“Çalışma ortamındaki gözlemleriniz, yaşanan sıkıntılar neler?​” diye sorduğumuz Hamdi, “En büyük problemlerimizden bir tanesi sürekli usta ve patronun göz hapsinde çalışmamız. Sürekli daha hızlı çalışıp daha fazla üretim yapmamız konusunda komutlar uyarılar alıyoruz. Bu uyarıların sonuçları kazalar ve sakatlanmalar oluyor” dedi.

KAR HIRSI İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Patronların fabrikada her işçinin hızlı çalışmasını istediğini ve bu istekleri yüzünden yaşanan kazalarda ve yaralanmalarda işçileri dikkatsizlikle suçladıklarını söyledi Hamdi. “Bütün suçu işçilere atıp işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Asıl suç kâr hırsıyla bizleri hızlı çalışmaya zorlayan patron ve ustabaşlarıdır” diye konuştu.
Zaman zaman özel hayatlarına da müdahale edildiğini belirten Hamdi, işçiler kendi aralarında ya da telefonda konuştuklarında ustanın ya da şefin hemen yanlarına gelerek müdahale ettiğini ve “ne konuşuyorsunuz, buraya çalısmaya geliyorsunuz, çene yapmaya değil” diyerek bağırdığını dile getirdi. İşçilerin tepkisini sorduğumuzda ise; İşçilerin ekmeklerinden olma kaygısıyla bu olayları sineye çektiğini belirtti. Yaşanan iş kazalarından konu açn Hamdi, “Bazı işçiler var, onlara söyleyecek bir şey bulamıyorum. İş kazası geçiriyor, doktor rapor veriyor fakat kendisi raporu almayıp kendi sağlını hiçe sayarak yapılan baskıları kabul ediyor. Taviz tavizi doğuruyor ve biz sesimizi çıkarmadıkça onlar üzerimize daha da geliyorlar” dedi. 

NE YAPMALI?

Ne yapmak gerektiğini sorduğumuzda “Ustalar fabrikada ki ortamı derinden etkiliyor. Bizleri bir çok yönden engelliyor ve kısıtlıyor ama aslında onlar da işçi ve çıkarlarımız ortak. Ustaların, işçilerin yanında tavır alması gerekiyor. Tabi ki burada asıl iş biz işçilere düşüyor; biz kabullendikçe üzerimize geliniyor, birlikte olduğumuzda karşımızda ne patron ne şefler duramaz. Ekmeğimiz küçülmesin diye birlikte hareket etmeliyiz”dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Halklar değil, saltanat yıkılacak!

SONRAKİ HABER

Beşiktaş Antalyaspor maçını seyircisiz oynayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa