11 Ağustos 2017 12:44

‘Özel güvenlik’ gerekçesiyle yangına müdahale edilmiyor

Dersim ve Şırnak'ta orman yangınları: Özel güvenlik alanları gerekçesiyle yangınlara müdahale edilmiyor.

Paylaş

Bölgede askeri operasyonların sürdüğü Dersim ve Şırnak’ta birçok noktada orman yangınları yaşandı. Geniş bir alanı kapsayan yangınlara özel güvenlik alanları gerekçe gösterilerek müdahale edilmiyor.

 

Dersim merkez, Ovacık, Nazimiye, Pülümür ve Hozat ilçelerinde birçok noktada atılan havanlardan kaynaklı orman yangınları çıktı. Munzur Vadisi’ndeki orman yangınları yayılarak sürerken, dihaber’e konuşan Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri yangına müdahale etmelerinin valilik tarafından engellendiğini söyledi. Geyiksuyu köyü civarındaki yangın köylüler tarafından söndürülürken, vadide bulunan Pilvenk (Dedeağaç) köyü, Ovacık ilçesine bağlı Çambulak Yayla köyü civarındaki Ahpanos Vadisi, Sarıataş (Zaxge), Kozluca, Otlubahçe, Yaylagünü, Kuşluca köyleri civarında atılan havanlardan dolayı çıkan yangınlara müdahale edilmediğinden yayılarak genişlediği öğrenildi. Yine Bali Deresi’nde de yangın olduğu bildirildi.

 

PÜLÜMÜR, HOZAT VE NAZİMİYE’DE DE YANGIN

 

Pülümür ilçesinde Kızılmescit bölgesinde başlayan yangın yayılırken, Kutudere (Xozmerik) bölgesi ve Roj Deresi ile Suvat köyü civarında da geniş çaplı yangınlar çıktı. Hozat ilçesindeki Amutka bölgesinde Çakmaklı, Şamoşi, Dere köylerinin civarı ile Dağköyü Yaylası, Gedikler, Çakmaklı Yaylası’nda yangınların büyük çoğunluğunun kendiliğinden, bir kısmının da yaylacılar tarafından söndürüldüğü, rüzgarın etkisiyle yangının yer yer yeniden alevlendiği kaydedildi. Nazimiye’ye bağlı Ramazan köyü civarında da yangın çıktı.

 

ÖZEL GÜVENLİK ENGELİ

 

Duruma ilişkin Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü ise Dersim merkez, Pülümür, Ovacık, Nazimiye ve Hozat ilçelerinde yangın için yurttaşların kendilerini aradığını; fakat Valilik tarafından “Özel Güvenlik Bölgesi” gerekçesiyle yangına müdahale edilmesine izin verilmediğini söyledi.

 

KOMÜNİST PARTİLİ BAŞKAN: VATANDAŞLAR DA MÜDAHALE EDİYOR

DHA'da yer alan habere göre de, Ovacık İlçesi Yaylagünü Köyü yakınlarında bugün sabah saatlerinde yaşanan kısa süreli çatışma sonrası başlayan orman yangınının büyüyerek geniş bir alana yayıldığı öğrenilirken, yangını söndürmek için  bölgeye Ovacık'tan çok sayıda vatandaşın gitmek için çaba gösterdiği belirtildi. Ovacık İlçesi'nin Komünist Partili Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Ovacık'ta 2 gün önce Kuşluca Köyü'nde çıkan yangının vatandaşlar ve köylülerin yardımı ile kontrol altına alındığını, bugün sabah saatlerinde Yaylagünü Köyü yakınlarında çıkan yangını söndürmek için giden vatandaşlarla birlikte müdahale etmeye çalıştıklarını aktardı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Tunceli Valiliği de, sosyal medyada paylaşılan orman yangınlarıyla ilgili fotoğraf ve videolarla ilgili yazılı açıklama yaparak, söz konusu görüntülerin Dersim ile alakası olmadığını duyurdu.

"Asılsız haberler ve ilimize ait olmayan yangın fotoğraflarının kullanıldığı görülmüştür. İlimizde terörist unsurların bulunmasına ve etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar azim ve kararlılıkla sürdürülmektedir. Bu kapsamda ilimiz Hozat-Aliboğazı, merkez-Kutuderesi ile Munzur Vadisi-Bali Deresi mevkilerinde son bir hafta içerisinde güvenlik kuvvetlerimizce terör örgütlerine yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında şiddetli çatışmalar yaşanmış, çatışmalar sonucu meydana gelen orman yangınları, örtü yangını şeklinde olup, orman alt tabakasında bulunan kurumuş otların yanması sonucu meydana gelmiştir. İlimiz Hozat-Aliboğazı mevkiinde meydana gelen orman yangını Orman İşletme Müdürlüğümüz yangın ekipleri tarafından söndürülmüştür. Merkez- Kutuderesi ile Munzur Vadisi- Bali Deresi Mevkilerinde meydana gelen örtü yangınlarına ise devam eden operasyonlar nedeniyle müdahale edilememiş olup, operasyonlar sonucunda gerekli müdahale yapılacaktır." denildi. 

 

‘YANGINLARA MÜDAHALE KABİLİYETİMİZ YOK’

 

Şırnak’ın Cudi, Gabar, Çirav ve Dera dağlarının bulunduğu bölgelerdeki orman yangınları da günlerdir devam ediyor. Çevre karakollardan atılan top atışları ve F-16 savaş uçaklarının bombardımanı sonrası çıkan yangınların dumanları kent merkezlerinden görülüyor. Yükselen kara dumanlara gömülen bölgelerdeki yangınların söndürülmesi için müdahalede bulunulmuyor.

 

‘ETKİ GÜCÜMÜZ YOK’

 

Konu hakkında dihaber’in görüştüğü Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, yangın ihbarı aldıklarında müdahale etmeye çalıştıklarını belirtti. Yaşanan çatışmalardan ve bölgeler üzerindeki yasaktan dolayı yangın alanlarına pek etki güçlerinin bulunmadığını ifade eden yetkililer, ancak yerleşim yerlerine yakınlaştığında yangınlara müdahale etme kabiliyetlerinin olduğunu dile getirdi.

 

EN YAKIN YANGIN HELİKOPTERİ ADANA’DA

 

İmkanlarının sınırlı olduğunu kaydeden yetkililer, yangın çıkan bölgelerdeki arazilerin engebeli yapısının ise müdahaleyi zorlaştırdığını öne sürdü. Türkiye’nin birçok noktasında yangınlara müdahalede kullanılan helikopterlerin bölgeye getirilmediğini söyleyen yetkililer, en yakın yangın söndürücü helikopterin Adana’da olduğunu kaydetti.

 

Yetkililer son olarak Gabar ve Dera’da çıkan yangının Kasrik ve Kızılsu yerleşim alanlarını tehdit ettiği için personellerinin çalışma yürüttüğünü ve amaçlarının yangını kent merkezinden uzak tutmak olduğunu söyledi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Metrolardaki kovalarınız ideolojinizin yansıması gibi

SONRAKİ HABER

Evrimin ışığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa