Ergani'de köyün tek mezrasına iki taş ocağı

Ergani'nin Sallıca köyündeki tek mera üzerine iki taş ocağı kuruldu. Ocaklardan biri hala çalışıyor diğer ocak ise yaptığı talanı olduğu gibi bıraktı.

11 Ağustos 2017 09:22
Paylaş

Ekolojik talanın en önemli sebeplerinden biri olan maden işletmelerinde denetimlerin yapılmamasından dolayı yeşil alanlar birer birer yok olmaya devam ediyor. Diyarbakır’dan Ergani’ye giderken yol boyunca karşımıza çıkan devasa büyüklükteki taş ocakları talanın sadece görünen yüzü. İç kesimlere kurulmuş ve özellikle hayvancılık yapılan bölgelerdeki meraları talan eden taş ocaklarını görebilmek için ana yoldan çıkıp ilçenin kırsal kesimine açılmak yeterli. Ergani’nin Sallıca (Taya) köyü mevkii bunlardan sadece biri. Köyün kuzey kesiminde bulunan ve civardaki tek yeşil alan olma özelliğini taşıyan koruluk alanın içerisine 2 büyük taş ocağı kurulmuş durumda.

KÖYÜN TEK MERASI ÜZERİNDE İKİ OCAK

Ergani’nin 15 kilometre doğusunda dağlık alanda yer alan 40 haneli köyün tarihi çok eskiye dayanıyor. Köylüler geçimini tarım ve hayvancılık üzerinden sağlıyor. Hayvanların tek otlama yeri ise köyün yaklaşık 2 kilometre kuzeyinde bulunan koruluk alanlar. Köylünün can damarı bu koruluk ve meralar kayaç yapısı kalker olduğundan taş ocakları patronlarına peşkeş çekilmiş durumda ve yok olmak üzere. Meralık alanda 2 taş ocağı faaliyet gösteriyor.

KANUN KİMİN UMRUNDA

3213 sayılı kanuna istinaden peşkeş çekilen bu yeşil alanlarda kanuna göre maden çıkarılmasına başlanmasıyla birlikte çevre ile uyum çalışmalarının yapılması gerekiyor. Yani bir yandan yıkarken bir yandan da yapması istenmiş. Ancak işletmelerin kurulduğu yere varıldığında talanın boyutu açık biçimde görülüyor. En az 50 yıllık ağaçların bulunduğu koruluk alan, hafriyat kamyonlarına yol açmak için kesilmiş. Yerine ise hiçbir fidan dikilmemiş.

İŞİ BİTTİ MAKİNELERİNİ ALIP GİTTİ

Yine aynı kanuna göre maden çıkarma işlemi sona erdikten sonra işletme sahibinin, bakanlığa sunduğu bir projeyi orada yaparak talan ettiği yeri tekrar kullanılabilecek bir şekilde bırakması gerekiyor. Ancak Sallıca köyünde yapılan ocaklardan biri, ocaktaki makinelerini alıp burayı terk etmiş. Ardında ise devasa yıkım ve talanla köylüleri baş başa bırakmış. Faaliyetlerine devam eden diğer firma 2012 yılından beri koruluk alanda taş çıkarmaya devam ediyor.

‘DENETİM YEMEK MASALARINDA YAPILIYOR’

Söz konusu taş ocaklarının denetimlerinin de yapılmadığı ileri sürülüyor. Köy sakinlerinin anlatımlarına göre denetim için gelen ekipler, taş ocaklarına hiç uğramıyor ve işletme sahipleriyle restorantlarda buluşup imzaları atıp gidiyor. Köyde tarım ve hayvancılık yapan Metin Polat isimli yurttaş yaz aylarıyla birlikte hayvanlarını anızlarda otlattığını, ancak köylülerin anızları yaktığından dolayı hayvanını otlatacak yer bulamadığından yakındı.

‘YOLDA SULAMA YAPILMIYOR’

Polat, köyde yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı: “Yıllardır hayvancılık yapıyorum. Köyde hayvanımı otlatacak yer kalmadı. Kilometrelerce uzağa gitmek zorundayım. Koruluk alana gidemiyoruz her taraf toz içinde hayvan oradaki otu yediği zaman hastalanıyor. Öbür taraftan anıza gitmek istiyoruz hayvanı olmayan köylüler anızlarını yakıyorlar. Bostan ektik gidin bakın tozdan hiç bir şey yetişmiyor. Her şeyi yine pazardan almak zorunda kaldık. Her sene kasalarca topladığım elma ağacı tozdan dolayı bütün çiçeklerini döktü.”

Polat, ocakta yapılması gereken denetim çalışmalarına ilişkin ise şöyle konuştu: “Ne denetimi! Kim kimi denetliyor. Bunlar hep birbiri ile anlaşmalı çalışıyorlar. Yıllardır buradayım bir Allah’ın kulunun bunlara ne yaptığını sorduğuna şahit olmadım. Bahçemin yanındaki yoldan günde en az 100 kamyon geçiyor. Bahçe toz altında kalıyor. En azından yolda sulama yapsalar bu kadar toz çıkmaz.”

KÖYLÜ SESSİZ KALMAK ZORUNDA BIRAKILDI

Hayvancılıkla uğraşan köylü bir kaç yıl sonra hayvanını otlatacak yer bulamayacağının farkında fakat ellerinden bir şey gelemeyeceğine ikna olmuşlar. Köylüler, seslerini çıkarmaları halinde işsiz olan bir kaç genci istihdam eden işverenin gençlerini işinden edeceğini düşünüyor. (DİHABER)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Darbe sanığından Gülen kitabı sorusuna 'ha ha'lı cevap

SONRAKİ HABER

Ayrıntı Dergi’nin dosyası: ‘Göçmenler ve Mülteciler’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...