11 Ağustos 2017 00:24

Taslağın hayata geçmesi için tüm işçiler sürece dahil olmalı

Türk Metal'in toplu iş sözleşmesi taslağını değerlendiren Renault işçileri 'Taslağın hayata geçmesi için tüm işçiler sürece dahil olmalı' diyor.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Türk Metal’in MESS grup sözleşmeleri için 117 bin metal işçisi adına açıkladığı sözleşme taslağını değerlendiren Renault işçileri, taslağı olumlu buluyor ancak kendiliğinden gerçekleşmeyeceğine dikkat çekiyor. Fabrikanın genelinde “Türk Metal bu taslağın yarısını bile alamaz” düşüncesinin hakim olduğuna dikkat çeken işçiler, “Sürece 2015’teki mayıs direnişi dönemindeki gibi biz dahil olursa taslak taviz verilmeden sonuçlanır. Bunun için tüm fabrikalardaki işçileri sürece dahil olmaya çağırıyoruz” dedi. 

Taslağın fabrikanın duracağı ve işçilerin izine gideceği revizyon öncesi açıklandığını, taslağın bu haliyle imzalanmasının da işçileri memnun söyleyen bir Renault işçisi, “Ama bunun tersi olursa fabrikalar yine karışır. Taslağın tam revizyon öncesi açıklanması işçilerde soru sorma noktasında biraz tedirginlik yarattı. Soru sorup göze batmamak için kendi arasında taslağı değerlendiriyor işçi ama revizyon dönüşü bu tartışmalar daha da hareketlenir” dedi. Fabrikanın genelinde “Türk Metal taslağın yarısına, hatta daha da azına imza atar” düşüncesinin hakim olduğunu ifade eden işçi, şöyle devam etti: “Bu düşünce geçmiş dönemlerde imzalanan sözleşmelerden kaynaklı işçinin hafızasına kazınmış kolay kolay da çıkmıyor. Ama biz 2015’teki mayıs direnişi dönemindeki gibi sürece dahil olup yönetirsek bu sözleşme eski sözleşmeler gibi olmaz ve taslağı tavizsiz kabul ettiririz. Bu iş işçide bitiyor, elini taşın altına koydu mu kazanan işçi olur.”

İŞÇİNİN İSTEDİĞİ KİŞİLER MASADA OLMALI

Temsilcilerin “İstediklerimizi vermezlerse greve gideriz” dediğini söyleyen bir başka Renault işçisi, şunları söyledi: “Greve gideriz diyen temsilcilere sorular soruyoruz doğru düzgün cevap bile veremiyorlar. Her şeye karşı işçiyi hazırlamaları gerekir ama daha hazır değiliz.” Türk Metal’in sözleşme için “Tarih yazacağız, Renault’da tarihi sözleşmeye hazırlanın” gibi açıklamalar yaptığına dikkat çeken işçi, “Ama Türk Metal bu kötü tarihin onların eseri olduğunu unutmuş gibi. Bu işçinin bu halde olmasının tek sebebi kendileri, şimdi gelip daha önce tarih yazdık, şimdi yeniden yazacağız diyorlar. Bunların tarih dedikleri olay işçiyi geçmiş dönemlerde sözleşme masasında satma tarihidir. Çünkü ben başka bir tarih yazdıklarını görmedim” diye konuştu.

Sözleşme masasına işçinin iradesini yansıtan temsilcilerle oturulursa tarih yazılacağını söyleyen bir başka işçi, “Türk Metal’e güvenmiyor kimse ve masada ne konuşulduğuna bizzat kendisi şahit olmak istiyor. İşçinin öbür türlü hep kafasında bizi yine satacaklar düşüncesi olacak. O yüzden bu sözleşmeye işçinin seçtiği şu an ki temsilciler değil sözleşme masasında görmek istediği kişiler olmalı. Bir de şimdiden hazırlık yapılmalı. İstediklerimiz verilmezse ne olacak, nasıl bir yol izleyeceğiz, almak için neler yapmalıyız bunlar belirlenmeli” dedi.

YASALAR ÇIKARKEN AĞIZLARINI AÇMADILAR

Ücret zammı kadar kıdem tazminatı ve haftalık pazar tatili maddelerinin de önemli olduğunu söyleyen bir başka işçi, “Kıdem tazminatı için kırmızı çizgimiz deyip doğru düzgün bir açıklama bile yapmadılar bu zamana kadar. Şimdi de taslağı 30 iş günü içinde değerlendireceğiz ne olursa olsun diyorlar. Bunun yerine ‘Bu bizim kırmızı çizgimiz hiçbir şekilde değişip dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz, bizim grev sebebimizdir’ yazmaktan çekiniyorlar resmen. Bir de pazar günü hafta tatilidir diyorlar taslakta. İşçiler de tam bilmiyor niye bunu taslağa yazıyorlar ki zaten hafta tatili pazar değil mi diye soruyor. Ama hafta tatili pazar günü olmaktan çıktı. Bu yasallaşırken, yasalar çıkarken sen sendika olarak ağzını açma gelip buraya göz boyamak için madde olarak yerleştir” dedi.

KADIN İŞÇİ SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Revizyon öncesi sürekli mesai olduğunu söyleyen bir başka işçi, “Çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşıyor ve kötüleşiyor. İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz su bile içemiyoruz çalışırken. Günde bir kere tuvalete gitme hakkın var. Şartlar böyle olunca da işe başlayan kısa bir süre sonra işi bırakıyor. Montaj bölümüne son üç ay içinde 750 kişi almışlar bunun yaklaşık 500’ünün işi bıraktığı söyleniyor. Kimse bu şartlarda çalışmak istemiyor. Son zamanlarda sürekli kadın işçi almaya başladılar. Kadın işçi sayısı her geçen gün fazlalaşıyor ama çalışma koşulları da ağırlaşıyor” dedi.

İhsan Çaralan yazdı: İşçiler, metalde başarılı bir TİS için görevlerini tartışıyor

TÜRK METAL’İN TASLAĞINDA NELER VAR?

Türk Metal’in 2 yıllık sözleşme taslağında, ilk altı ay için ücret dengesizliğini gidermek için önce yüzde 6.69 oranında “çekme” uygulaması isteniyor. İyileştirmelerden sonra sendika üyesi tüm işçilerin ücretlerine 1 lira 75 kuruş (1.75 TL) zam talep edilen taslakta, ücretlere her kıdem yılı için 15 kuruş (0.15 TL) ‘kıdem zammı’ isteniyor. Türk Metal bu uygulamalarla ilk altı ay için ücret artış oranının yüzde 38.28’e ulaştığını söylüyor. İkinci, üçüncü ve dördüncü altı aylık dilimler için ise enflasyon artı 2 oranında zam talep ediliyor. Türk Metal’in taslağında diğer talepler ise şöyle yer aldı: “Tamamlayıcı sağlık sigortası, iş sürelerinin denetimi, 30 günlük kıdem tazminatının korunması, pazar gününün haftalık tatil günü olarak belirlenmesi, yüzde 15’lik posta başı tazminatı, sosyal haklarda yüzde 40’lık iyileştirme, bayramlarda yüzde 200 fazla mesai ücreti, banka promosyonu.”

ÖNCEKİ HABER

‘İşçilerin birliği, işçiyi koruyacak önlemleri aldırabilir’

SONRAKİ HABER

Polis, Demirtaş'ın hükmünü vermiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...