BATIÇİM'de işçiler direniş çadırını kurdu

Bornova'da kurulu BATIÇİM'de 10 üyesi işten atılan Cam Keramik-İş direniş çadırı kurdu. Fabrikada çalışan işçilere mücadele çağrısında bulunuldu.

10 Ağustos 2017 11:00
Paylaş

İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan BATIÇİM fabrikasında DİSK'e bağlı Cam Keramik-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan 10 işçi bugün mesai saati girişinde fabrika önünde direniş çadırı kurdu. “BATIÇİM işçileri anayasal hakkını kullandı. Atılan işçiler geri alınsın” pankartı açan işçiler sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atarak fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Cam Keramik İş Sendikası Genel Sekreteri Ergin Ay, sene başından beri sendikaya üye olan işçilerin fabrika yönetimi tarafından tehdit edildiğini ifade ederek, "Çimse İş yöneticileri ve fabrika yönetimi sendikamıza üye olan işçileri ikna odalarında tehdit ettiler. 15- 20 yılını vermiş 10 üyemizin ekmeğiyle oynadılar ve hukuksuz bir şekilde, üstelik bazılarını tazminatsız işten çıkarttılar" dedi. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) döneminde sendika ayrımının bir tarafa bırakılması gerektiğine dikkat çeken Ay, “İşçilerin kendi iradeleri ile sözleşme taslağı hazırlamaları daha iyi sonuçlar çıkartacaktır. Bu nedenle arkadaşlarımız fabrikada bir anket yaptı. İşçiler arasındaki hukuksuzluğun farkında olan patronlar, üyelerimizin yaptığı anketten ve bu duyarlılığın diğer fabrikalara sıçramasından korktu. TİS öncesi tüm işçilere gözdağı vermek istedikleri için arkadaşlarımızı işten çıkarttılar” dedi.

'DİRENİŞ HER GÜN DAHA FAZLA BÜYÜYECEK'

“Nasıl milletin iradesi deniyorsa işçinin iradesine de saygı göstermek zorundasınız” diyen  Ay, işçilerin istediği sendikayı seçerek kendi sözleşmesinde söz sahibi olması gerektiğini belirtti.

BATIÇİM patronuna seslenen Ay, “İş barışının sağlanması ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz. İşçilerin sendikal hak ve özgürlüklerine saygı gösterin ve hukuksuz bir şekilde işten çıkardığınız işçileri geri alın. Bugün burada kurulan direniş çadırı her gün biraz daha büyüyecek. Burada yanan ateşi diğer fabrikalara da taşıyacağız. Atılan işçilerimizle birlikte sonuna kadar direneceğiz. Bu haksızlığa, hukuksuzluğa karşı her türlü meşru mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

'TİS İŞÇİNİN ONAYI OLMADAN İMZALANAMAZ'

İşten atılan işçiler adına konuşan Osman Dürdar ise çıkan anket sonuçlarını okuyarak, “TİS taslağı için işçilerin onayını almadan görüşmelere başlanmamalı, işçilerin onayı olmadan kesinlikle imzalanmamalıdır. Sözleşme en fazla 2 yıllık olmalıdır. Grup toplu iş sözleşmesi zorunlu değildir. Her fabrikada sözleşme komiteleri kurulmalıdır. Çok tehlikeli olan çimento iş kolunda fazla mesailerde işçinin rızası olsa dahi günde 3 saat yılda 270 saat kuralına uyulması sağlanmalıdır. Esnek çalışma uygulamaları, taşeron sistemi ve kiralık işçilik gibi uygulamaları fabrikadan uzak tutmak için gerekli düzenlemeler yapılmalı, insanca bir çalışma ortamı sağlanacak sözleşme imzalanmalıdır" dedi.  Dündar, TİS için fabrika içinde yaptıkları anket sonuçlarında işçilerin ortak talepler etrafında birleşerek mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

KESK Antep Şubesi: Emeğin ortak mücadelesini büyütelim

SONRAKİ HABER

TEKSİF: Meris Tekstil'de işçi kıyımına son verilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...