25 yıldır aynı kulede ormanı koruyor

Orman koruma memuru Ramazan Suna, Bolu’daki gözetleme kulesinden 25 yıldır ormanı koruyor.

10 Ağustos 2017 09:09
Paylaş

Bolu'nun Seben ilçesinde orman koruma memuru 69 yaşındaki Ramazan Suna, 25 yıldır aynı gözetleme kulesinde görev yaparak sorumluluk bölgesinde yangın, ateş yakma, kaçak kesim gibi olumsuz durumları dürbünle saptayıp telsizle bildirerek ormanı koruyor.

Seben'e bağlı Yağma Köyü'nde oturan 2 çocuk babası Ramazan Suna, 1992 yılında Seben Orman İşletme Müdürlüğü'nde orman koruma memuru olarak göreve başladı. Suna, 25 yıldır Aladağ bölgesindeki Kızık Köyü mevkiinde bulunan Avdan Gözetleme Kulesinde görev yapıyor. Suna, sorumluluk bölgesindeki Keltepe, Karagiriş, Delikli, Köroğlu, Aladağ, Sarıalan ormanlarında yangın, ateş yakma, yıldırım düşmesi, kaçak kesim gibi olumsuz durumlara karşı dürbünle sürekli gözetleme yapıyor. Suna, olumsuz bir durumla karşılaştığında da telsizle durumu bildirip anında müdahale edilmesini sağlayarak ormanı koruyor.

KULENİN ALTINDAKİ ODADA KALIYOR

Suna, 15-20 günde bir vardiya değişimi yaptığını, bu sürede geceleri kulenin altındaki odada kaldığını söyledi. Ramazan Suna, eskiden eşinin de gelip yanında kaldığını, ancak son dönemde hastalığı nedeniyle gelemediğini belirtti. Kulede elinden dürbünü düşürmeyen, yalnızlığını da radyo ile paylaşan Suna, kuledeyken yaşadığı deprem, yaz ayında kar yağması gibi önemli doğa olaylarını da not aldığını söyledi. Suna, şöyle konuştu:

1992 yılından bu yana Avdan Kulesi'nde gözetleme yapıyorum. Kulenin altındaki odada yaşıyorum. Buradaki ormanları ben gözlüyorum. Alışırsan çok iyi bir meslek. Ama buraların sorumluluğu bende. Yangın mevsimi olunca daha da dikkatli gözetlemek gerekiyor. Yemek yerken acaba bir yer yanıyor mu diye bakıyorum. Sürekli gözlüyorum. Yağmurlu, yıldırım düşme ihtimali olan gecelerde sabaha kadar uyumuyorum. Burada etrafa bakıyorum. Eskişehir dağlarını da görüyorum. Orada bir şey olursa onu da haber veriyorum. Bu zamana kadar ufak tefek yangınların ihbarını verdim. İşimi seviyorum. Ormanı korumak hoşuma gidiyor. (Bolu/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Suriyeli çocukları 12 saat çalıştırıp 20 TL veriyorlar

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu: İşkenceyi hak gören kamu görevlilerinin izahı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...