10 Ağustos 2017 07:29

İmam ve vaizlere de resmi nikah yetkisi verilecek mi?

CHP’li Hüsnü Bozkurt müftülere nikah kıyma yetkisinin imamları da kapsayacak şekilde genişletileceği iddialarını Başbakan’a sordu.

Paylaş

İmamlara resmi nikah yetkisi hazırlığı Meclis gündemine taşındı. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısı tartışılırken, uygulamanın imamları da kapsayacak şekilde genişletileceği iddialarını Başbakan’a sordu.

Resmi nikah kıyma yetkisinin belediye memurları dışında il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik TBMM Başkanlığı’na sunulan tasarının "Laik düzene aykırı" ve “İmam nikahını özendirici” nitelikte olduğu gibi gerekçelerle kamuoyunda tartışıldığı bir dönemde müftülerin iş yükünü karşılayabilmesi için yetkilerini imam ve vaizlere devredebileceği ve bu yönde çalışma yürütüldüğü haberlerinin basın yayın organlarına yansıdığını hatırlatan Bozkurt, haberlerin doğru olup olmadığını sordu. 

İNSANLARIN DİNİ NİKAH KIYMASININ ÖNÜNDE ENGEL OLMADIĞINA GÖRE, MÜFTÜ VE İMAMLARA NİKAH KIYMA YETKİSİNİN VERİLMESİNİN GEREKÇESİ NEDİR?

Müftülerin resmi nikah kıyma yetkisini imam ve vaizlere devredebilmesine yönelik bir çalışma varsa, bunun alt yapısının nasıl olacağına dair bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasının düşünülüp düşünülmediğini soran CHP’li Bozkurt, “Halihazırda resmi nikah kıyma görevini belediye memurları yürüttüğüne ve resmi nikahla evlenen insanların istedikleri takdirde dini nikah kıymasının önünde engel olmadığına göre, müftü ve imamlara nikah kıyma yetkisinin verilmesinin gerekçesi nedir?​” diye sordu.

KIRSAL BÖLGELERDEKİ NİKAH KAYITLARI NASIL TUTULACAK VE DENETLENECEK?

Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre; nikah memurlarının, evlenmenin yapıldığı tarihten başlayarak 10 gün içinde düzenlenecek üç örnek evlenme bildiriminin iki örneğini o yerin nüfus müdürlüğüne göndermekle yükümlü olduğunu hatırlatan Hüsnü Bozkurt, nikah yetkisi müftü ve imamlara tanındığı takdirde, nikah işlemlerinin yanı sıra özellikle kırsal kesimlerde kayıt işlemlerinin tutulması ve evrakların ilgili birimlere ulaştırılması işlemlerinin ve bu işlemlerin denetlenmesinin nasıl sağlanacağını sordu.

KADINLARIN MEDENİ HUKUK ÖNÜNDEKİ HAKLARI NASIL KORUNACAK?

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kentlerimizde kadınların pek çoğunun Medeni Kanun’un boşanma, nafaka, eşten miras ve velayet gibi aileye ilişkin konularda tanıdığı hakların hiçbirinden yararlanamadığına dikkat çeken CHP’li Bozkurt ayrıca şu soruları yöneltti:

* Müftü ve imamların kıyacağı nikahlarda boşanma işlemleri nasıl olacak, kadınların hukuk önündeki hakları nasıl sağlanacaktır?

* Özellikle kırsal alanlarda kız çocuklarının erken yaşta evlendirildiği, kadınların birçoğunun medeni hukuk karşısındaki haklarının korunamadığı pek çok araştırma ve istatistikle ortada iken, bu düzenlemenin erken yaştaki evlilikleri arttıracağı ve kadının konum ve haklarını daha da gerileteceği endişesini taşımıyor musunuz? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Avukat Gülseren Yoleri ile hak ihlallerini konuştuk

SONRAKİ HABER

‘Urla’da ambulanslar çürümeye terk edildi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...